Görüş Bildir
Haberler
7 Maddede At Gözlüklü İnternet Yorumcularını Tanıma Rehberi

7 Maddede At Gözlüklü İnternet Yorumcularını Tanıma Rehberi

Arslan Ural Karabağlı
01.01.2015 - 16:25 Son Güncelleme: 01.01.2015 - 17:06

Artık onları yaptıkları yorumlar sayesinde kolayca teşhis edebileceksiniz...

At gözlüklü yorumcular, internette paylaşım yapanların en büyük kabusudur. Çünkü çoğumuz onları ciddiye alırız. Aslında yapılacak en iyi şey onları görmezden gelmektir. Ama bu hususta sıklıkla hata yaparız. Ve tuzağa düşeriz. Ancak, muhattabınızın kim olduğunu bilmek, sizi boşa geçirilecek zamandan ve moral bozukluğundan korur. Aslında herkesin aynı düşüncede olmaması kadar doğal bir şey yoktur. Ve herkes, kendisiyle aynı düşünceyi paylaşmayan insanlara da saygı duymasını bilmelidir. Fakat internette işler asla böyle yürümez...

En akıllı çözümü başta söyleyelim, onlara rastlarsanız; ya susup cevap vermeyin, ya da her söylediğine 'heeee' deyip geçin. Kendinizi boşuna yormayın...

Aşağıda kategorize ettiğimiz bu insanlar hiçbir şeyden haberdar olmasalar bile, hemen her konuyla ilgili yorum yapma gücüne sahip olduklarını düşünürler. Dikkatli olun!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "........'dan sonrasını okumadım" diyenler

1. "........'dan sonrasını okumadım" diyenler

Oldukça sık rastlanılan önyargılı bir yaklaşımdır. Sebebi genellikle yorumu yapanın kişinin bilgi birikimi ile ilgilidir. Yani büyük ihtimalle ne yazdığınızı anlamamıştır. Kendi cehaletini sorgulamayacağı için, en kolay yolu seçer ve size .ok atar. Ve zarar gören egosunu tamir etmeye çalışır.   

 '........'dan sonrasını okumadım' diyenler bu yolla:

  • Ukalalık yapar

  • Saçmalamışsın demeye getirir

  • 'Bu da şimdi yazı mı lan', havası vererek, kendini entellektüel göstermenin en ucuz yolunu hayasızca kullanır. 

Pek nadiren durumun  tam aksi geçerlidir. Sorun,  '........'dan sonrasını okumadım' diyenlerde değil, sizin anlaşılır olmamanızdan kaynaklıdır.

2. "Daha fazla araştırın" diyenler

2. "Daha fazla araştırın" diyenler

Bu kişileri, '........'dan sonrasını okumadım' diyen baltalarla kıyaslarsak, onları baltaların bulunduğu yüce merdiven basamağının hemen bir altındakinde kabul edebiliriz. . Gayet ukaladırlar. Bu grubun üyeleri sıklıkla 30 yaşını aşmış kişilerdir. Ancak yaşantıları hayal kırıklıklarıyla doludur. Büyük ihtimalle hala ebebeynlerinin yanından ayrılmamışlardır. Ve sevgilileri de yoktur. İş hayatında da işler umdukları gitmemiştir. Liste uzar gider.. Uzatmayalım.

'Daha fazla araştırın' onların mottosudur. Kısaca paylaştığınız konu hakkında bilgisiz olduğunuzu iddia etmektedirler. Çoğu sadece başlığa bakarak bile bu yorumu yapıştırır. Şevk kırmak onların yegane eğlencesidir. Şayet onlarla karşılaşırsanız hor görmemeye, hatta empati kurmaya çalışın..

3. Uzun ve paragrafsız yorumlar

3. Uzun ve paragrafsız yorumlar

1. ve 2. maddedeki kişilerle yakın akrabalıkları vardır. Karakteristik özellikleri google kullanma becerileridir.  Farklı isimler ve terimler kullanabilir, söyledikleri hakkında bilgiliymiş havasını verebilirler. Hızlı 'search' etme yeteneği, türün doğuştan gelen özelliklerindendir. Onlarla mücadele etmek zordur. Çünkü aynı paylaşımda birden fazla yorum yapmazlar. Polemiğe de girmezler. Kısaca cahil olduklarını bilirler ama bu olguyu ustaca kamufle ederler.

4. Büyük harf kullananlar

4. Büyük harf kullananlar

Onlarla tartışmaya giremezsiniz bile. Genelde tribünlere oynarlar. Genel-geçer ifadelerle konuyu bulandırmaya çalışırlar. İşte büyük harfler de bu zamanlarda devreye girer. Büyük harflerle yazarak kendilerini hem duyurmaya hem de haklı olduklarını göstermeye çalışırlar.Onlarla ilgili yapabileceğiniz en iyi şey, görmezden gelip, bulaşmamaktır.

5. Eleştirinizde iddia edilmeyen bir şeyi iddia etmişsiniz gibi gösterenler

5. Eleştirinizde iddia edilmeyen bir şeyi iddia etmişsiniz gibi gösterenler

Bel altı vurmayı çok severler. Kelimeleri cımbızla seçip, sizi İma etmediğiniz şeylerle alaşağı etmeye çalışırlar. Maalesef bu tarz durumlarda 'hayır öyle bir şey iddia etmedim' deseniz bile karşınızdaki kişi 'ben ne anladıysam odur'  tavrını sergilemekte ısrarcı olabilmektedir. Bazı siteler ve sayfalar için bu tavır karalama kampanyaları düzenlemek için özellikle sergilenir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bir sorudan diğer soruya zıplayıp verdiğiniz cevapları dikkate almayanlar

6. Bir sorudan diğer soruya zıplayıp verdiğiniz cevapları dikkate almayanlar

Bir tartışmaya girdiniz ve karşı tarafa, onun ürettiği argümanları sorgulayan sorular yazıyorsunuz. Ve sorularınıza bir türlü cevap alamıyorsunuz. İşte o zaman muhatabınızın, 'sorudan soruya zıplayan' gruptan olduğunu anlayabilirsiniz.   

Sinirinizi zıplatmak kullandıkları en temel stratejidir. Bilgiye önem vermezler. O yüzden onları aydınlatmaya çalışmayın. Açıklarını yakaladığınızı düşünseniz bile çabanız nafiledir. Çünkü sürekli tartışılan konuyu değiştirirler. Boş zamanınız ve zevksiz bir yaşantınız varsa denemekte özgürsünüz.

7. İtirazda bulunup bu bilgiyi destekleyen kanıtların olduğunu söyleyip bu kanıtları gösteremeyenler

Kısaca bkz. '.ötüm .ötüm' konuşmak. Bilmediklerini biliyor gözükmek onların doğasında vardır. Bu grubun üyeleri de tribünlere oynamayı sever. Hemen her konuda ellerinde bir kanıt vardır. Ama nedense hiç ortaya çıkarmazlar. Şayet bu durumu sorgulayan bir kişiyle karşılaşırlarsa, mutlaka bir işleri çıkar. Ve bilgisayarı kapatması gerektiğini belirten ulvi bir bahaneye sarılırlar. Çabucak sıvışırlar. Ama bir daha görmezsiniz. Yani bir atımlık barutları vardır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
4
3
2
2
2
0