Görüş Bildir
Haberler
Avukatın 'Matrix' Savunması, Yargıtay'a Karar Bozdurdu

Avukatın 'Matrix' Savunması, Yargıtay'a Karar Bozdurdu

Deniz Gök
08.07.2016 - 17:23 Son Güncelleme: 09.07.2016 - 10:38

Arkadaşını silahla öldüren bir kişi, ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis istemiyle yargılandığı davada ‘meşru müdafaa’ kararıyla beraat etti. Öldürülen kişinin ailesinin avukatı ise kararı temyize taşıyarak ‘Matrix’ filminden hareketle savunma yaptı ve 'Matrix' haricinde kimsenin mermiden kaçamayacağını savundu. Bunun üzerine Yargıtay bu itirazı haklı buldu ve yerel mahkemenin beraat kararını bozdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğan Haber Ajansı'nın detaylarını aktardığı iddianameye göre olay şu şekilde gelişti. 

Fikret Kemerkaya, uyuşturucu satışından yakalanıp cezaevine giren arkadaşı Şenel Cevahir'in adını kullanarak uyuşturucu satışı yaptı. Cevahir cezaevinden çıktıktan sonra 2014 yılı Aralık ayında Üsküdar'da bir tekstil atölyesinde Kemerkaya ile buluştu. 

İkili arasında para meselesi yüzünden çıkan tartışmada Cevahir 1 buçuk metre mesafeden Kemerkaya'yı silahla vurdu. Bu sırada Kemerkaya da silahını ateşlemek istedi ancak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 

Şenel Cevahir hakkında 'Kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Yerel mahkeme 'meşru müdafaa' dedi

Yerel mahkeme 'meşru müdafaa' dedi

Anadolu 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu olarak yargılanan Cevahir, önce Kemerkaya’nın silahına mermi sürdüğünü, kendisinin boşluğa ateş ettiğini, Kemerkaya’nın da mermiye doğru hareket ettiği için merminin kalbine geldiğini savundu.

Mahkeme Kemerkaya’nın eylemini ‘meşru müdafaa’ diye tanımlayarak “Kendisinin yaşam hakkına yönelmiş gerçekleşen haksız bir saldırıyı o anda içinde bulunduğu koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlediği kabul edilerek meşru müdafaa altında işlediği kabul edilerek beraatına karar verilmiştir” dedi.

Bir üye hakim ise “Meşru müdafaa hükümlerinin uygulanabilmesi için bu hükümlerden yararlanacak kişinin kaçma, kurtulma, yardım isteme, imkanının olmaması, olayın ani bir şekilde gelişmesi ve karşı tarafın öldürmekten başka bir seçeneğinin olmaması gerekiyor. Sanık olay mahaline silahlı gitmiştir” diyerek karara şerh koydu.

Avukatın 'Matrix'li savunması

Avukatın 'Matrix'li savunması
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cevahir’in avukatı Cansın Yönet ise, öldürme eyleminin kasten gerçekleştirildiğini belirterek ‘Matrix’ filmini örnek verdi: “Sanık ifadelerinde boşluğa ateş ettiğini, maktulün mermiye doğru hareket ederek kalbine geldiğini iddia etmektedir. 1-1,5 metre mesafeden ateşlenen tabancadan çıkan mermi hızına yetişecek bir canlı türü daha dünyada var olmamıştır. Matrix programı hariç.”

Yargıtay beraat kararını bozdu

Yargıtay beraat kararını bozdu

Temyize giden karar, Yargıtay 1’inci Dairesi tarafından bozuldu. 

Eylemi ‘haksız tahrik’ diye niteleyen Yargıtay, bozmanın gerekçesi olarak Cevahir’in olay mahalline silahla hazırlıklı gitmesi ve maktulün elinde silah bulunmasından ötürü ilk haksız hareketi kimin gerçekleştirdiğinin tereddütsüz olarak belirlenememesini gösterdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
191
120
33
20
9
9
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yorumsuz

Allah'tan yargıtay filmi izlemiş,geçen seferki gollum olayı gibi olsa ne olurdu acaba?

Connor

Örnekte dalga gibi abartılacak bir şey yok. En sevdiğim tarzda alaycı yanıt vermiş, köküne kadar haklı yani... =D

Vertenyan

beyaz davşanı takip et