Görüş Bildir
Haberler
Atatürk Havalimanı'nda Drone Uçuran Kişiye 6 Yıl Hapis İstemi

Atatürk Havalimanı'nda Drone Uçuran Kişiye 6 Yıl Hapis İstemi

FreiGeist
04.03.2015 - 12:12
İçeriğin Devamı Aşağıda

Atatürk Havalimanı üzerinde uzaktan kumandalı insansız hava aracı (Drone) uçurarak fotoğraf ve görüntü çeken ve daha sonra bu görüntüleri YouTube'da paylaşan havacılık meraklısı Aspet Manukyan hakkında ‘trafik güvenliğini tehlikeye sokma' suçundan 6 yıl hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü'ne 18 Ocak 2015 günü gelen bir ihbar mailinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yasalarına göre insansız hava araçlarının havaalanlarına 8 kilometreden yakın uçmasının yasak olmasına rağmen Aspet Manukyan isimli bir kişinin Atatürk Havalimanı üzerinde insansız hava aracı tabir edilen drone ile gerçekleştirdiği uçuşlarla gerçek uçakların seviyelerine çıkarak ve inerek insanların canlarını tehlikeye attığı iddia edildi. İhbarda, Manukyan'ın gerçekleştirdiği bu uçuşun sosyal platformlarda tüm dünyada izlendiğini ve kınandığını, sonuçları ağır olabilecek bir güvenlik zafiyetinin önlenmesi amacıyla bu önemli ihbarın yapıldığı belirtildi. Yapılan ihbar üzerine durumu inceleyen Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü avukatları aracılığıyla Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Avukat Emre Kapukaya'nın savcılığa verdiği şikayet dilekçesinde Aspet Manukyan'ın, uluslararası Atatürk Havalimanında insansız hava aracı ile çektiği 12 dakikalık görüntüyü paylaşım sitesi youtube'a koyduğunu ve uçuş emniyetini tehlikeye soktuğunu iddia etti. Fotoğraf ve video çekimi için izin alınmasının zorunluluk gerektirdiğini dilekçesinde belirten avukat Kapukaya, bu tür hava araçlarının boyutlarının küçük olması ve ışıklarının kapatılması nedeniyle gözle fark edilemediği gibi, hava trafik kontrol hizmetlerinde kullanılmakta olan radar sistemleriyle de takibinin mümkün olmadığını ifade etti.

Avukat, dilekçesinin sonunda söz konusu video çekiminde kullanılan hava aracının hava trafik kontrol birimleri ve pilotlar tarafından fark edilemediğini, uçuş emniyetini ihlal edecek bu tür sorumsuz davranışların önüne geçmek için DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmaların başlatıldığını, izinsiz çekim işlemi gerçekleştiren şahıs hakkında da trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan suç duyurusunda bulunmak gerektiğini belirtti.

Soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede Aspet Manukyan'ın, Drone (insansız hava aracı) ile uçuş yaptırarak havalimanı hava sahasını işgal ettiği ve sivil havacılık kurallarını ihlal ettiği, yapmış olduğu çekimleri internet sitesine koyduğu anlatıldı. İddianamede bu durumun havalimanında inen ve kalkan uçaklar yönünden tehlike oluşturduğu, şüphelinin savunmasında suçu kabule yönelik anlatımda bulunduğu böylece üzerine atılı suçu işlediği belirtildi. Manukyan'ın ‘trafik güvenliğini tehlikeye sokma' suçundan 1 yıldan 6 yıla kadar hapsi talep edildi.

MAHMUT KURNAZ  | CHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0