Görüş Bildir
Haberler
Anayasa Mahkemesi'nden Katalanların Bağımsızlık Girişimine Engel

Anayasa Mahkemesi'nden Katalanların Bağımsızlık Girişimine Engel

Deniz Gök
11.11.2015 - 22:15 Son Güncelleme: 12.11.2015 - 11:02

İspanya'da Anayasa Mahkemesi, hafta başında Katalan parlamentosunda kabul edilen, İspanya'dan bağımsızlığın yol haritasıyla ilgili önergeyi askıya aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İspanyol hükümeti Katalonya Bölgesel Meclisi'nde kararını anayasanın ihlali olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.

Pazartesi günü Katalonya Bölgesel Meclisi'nde yapılan oylamada, bölgenin 2017'ye kadar İspanya'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesi için hazırlanan yol haritası onaylanmıştı.

Eylül ayında düzenlenen yerel seçimleri kazanan bağımsızlık yanlısı 'Evet için Birlikte' kampının Meclis gündemine getirdiği yol haritası, İspanyol merkezi hükümeti tarafındansa eleştiriliyor. Başbakan Mariano Rajoy, ayrılıkçıların amaçlarına ulaşmasına izin vermeyeceğini belirterek, 'Bunlar demokrasiye son vermek istiyorlar' dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı alması bekleniyordu.

Bundan sonraki süreçte Anayasa Mahkemesi'nin kararına itaatsizlik edip, bağımsızlık sürecini başlatacak yasalarla ilgili çalışmaları sürdürmeleri halinde Katalonya Parlamentosu siyasetçilerinin yetkileri ellerinden alınacak. Katalonya yerel polisi ve jandarma da Katalan Parlamentosu'nda bağımsızlık deklarasyonu ile bağlantılı bir girişim olması halinde bunu hemen Başsavcılığa bildirecek.

İspanyol Anayasa Mahkemesi daha önce de Katalan meclisinin aldığı benzer kararları iptal etmişti.

Ancak kabul edilen önergede, yol haritasına dair İspanyol merkezi yönetimi kurumlarının değil kitlelerin taleplerinin ve talimatlarının dikkate alınması maddesi bulunuyor.

Katalan meclisinin kabul ettiği yol haritası önergesi 'Bağımsız bir Katalan Cumhuriyeti'nin ortaya çıkarılması için gerekli olan sürecin tasarlanmasını' öngörüyor.

Kamuoyu araştırmaları, Katalanların büyük çoğunluğunun bağımsızlık konusunda referandum yapılmasından yana olduğunu ortaya koyuyor.

Ancak araştırmalara göre bağımsızlığı kabul edip etmeme noktasında Katalanlar yarıya yarıya bölünmüş durumda.

BBC Türkçe ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
47
30
8
5
3
1
0