Görüş Bildir
Haberler
Amazon Ormanları Nerede? Amazon Ormanları Kaç Km'dir?

Amazon Ormanları Nerede? Amazon Ormanları Kaç Km'dir?

Elif Ateş
20.08.2021 - 09:00

Dünyanın oksijen miktarının %20'sini karşılayan Amazon Ormanları, oksijen ve karbondioksit dengesinin kurulmasını sağlar. Biyolojik çeşitlilik bakımından da önemli bir yere sahiptirler. Binlerce hayvan ve bitki türünün olduğu bu ormanda, halen daha araştırılmamış bölgelerinde çok sayıda canlı türünün olduğu düşünülmektedir. Peki, Amazon ormanları nerededir? Amazon ormanları kaç km? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Amazon ormanlarında yetişen bitkiler birçok sektörde kullanılmaktadır. Kozmetik, tıp, zehirli ilaç sektöründe oldukça sık kullanılırlar. Kedi Pençesi olarak bilinen bir bitki türü, romatizma hastalıklarında ve kronik yorgunlukların tedavisine kullanılmaktadır. Özellikle de ileri evre kanser hastalarının hayat kalitesini yükseltmektedir. Amazon ormanları hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Amazon Ormanları Nerede? Amazon Ormanları Kaç Km'dir?

Amazon Ormanları Nerede? Amazon Ormanları Kaç Km'dir?

Amazon Ormanları, Güney Amerika'dadır. Bu ormanlar Peru, Brezilya, Kolombiya, Venezuela, Bolivya, Ekvador, Guyana, Fransız Guyanası ve Surinam ülkelerinin sınırları içerisinde bulunur. Bu ormanlar beş buçuk milyon km'lik alanı kapsamaktadır. Ormanların en çok bulunduğu yer Brezilya'dır. Amazon yağmur ormanları, Dünyanın en büyük ormanlarıdır. İçerisinde kırk bin çeşit ağaç ve yüz kırk beş bir hayvan çeşidi bulunmaktadır. En fazla hayvan türü barındıran ormanlardır.

Amazon yağmur ormanlarının bulunduğu bölge de ilkbahar ve yaz mevsimleri görülür. İki bin kuş türü, iki bin balık, yüz yirmi sekiz bin çeşit omurgasız hayvan bulunur. Bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Bol miktarda bitki türünün olması yağışında fazla olmasını sağlar. Aynı zamanda bu ormanda bulunan çeşitli bitkiler birçok ilacın yapımında kullanılır. Ormanda bulunan zehirli bitkilerde ilaç sektöründe kullanılır. Amazon ormanları sürekli yağış aldıklarından dolayı hava her zaman nemli ve sıcaktır. Orman genellikle sık bir şekilde sarmaşıklardan oluşmaktadır. Bazı yerlerde bataklıklar bulunur. 

Ormanda bulunan ağaçların boyları ortalama dört bin elli metredir. Kökleri ise dayanıklıdır. Amazon ormanları ekonomik değeri olan ürünleri de barındırır. Kakao, kauçuk, kokain, kahve ve kinin yetişmektedir. Amazon ormanlarında yetişen her ürün Brezilya'da satışa sunulmaktadır. Bu bölgede ortalama hava sıcaklık yirmi sekiz derecedir. Aşırı nemden dolayı genellikle hava bulutludur. Amazon ormanlarının yağış rejimi ise düzensizdir. Sürekli yağan yağmurlardan dolayı toprak yapısı verimsizdir. Dünyadaki su kaynaklarının önemli bir kısmını Amazon yağmur ormanları oluşturmaktadır. Küresel ısınma ile karşı karşıya gelen mercanların ana vatanı ise Amazon Mercan Resifi'dir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
2
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın