Görüş Bildir
Haberler
Bağımlılıkla Mücadelede Yeni Tedbirler: 'Meyhane', 'Tobacco Shop' Gibi İsimlere Yasak Geliyor

Bağımlılıkla Mücadelede Yeni Tedbirler: 'Meyhane', 'Tobacco Shop' Gibi İsimlere Yasak Geliyor

Deniz Gök
01.02.2021 - 12:40 Son Güncelleme: 01.02.2021 - 14:10

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sigara ve alkol bağımlılığı ile mücadele kapsamında yeni tedbirlerin alınacağını söyledi. Buna göre, alkol ve tütün reklam panolarıyla dükkân isimlerinde bazı yasaklar olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milliyet'ten Abdullah Karakuş'a konuşan Oktay, başkanı olduğu Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu (BMYK) toplantısı hakkında açıklamalarda bulundu.

Almayı planladıkları yeni tedbirlerden bazı örnekler veren Oktay şunları söyledi:

  • 'Bağımlılıkla mücadelede en etkili yöntem şüphesiz ilk denemenin önüne geçmek. Sayısız örnekler ve acı tecrübeler gösteriyor ki, ‘bir kereden bir şey olmaz’ yanılgısıyla başlayan süreç ne yazık ki bağımlılığa kadar gidiyor. Dolayısıyla gençlerimizin sigara, nargile, alkol, tütün gibi zararlı maddeleri hiç denememesini hedefliyor ve bu doğrultuda yoğun çaba sarf ediyoruz. 

  • Gençlerimizin toplanma alanları olan okullarda sigara içilmemesine yönelik tedbirleri artırıp, Milli Eğitim Bakanlığımız bünyesinde OBM (Okulda Bağımlılıkla Mücadele) programını yılsonuna kadar tüm okullara yayacağız.

  • Alkol ve tütün mamulleri satışı yapıldığını gösteren reklam niteliğindeki tabela ve ayaklı panoların kullanımı ile ‘meyhane, tobacco shop, nargile cafe’ gibi isimlerin dükkân ismi olarak verilmesinin önüne geçmeyi planlıyoruz. 

  • Yine özendirici ve kullanım alışkanlığının yaygınlaşmasına hizmet ettiğini değerlendirdiğimiz nargilelik tütün ürünlerinde aromanın yasaklanmasına yönelik düzenlemeler yapmak da eylem planlarımız dâhilinde bulunuyor. 

  • Bu yıl içinde tütün mamullerinin içeriğinin tespitine yönelik akredite laboratuvarını da hizmete sokacağız.'

Dijital bağımlılıkla ilgili neler yapılacak?

Dijital bağımlılıkla ilgili neler yapılacak?

Oktay, dijital bağımlılıkla mücadele konusunda ise şunları söyledi:

  • 'Çok önemli bir husus ve belki de çoğunlukla gözden kaçırdığımız bir mesele, dijital bağımlılıkla mücadele. Buna yönelik de önemli kararlar alıyoruz. Güvenli internet paketi ile çocuklarımızın ve gençlerimizin daha sağlıklı bir ortamda internete erişmelerini hedefliyoruz. 

  • Buna göre tüm internet servis sağlayıcıları yeni aboneliklerini, aksi talep edilmedikçe, güvenli internet hizmeti ile başlatacak. 

  • Diğer taraftan dijital bağımlılığı da içine alan davranışsal bağımlılık meselesi var; şiddet, İslamofobi, kişisel bilgilerin ele geçirilmesi, siber zorbalık, dijital kumar gibi ciddi riskler barındıran… Çalışmalarımızda bilhassa internet oyun oynama bozukluğu ve kumar bağımlılığı konularına odaklandık. 

  • Bu kapsamda ilgili bakanlık ve kurumlarımızla ve de sivil toplum örgütlerimizle ciddi çalışmalar yürütmekteyiz.'

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
119
62
11
7
5
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Şeytan

Siz insanların bağımlılıklarını çözmek istemiyorsunuz. Sizin görünüşünüze göre yasak olan şeyleri yavaş yavaş ve zorla yasaklıyorsunuz ve bu konuda kimseye s... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

bağımlılıkla mücadele değil de direkt kısıtlama bence.Mücadele ayağına her şeye bi kısıtlama getiriliyor nedense yok nargileyi aromalı içemezsin şöyle ad koy... Devamını Gör

neden-ulan-neden

bu ülkede yasaklar tehlikelidir. çünkü kimse isyan etmiyo. haftasonu içki yasak derler virüs yüzünden diye tamam dersin. sonra salı günü de yasak derler o da... Devamını Gör

Rendan34

Meyhane ismi yasaklandı demek. İyi ya artık içmeyiz. Meyhane diyince durmadan içesim geliyo allah affettsin.