Görüş Bildir
Haberler
Bahreyn ve Sudan da İran ile İlişkilerini Kesti

Bahreyn ve Sudan da İran ile İlişkilerini Kesti

ATKN
04.01.2016 - 14:35 Son Güncelleme: 04.01.2016 - 17:01

Suudi Arabistan’ın ardından Bahreyn ve Sudan da İran ile diplomatik ilişkileri kestiklerini açıkladı. Bahreyn, kararının gerekçelerinden birini “İran’ın Bahreyn’in de aralarında olduğu Arap ülkelerinin içişlerine müdahale etmesi” olarak açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri de İran'la diplomatik ilişkilerini maslahatgüzar seviyesine düşürdü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bahreyn’in resmi haber ajansı BNA, ülkenin İran ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyurdu. BNA, “Bahreyn, İran İslam Cumhuriyeti’yle ilişkileri kesme kararı aldı. Ülkedeki tüm İranlı diplomatların da 48 saat içinde ülkeden ayrılmalarını istiyoruz” ifadesini kullandı. Ajans, Tahran’daki büyükelçiliğin kapatılarak bütün Bahreynli diplomatların da geri çekileceğini açıkladı.

Açıklamada İran, Bahreyn’in de aralarında olduğu Arap ülkelerinin içişlerine müdahale etmekle suçlanıyor. Tahran ve Meşhed’deki Suudi Arabistan diplomatik temsilciliklerine yapılan saldırıların uluslararası anlaşmaları ihlâl ettiği belirtiliyor.

Sudan, Tahran Büyükelçisini geri çağırıyor’

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre Sudan, İran'ın Hartum Büyükelçisi ile diplomatik temsilcilerini sınır dışı etme ve ülkesinin Tahran Büyükelçisini geri çağırma kararı aldı.

BAE, ilişkileri maslahatgüzar seviyesine düşürüyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de İran ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürdü. Resmi haber ajansı WAM, “BAE, İran İslam Cumhuriyeti’yle diplomatik ilişkileri maslahatgüzar seviyesine düşürme kararı aldı. Ülkedeki İranlı diplomatların sayısı da düşürülecek” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, 46 Sünni el Kaide zanlısıyla birlikte Şii lider Nimr'i de 'terörizmle' suçlayarak idam etmişti.

Bunun üzerine İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, 'barışçı bir lideri idam eden Suudi yönetiminin ilahi intikamla yüz yüze geleceğini' belirten sert bir açıklama yaptı.

Bir grup gösterici de Tahran'daki Suudi büyükelçilik binasını kısmen yaktı.

Suudi Arabistan ise dün Tahran'ı 'bölgeye terörist hücreleri yerleştirmek ve silah dağıtmakla' suçladı ve diplomatik ilişkileri kestiklerini duyurdu.

Sünnilerin çoğunlukta olduğu Suudi Arabistan ile Şii İran, bölgede sürekli bir nüfuz çatışması yaşıyor ve Suriye ve Yemen gibi pekçok savaşta farklı tarafları destekliyor.

Şii liderin idamı yalnızca Suudi Arabistan'da değil, tüm Ortadoğu'daki Şiilerde huzursuzluk ve intikam saldırıları endişesi yarattı.

Irak'ta bugün iki Sünni camisi bombalandı, bir imam öldürüldü.

Al Jazeera Türk ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
10
9
3
3
0
0