Görüş Bildir
Haberler
Antik Roma Ne Zaman Kuruldu?

Antik Roma Ne Zaman Kuruldu?

Elif Ateş
04.08.2021 - 10:35

Batı dünyasında sanat, mimari, edebiyat, felsefe ve dil konularının gelişmesine zemin hazırlayan Antik Roma izleri halen daha sürmektedir.Gladyatörleri ile hafızlara kazanan bu medeniyet çağdaşlarından öteye geçmiştir. İspanya'dan Suriye'ye kadar topraklarını genişletmiş, 1200 yıl hüküm sürmüştür. Peki Antik Roma nasıl ve ne zaman kurulmuştur? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bulunduğu dönemin en güçlü devletlerinden biri olan Roma İmparatorluğu mutlak monarşi ile yönetilmiş günümüzde ise filmlere konu olmayı başarmıştır. Kendi kültürünü oluştururken Antik Yunan kültüründen oldukça fazla etkilenmiştir.                Mühendisliği, mimarisi ile teknoloji alanında dönemin en iyi şansını yakalayan Antik Rom medeniyeti ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

Antik Roma Ne Zaman Kuruldu?

Antik Roma Ne Zaman Kuruldu?

Büyük Roma İmparatorluğu, M.Ö 27 yılında kurulduğu düşünülmektedir.    Başkenti İstanbul'un eski adı olan Konstantinopolis'tir. Devletin cumhuriyetle yönetildiği sıralarda Augustus, yeni anayasal reformlar getirmiştir. Bu reformların amacı kendisinden sonra bile tek bir kişinin yönetmesine yöneliktir. Büyük Roma İmparatorluğu, 395 yılında kavimler göçünün yarattığı karışıklıklardan etkilenmiştir. Bu karışıklıklar devleti, doğu ve batı olmak üzere ayırmıştır. Devletin batı tarafındaki kısmı Batı Roma İmparatorluğu, doğudaki kısmı ise Doğu Roma İmparatorluğu oldu.Bu zamana kadar en güçlü devletken bir anda çöküşe girmeye başladı. Augustus'un getirdiği tek elden yönetim bu olaylarla son bulmuştur. İki devlette ayrı ayrı kişiler tarafından yönetilmiştir.

Batı Roma İmparatorluğu, kavimler göçüyle gelen Cermen kavimleri tarafından 476 yılında yıkıldı. Bizans İmparatorluğu olarak da bilinen Doğu Roma İmparatorluğu ise İstanbul'un fethine kadar devam etmiştir. İstanbul'un fethi ile Doğu Roma İmparatorluğu, Osmanlı'nın himayesi altına girmiştir.

Antik Roma ise Roma İmparatorluğunun oluşturduğu medeniyetin adıdır.Roma medeniyetinin oluşmasında etkili olan Antik Yunan kültürü ile antik klasik antikitiye dahil edilir.

Antik Roma Uygarlığı

Antik Roma Uygarlığı

Antik Roma'da hayat, yedi tepenin üstüne yapılmış Roma şehri etrafında geçerdi. İnsanların ibadetlerini gerçeleştirebilmesi için çevrede bir sürü anıtsal yapı bulunuyordu. Hamamlarda tiyatrolar, dükkanlar ve kütüphaneler bulunmaktaydı. Sınıf farkının oldukça fazla hissedildiği Antik Roma'da, mütevazi evlerden villlara kadar birçok ev bulunmaktaydı. Alt ve orta sınıflar şehir merkezinde yaşarken yüksek sınıflar ise kırsal kesimlerde yaşamaktaydı.

Roma hukuku, on iki tablet yasalarına ve 530 yılına dayanıyordu. Bu hukuk sistemi 17.yy'a kadar Avrupa'nın çoğu yerinde uygulanmaya devam etti.Roma'da ekonomi tarım ve ticarete dayalıydı. İtalya'da üzüm ve zeytinyağı ihraç ürünleriydi.

Yunan eğitimi örnek alınan Roma İmparatorluğu eğitimde o kadar ileriye gidememiştir.İmkanı olan aileler çouklarını lüdus adı verilen okullara göndermişlerdir. Günümüzün ortaokul ve yüksekokulu, Antik Roma medeniyetinde de vardır. Romalıların konuşma ve yazma dili Latince idi. Romalılar edebiyatı yunan eserlerinden öğrendikleri için Yunanca bilmek şarttı. İyi eğitimlilerin kendi aralarında konuştukları dil Yunanca idi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın