Görüş Bildir
Haberler
Amerika Kıtasında Bulunan İzler Tarih Kitaplarını Yeniden Yazdırabilecek Gerçekleri Ortaya Çıkardı!

Amerika Kıtasında Bulunan İzler Tarih Kitaplarını Yeniden Yazdırabilecek Gerçekleri Ortaya Çıkardı!

Tarih öncesi insanların geride bıraktığı ayak izleri, insanların Amerika'ya önceden düşünülenden daha erken geldiğinin kanıtları olabilir. Yer bilimcisi Matthew Bennett ve meslektaşlarının 24 Eylül Science dergisinde bildirdiğine göre, 60'tan fazla 'hayalet iz', insanların 23 bin yıl önce New Mexico'da yaşadığını gösteriyor. Eğer doğruysa bu fosil bulgular, yaklaşık 21 bin yıl önce zirveye ulaşan son buzul çağı döneminde insanların Kuzey Amerika'da olduğunun kesin kanıtı olacak. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnsanların Amerika kıtasına ilk ne zaman geldiklerinde oldukça tartışmalı bir konudur.

İnsanların Amerika kıtasına ilk ne zaman geldiklerinde oldukça tartışmalı bir konudur.

Bilim insanları tarihsel olarak, insanların bir zamanlar Kuzey Amerika'nın çoğunu kaplayan devasa Laurentide Buz Levhası'nın Kuzey Kutbu'na çekilmeye başlamasından yaklaşık 13 bin yıl önce Asya'yı Kuzey Amerika'ya bağlayan Bering kara köprüsünden geçtiklerini düşünmüşlerdir. Ancak Kuzey ve Güney Amerika'da, Meksika'daki bir mağaradan yaklaşık 30 bin yıllık hayvan kemikleri ve Teksas'ta bulunan taş aletler de dahil olmak üzere, bir dizi yeni keşif, insanların Amerika'ya çok daha erken gelmiş olabileceğini gösteriyor.

Ayak izleri, tarihsel jeoloji için paha biçilemez bir kaynak.

Ayak izleri, tarihsel jeoloji için paha biçilemez bir kaynak.

New Mexico'daki White Sands Ulusal Parkı'nda, İngiltere'deki Bournemouth Üniversitesi'nden Bennett ve meslektaşları, yeni tanımlanan izlerin yaşlarını hesaplamak için ayak izlerinin içine ve arasına gömülü su bitkilerinin radyokarbon tarihlemesi de dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullandılar. Bennet, 'Ayak izleriyle ilgili güzel şeylerden biri, taş aletler veya kemiklerin aksine, stratigrafide yukarı veya aşağı hareket ettirilememeleridir' diyor. 'Bu izler sabit ve çok hassastırlar.' şeklinde sözlerine devam ediyor.

Ancak bazı arkeologlar ayak izlerinin yaşları konusunda henüz ikna olmuş değiller.

Ancak bazı arkeologlar ayak izlerinin yaşları konusunda henüz ikna olmuş değiller.

Corvallis'teki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden antropolog Loren Davis, araştırmacıların 'şampanyayı patlatıp kutlamadan' önce tarihleri kontrol etmek için başka doğrulama teknikleri kullandığını görmek istediğini söylüyor. Davis, “Bu tip bulgular, ders kitaplarını yeniden yazmanızı sağlayan türden şeyler” diyor. 'Alanın iyiliği için bu konuda gerçekten yüksek standartlara ihtiyacımız var.' Ancak daha fazla analiz izlerin yaşını doğrularsa, bu keşfin 'insanların küresel koşulların aşırı olduğu bir zamanda hayatta kalmak ve gelişmek için inanılmaz bir yeteneğe sahip olduğunu göstereceğini' söylüyor.

Bu izler bölgede dolaşan çocuklar ve gençlere ait.

Bu izler bölgede dolaşan çocuklar ve gençlere ait.

Araştırmacılar, izlerin iki bin yıldan fazla bir süredir, çoğunlukla Buz Devri sırasında White Sands bölgesini tanımlayan su yollarında dolaşan çocuklar ve gençler tarafından oluşturulduğunu söylüyor. Ayak izleri, büyük ölçüde kurak arazide suya akın eden mamutların ve diğer megafaunaların ayak izleriyle birlikte bulundu. Bennett, pandemiden sonra insan ayak izlerini araştırmaya devam etmek için White Sands'e dönmeyi planlıyor ve onları oluşturan insanlar hakkında daha fazla şey öğrenmeyi umuyor. “Ayak izleri, sizi başka hiçbir şeye benzemeyen bir halde geçmişe bağlıyor” diyor. 'Parmağınızı bir izin tabanına koyup 23 bin yıl önce birinin o yoldan yürüdüğünü bilmek çok güçlü bir his.' şeklinde sözlerini bitiriyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın