Görüş Bildir
Haberler
Almanya'da Havalimanında Tutulan 14 Türk'ün Sırrı Çözüldü

etiket Almanya'da Havalimanında Tutulan 14 Türk'ün Sırrı Çözüldü

Deniz Gök
10.12.2016 - 10:40 Son Güncelleme: 10.12.2016 - 15:04

Dün gece Almanya'nın Düsseldorf Havalimanı'nda polislerce alıkonulan ve sporcu olduklarını söyleyen 14 Türk yolcudan 11'inin iltica başvurusunda bulunduğu, 2 kişinin Türkiye'ye geri dönmek istediği, 1 kişinin ise insan kaçakçılığından hakim karşısına çıkacağı öğrenildi.

Olayın Almanya ile son günlerde yaşanan 'alıkoyma krizi' ile bir ilgisinin olmadığını belirten Dışişleri Bakanlığı da 'Olayın insan kaçakçılığı olduğu anlaşılıyor' açıklaması yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anadolu Ajansı, sabah saatlerinde 'diplomatik kaynaklara' dayandırarak verdiği haberinde 'hususi pasaport' sahibi 14 kişilik Türk kafilesinin Düsseldorf Havalimanı'nda Alman polisi tarafından alıkonularak sorgulandığını duyurmuş, yolcuların karate turnuvası için ülkeye geldiklerini söylediğini aktarmıştı.

Havalimanında yaşananlar, Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın geçtiğimiz gün Köln havalimanında alıkonulmasıyla başlayan krize bir misilleme şeklinde yorumlanmıştı. Ancak gerçeğin farklı olduğu ortaya çıktı.

Çelişkili bilgiler vermişler

Hürriyet'ten Hülya Sancak'ın haberine göre 14 Türk yolcu pasaport kontrolünde hangi otelde kalacakları, spor müsabakasının nerede olduğu konusunda çelişkili bilgiler verince gözaltına alındı. Yolcuların herhangi bir otelde rezervasyonunun da bulunmadığı tespit edildi.

Alman polisi 14 kişiden 11'inin Almanya'ya iltica başvurusu yaptığını 2 kişininse Türkiye'ye geri dönmek istediğini belirtti. 34 yaşındaki T.Ö'nün ise insan kaçakçılığından gözaltına alındığı ve hakim karşısına çıkarılacağı bildirildi. 

Yolcuların kimliğine ilişkin bilgi verilmedi.

Dışişleri: Olayın gerginlikle ilgisi yok

Dışişleri: Olayın gerginlikle ilgisi yok

Yaşananlara ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan ise; 'Olayın insan kaçakçılığı olduğu anlaşılıyor. Almanya ile son günlerde yaşanan sorunlarla ilgisi yok'' açıklaması geldi.

"Alıkoyma krizi" nasıl başlamıştı

"Alıkoyma krizi" nasıl başlamıştı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı geçtiğimiz günlerde Almanya’da pasaportunu kaybetmiş ve Elçilikten kendisine geçici bir pasaport verilmişti.

Geçici pasaportla yurda dönüş yapmak isteyen Bahçekapılı Alman polislerince bir süre alıkonulmuştu.

Bir gün sonra ise Atatürk Havalimanı'nda diplomatik pasaport taşıyan 4 Alman vatandaşının 'uzun süren' işlemler nedeniyle uçaklarını kaçırdığı öğrenilmişti. Bu olay da Bahçekapılı'nın alıkonulmasına bir 'misilleme' olarak yorumlanmıştı.

Bahçekapılı: Nezaketsiz tavırlarla bekletildim

Yaşadıklarını Meclis'te gazetecilere anlatan Bahçekapılı, ziyareti sırasında kaybettiği çantasında pasaportunun da olduğunu belirterek konsolosluk yetkililerinin durumla ilgilendiğini ve geçici pasaport verdiklerini söylemişti.

Köln Havalimanı'ndan çıkarken Alman polisinin kötü muamelesine maruz kaldığını ifade eden Bahçekapılı, 'İncitici oldu gerçekten ülkem adına. Bu benimle ilgili bir sorun sadece. Bireysel olarak da çok üzüldüm. Ben bu ülkenin parlamenteriyim. Biz Alman veya yabancı parlamenterlere nasıl saygı, nezaket gösteriyorsak onlardan da aynı şekilde saygıyı ve nezaketi beklemek hakkımız. Ama maalesef böyle bir uygulama olmadı. Kötü bir an geçirdim' demişti.

Gazetecilerin, 'Gözaltına mı almaya çalıştılar?' sorusuna Bahçekapılı, 'Evet. Havaalanının karakoluna götürdüler. Yurda hani böyle kaçak girmiş gibi olan insanların arasında bekletildim' yanıtını vermişti.

Erdoğan: Türkiye misliyle mukabele eder

Cumhurbaşkanı Erdoğan da olaya tepki göstererek, 'Teröristi alıyorsun, ülkende misafir ediyorsun, ağırlıyorsun ama bu ülkenin TBMM Başkan Yardımcısını ve heyetini orada kapıda saatlerce bekletiyorsun. Şimdi bunlara aynısını yapmak gerekmez mi? Ondan sonra Erdoğan oluyor diktatör. Sen benim Meclis Başkan Yardımcıma, bir bayan milletvekiline bu tür bir yanlışı yaparsan, senin polisin vesairen bunu yaparsa benim buna aynısıyla mukabele etmem lazım. Bütün oradaki personelin kimse, neyse bunlara gereğini yapmadığın sürece Türkiye de buna misliyle mukabele eder, etmek durumundadır.' demişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
208
75
51
21
10
9
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
asosyolog

erdoğan'ın bu atara atar yapışını seviyorum. gayet güzel bi açıklama da yapmış. şimdi buraya bazı embesiller gelecek omo ordoğon hedö hödö yapıcak. adamı gün... Devamını Gör

Ebru Beren Güler

Ya ırkçılığa girmesin ama bu kibirli kendini bir fışkı sanan Almanları günahım kadar sevmiyorum.

Mert Şükrüoğlu

aga bildiğim bişey varsa alamanların kuralsız iş yapmayacağıdır örneğin psaportunu kaybetmek geçerli oturumun yoksa çok kötü birşeydir yurt dışında bu sebept... Devamını Gör