Görüş Bildir
Haberler
Araştırmaya Göre Ebeveynlerin Eğitime İhtiyacı Var

Araştırmaya Göre Ebeveynlerin Eğitime İhtiyacı Var

ATKN
15.12.2015 - 22:15 Son Güncelleme: 15.12.2015 - 23:58

Çocuk Hakları Koruma Platformu, 'Türkiye'de Aile ve Çocuk Eğitimi' raporunu açıkladı. Araştırmaya katılanların yüzde 42'si, çocuk yetiştirme, eğitme konusunda ebeveynleri başarısız buluyor. Yüzde 66'sı da 'ebeveynlerin eğitime ihtiyacı var' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye Çocuk Haklarını Koruma Platformu 'Türkiye’de Aile ve Çocuk Eğitimi Araştırma Raporu' hazırladı. GFK Türkiye'nin 15 ilde 1237 kişi ile yaptığı araştırma kapsamında kamuoyunun çocuk hakları evrensel beyannamesine ilişkin bilgi düzeyi, ebeveynlerin çocuk yetiştirme konusunda ne kadar başarılı oldukları, koruyucu aile sistemine ilişkin bilgi düzeyi araştırıldı.

Çocuk yetiştirmede başarısızlığın nedeni bilgisizlik

Çocuk yetiştirmede başarısızlığın nedeni bilgisizlik

Araştırmaya katılanların yüzde 20’si Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi'nden haberdar. Haberdar olan her iki kişiden biri Türkiye’nin bu beyannameyi imzaladığını biliyor. Türkiye'de ebeveynlerin çocuklarını yetiştirme, eğitme konusunda başarılı bulmayanların oranı yüzde 42. Başarısızlığın nedenleri ise 'bu konuda bilgi sahibi olunmaması', 'kendilerinin de aileleri tarafından iyi yetiştirilmemeleri', ‘ekonomik ve sosyal imkânların yeterli olmaması' şeklinde sıralanıyor.

İletişim eğitimi gerekli

İletişim eğitimi gerekli
İçeriğin Devamı Aşağıda

Araştırmaya katılanların yüzde 66’sı Türkiye’de anne-babaların, çocuklarla doğru iletişim kurabilme, çevrelerine faydalı, özgüvenli bireyler olarak yetiştirme konusunda eğitime ihtiyacı olduğunu düşünüyor. 'Anne babaların eğitime ihtiyacı var' diyenlerin yüzde 52’si, eğitimin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, yüzde 25’i de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmesi gerektiğini düşünüyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 31’i ebeveynlere verilecek eğitimin lise-üniversite döneminde, yüzde 12’si ise evlilik arefesinde verilmesi gerektiğini söylüyor.

Ebeveynlerin eğitime ihtiyacı olan konular ise araştırmaya katılanlar tarafından şöyle sıralanıyor: Yüzde 43 ile aile içi iletişim, yüzde 22 ile bebek ve çocuk psikolojisi, yüzde 18 ile ergen psikolojisi.

Çocukla sorun yaşayan eşine danışıyor

Çocukla sorun yaşayan eşine danışıyor

Türkiye'de her 3 kişiden ikisi çocuklara cinsel istismar ve bu gibi durumlarda ne yapmaları, nereye başvurmaları gerektiği konusunda eğitim verilmesi gerektiğini düşünüyor. Eğitim verilmesi gerektiğini düşünenlerin yüzde 65’i bu eğitimin devlet tarafından okullarda, yüzde 31’i de aile tarafından evlerde verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 63’ü çocuklarıyla nasıl iletişim kuracaklarını şaşırdıkları ve bir problemi çözemedikleri durumda rehber olarak eşlerine başvurduklarını belirtiyor. Her 10 kişiden 2’si kimseye başvurmayacaklarını, iç güdülerine göre hareket edeceklerini belirtiyor.

Çalışmada koruyucu aile sistemine dair bilgi de ölçüldü. Türkiye’de her 3 kişiden ikisi devlet tarafından uygulamaya konan Koruyucu Aile sisteminden haberdar değil.  Çocuk sahibi olamasaydı bu yolla kimsesiz veya terk edilmiş bir çocuğun koruyucu ailesi olmayı düşüneceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 75.

Al Jazeera ve Çocuk Haklarını Koruma Platformu

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
10
7
2
1
0
0