Görüş Bildir
Haberler
Atatürk Arboretumu: Her Ay Değişen Güzelliğiyle İstanbul'un En Özel Yeşil Alanı

Atatürk Arboretumu: Her Ay Değişen Güzelliğiyle İstanbul'un En Özel Yeşil Alanı

Özge Tepe
05.05.2023 - 17:32

Atatürk Arboretumu, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan ve doğanın sunduğu güzellikleri keşfetmek isteyenler için mükemmel bir mekandır. Bu muhteşem bahçe, Türkiye'nin en büyük arboretumlarından biri olarak kabul edilmekte ve her ay farklı bir güzellikle ziyaretçilerini büyülemektedir. Atatürk Arboretumu, 1900'lü yılların başından beri var olan yüzlerce farklı bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır ve doğal yaşamı korumak için çalışmalarına devam etmektedir. Burada, huzur dolu bir yürüyüş yapabilir, ormanın içinde yer alan göletlerde keyifli vakit geçirebilir ve birçok aktiviteye katılabilirsiniz. Atatürk Arboretumu'nun sunduğu bu eşsiz deneyimi keşfetmek için siz de hemen ziyaretinizi planlayabilirsiniz.

Bu içeriğimizde Atatürk Arboretumu hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Atatürk Arboretumu Nedir?

Atatürk Arboretumu Nedir?

Öncelikle arboretumun tanımını yaparak başlayalım. Arboretum, bilimsel araştırmalar ve gözlem çalışmaları amacıyla bitkilerin sergilendiği alanlardır. Bu alanlarda, orijini ve yaşları belli olan, doğru ve dikkatli bir biçimde bir araya getirilen, çoğunlukla ağaç ve odunsu olan bitkiler tercih edilir. Bu özel tabiat parçaları, bitkilerin özel ve eşsiz dünyaları hakkında çalışmacılara bilgi verir.

Eğitim ve bilimsel yanları ağır basan arboretumlar, birer canlı bitki müzesi olarak da tanımlanabilir. Özenle ve sabırla bir araya getirilen bitkilerin incelenmesi için yıllar gerekir. Yeryüzünde arboretumların kuruluşu yüzyıllar öncesine dayanır. Tüm öğrencilere ve çevre halkına bitkiler hakkında bilgi vermesi temel özelliklerindendir. Çevre koruma bilincine katkı sağlamaları da toplum için oldukça önemlidir. Dünyanın dört bir yanındaki endemik bitkileri de belli ölçütler doğrultusunda bir araya getiren arboretumlar sayesinde bu bitkileri görmek için uzun seyahatler yapmaya gerek kalmaz.

Atatürk Arboretumu da Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Kayacık'ın önerisi ile hayata geçti. 1949 yılında yapımına başlanan bu alan, Orman Fakültesi ve Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü çalışmaları ile bugünkü halini aldı. Projenin hazırlanması için Sorbonne Üniversitesi'nden de öğretim üyeleri davet edildi. Gerekli ödenekler sağlanamadığı için bir süre yarım kalan çalışmalar, Atatürk'ün doğumunun 100. yılında tamamlandı. Bu yıla kadar altyapı ve dikim çalışmaları yavaş da olsa devam etti ve bugünkü halini aldı.

Atatürk Arboretumu'nun İçinde Neler Var?

Atatürk Arboretumu'nun İçinde Neler Var?

Koskocaman bir canlı ağaç müzesi olan Atatürk Arboretumunun içindekiler saymakla bitmez. İnanamayacağınız sayıda ağaçları içerisinde barındıran arboretum, kafanızı her çevirdiğinizde sizi ayrı bir güzellikle selamlıyor. Bu sayede benzersiz doğa manzaralarına şahit olmanız mümkün. Aynı zamanda arboretumda Türkiye'nin ilk fidanlığı da bulunuyor. 3 ayrı yapay gölün manzarasıyla birleşen bu doğa harikası alana bakmaya doyum olmuyor.

Atatürk Arboretumu Nerede?

Atatürk Arboretumu Nerede?

Atatürk Arboretumu, İstanbul Sarıyer'de yer alıyor. Tam 345 hektarlık alana kurulu olan arboretuma araçlarınızla ve toplu taşıma araçları ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Adres: Kemer, İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, 34450 Sarıyer/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Atatürk Arboretumu Ziyaret Saatleri

Atatürk Arboretumu Ziyaret Saatleri

Atatürk Arboretumunu ziyaret etmek için belli saatler bulunuyor. Bu saatler şu şekilde:

Pazartesi hariç diğer günler: 09.00 - 17.00

Pazartesi: Kapalı

Yılbaşında ve dini bayramların ilk günlerinde kapalıdır.

Atatürk Arboretumu Ücretleri

Atatürk Arboretumu Ücretleri

Atatürk Arboretumunu ziyaret etmek için belli ücretlerin ödenmesi gerekiyor. Bu ücretler şu şekilde:

Hafta İçi

Yetişkin: 7.50 TL

Öğrenci: 2.50 TL

Hafta Sonu, Resmi ve İdari Tatiller

Yetişkin: 20 TL

Öğrenci: 7.50 TL

Diğer Ücretler

Film Çekim Ücreti: 7500 TL + KDV

Katalog Çekim Ücreti: 4500 TL + KDV

Düğün, Nişan ve Sünnet Fotoğraf Çekim Ücretleri: 400 TL + KDV

21 Mart Dünya Ormancılık Gününde tüm vatandaşlara girişler ücretsizdir. 23 Nisan'da tüm ilkokul öğrencilerine ve yanlarındaki bir refakatçilerine girişler ücretsizdir.

Halka açık günlerde çekimlere izin verilmemektedir. Bilet alımları yalnızca kredi ve banka kartları ile gerçekleştirilmektedir.

NOT: Ücretler sık sık güncellenebildiğinden Atatürk Arboretumu resmi web sitesi üzerinden mutlaka ücretleri kontrol etmenizi öneririz.

Daha detaylı bilgi edinmek için Atatürk Arboretumu'na telefonla ulaşabilirsiniz.

Telefon: 0212 226 1929

İçeriğin Devamı Aşağıda

Atatürk Arboretumu'na Nasıl Gidilir?

Atatürk Arboretumu'na Nasıl Gidilir?

Atatürk Arboretumuna ister arabanızla isterseniz de toplu taşıma ile gidebilirsiniz.

Arabayla

Arabanızla gitmeyi tercih ediyorsanız Maslak-Sarıyer yönünde devam etmeniz gerekiyor. Orman Bölge Müdürlüğünü ve Hacı Osman'ı geçince Kilyos yolu üzerinden arboretumun bulunduğu Bahçeköy'e ulaşabilirsiniz.

Toplu Taşımayla

Atatürk Arboretumuna gitmek için hem metroyu hem de metrobüsü kullanabilirsiniz. Her iki seçenekte de mutlaka otobüse binmek zorunda olduğunuzu unutmayın. Atatürk Arboretumuna gelebileceğiniz bazı toplu taşıma araçları:

  • 42T Taksim Bahçeköy

  • 42M Zincirlikuyu Metrobüs Durağı-Bahçeköy

  • 153 Sarıyer-Bahçeköy

  • 42HM Hacı Osman Metro-Bahçeköy

  • 59RK Rumeli Hisarüstü

Atatürk Arboretumu'nda Uyulması Gereken Kurallar

Atatürk Arboretumu'nda Uyulması Gereken Kurallar

Arboretumun resmi web sitesinde burayı ziyaret edildiğinde uyulması gereken kuralların listesi bulunuyor. Bu kurallar şu şekilde:

  • Su ve çocuk maması hariç her türlü yiyecek içeceğin girişi yasaktır.

  • Evcil hayvanla girilmez.

  • Tripodla girilmez.

  • Bisikletle girilmez.

  • Top, uçurtma, konfeti ve balonla girilmez.

  • Kostümle girilmez.

  • Drone'la girilmez.

  • Enstrümanlarla girilmez.

  • Spor aletleri ile girilmez.

  • Profesyonel fotoğraf çekimlerine konu olan eşyalarla girilmez.

  • Yedek kıyafetlerle girilmez.

  • Ücretli fotoğraf çekimleri dışında ziyaretçiler düğün, nişan gibi özel elbiselerle içeri alınmaz.

  • Yere düşmüş bile olsa çiçekler, yapraklar ve benzeri şeylerin arboretumdan dışarı çıkarılması yasaktır.

Atatürk Arboretumu'nda Ne Yapılır? Ne Zaman Gidilir?

Atatürk Arboretumu'nda Ne Yapılır? Ne Zaman Gidilir?

Atatürk Arboretumu, uçsuz bucaksız güzelliği ile giden herkesi kendine hayran bırakıyor. Bu doğal alanın korunması amacıyla getirilen kurallar özgürlüğü biraz kısıtlasa da yapabileceğiniz birçok şey var. Burada bol bol yürüyüş yapabilir, bol oksijenli havayı içinize çekeren gününüzü güzelleştirebilirsiniz.

Arboretum, her mevsim, her ay ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Dolayısıyla sonbaharda yapraklar dökülmüşken; kışın beyazlara bürünmüşken, baharda çiçekler açmışken ve yazın cıvıl cıvılken buraya gelebilirsiniz. Kafanızı dinlemek istiyorsanız mutlaka hafta içi gitmenizi öneririz. Kalabalıkla iç içe olmak için de hafta sonunu tercih edebilirsiniz. Çok büyük bir alan olduğundan burada tüm gelenlere yetecek kadar yer var.

Atatürk Arboretumu'nda Ne Yenir?

Atatürk Arboretumu'nda Ne Yenir?

Atatürk Arboretumu, yeme içmenin kesin suretle yasak olduğu bir yer. Bunun nedeni ise özenle hazırlanan ve çok özel bitkilere ev sahipliği yapan bu alanın korunmasının çok önemli olması. Aksi takdirde bu kadar fazla ziyaret edilen bir yerde zaman içerisinde tüm bitkiler zarar görebilir.

Atatürk Arboretumuna aç gidiyorsanız gezinizde rahatsız olmamak için yol üstündeki kahvaltıcılara veya restoranlara uğrayabilirsiniz. Dilerseniz de dönüş yolunda karnınızı doyurmayı tercih edebilirsiniz. Yol üzerinde sizlere Emirgan Korusu'nu önerebiliriz. Koruda açık büfe kahvaltı yapabilir veya öğle ve akşam yemeği yiyebilirsiniz. Emirgan Korusu'na ait bilgiler şu şekilde:

Adres: Reşitpaşa, Emirgan Sk., 34467 Sarıyer/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Atatürk Arboretumu Ziyaretçi Yorumları

Atatürk Arboretumu Ziyaretçi Yorumları

Atatürk Arboretumu, bugüne dek milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmiş. İstanbul'a gelen herkes de bu doğa harikası alanı ziyaret etmek istiyor. İşte ilk kez gitmek isteyenler için gerçekten ziyaret edenlerden bazı yorumlar ve notlar:

'Muhteşem bir yer, yemyeşil huzur dolu. Bütün ağaçlar etiketlenmiş latince ve türkçe isimlerini öğrenebiliyorsunuz. Alan parsellere ayrılmış ve girişte verilen broşür ile gezinizi planlayabiliyorsunuz. Burası bir bilimsel çalışma alanı olduğu için yiyecek içecek alınmıyor ve bu içeride hemen farkediliyor çünkü TERTEMİZ. Ücretsiz otoparkı mevcut, giriş fiyatı çok uygun.'

'İçeriye kilim, kamp sandalyesi, yiyecek ve su dışında içecek sokmak yasak. Böylece sağa sola yayılmış beyaz atletli piknikçi güruha maruz kalmıyorsunuz ve üzerinize mangal kokusu sinmeden doğada rahatça yürüyüş yapabiliyorsunuz.  Mümkünse hafta içi gidin. Hafta sonu kalabalık. Ücretsiz otopark da mevcut.'

'Müthiş keyifli bir yol ve ücretsiz otopark girişte haftasonu yetişkin 20 TL hafta içi 7.5 TL çocuklar ücretsiz içerisi müthiş bir peyzaj kuş sesleri gölet yürüyüş alanları bol oksijenli ve şahane bir atmosferi var çok keyifli vakit geçirdik. Karnınız tok gidin zira yiyecek alınmıyor ve içerisinde restaurant cafe vb bir şey yok.'

'Atatürk arboretumu İstanbul içinde yaşayan herkesin gitmesi gereken açık hava canlı bitki müzedir. Göletleri olan içerisinde otsu ve odunsu bitkilerin özenle seçilmiş olduğu ve bunların yaşları hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz , çevre düzenlemesine kadar nasıl korunduğu hakkında bilgi alabileceğiniz koruma altında olan müzedir. Sessizlik, sakinlik , nefes almak isterseniz ve neslini de merak ederseniz keyifli bir gezi alanıdır. Çocukların ve yetişkinlerin çok rahat gezi yapabileceği ve suyunuz veya basit bir iki atıştırmalık dışında tamamen yasak olup içerisinde kafeterya  bulunmamaktadır. Yani aç gitmeyin. Büyük bir gezi alanı olup en az 2-3 saatinizi ayırabilirsiniz. Ücretsiz otoparkı mevcut olup diğer bilgiler için  Web sayfasını inceleyerek ayrıntılı  bilgiye ulaşabilirsiniz. Açık alan müzesi için İyi keyifler'

'Harika bir temiz havası var insanın resmen ciğerlerini açıyor. Güzergah boyu ormanın içinde yürümek güzel.Mescidi var içinde şadırvanı da var.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
32
3
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Balkan Türkleri

Çok harika bir yer gerçekten.Açık hava bitki müzesi denilebilir.Dünyanın farklı yerlerinden getirilmiş çok sayıda ağaç ve çiçek mevcut.Sonbahar mevsiminde öz... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Oha böyle Japon bahçesi gibi yerler mi varmış dedim hemen gugılladım ziyaretçilerin çektiği fotolara baktım Onedio'nun koyduğu fotoların tıpatıp aynılarını g... Devamını Gör

Abdullah Varışlı

Cennetten bir parça otoparkı var ücretsiz giriş hafta içi 17 TL mescit var tuvalet var yürüyüş yolları var oturma yerleri var tertemiz su hariç yiyecek yasak... Devamını Gör