Görüş Bildir
Haberler
Alkumru Barajı’nda 3 Yılda 30′a Yakın İnsan Boğulmuş

Alkumru Barajı’nda 3 Yılda 30′a Yakın İnsan Boğulmuş

adem kara
25.08.2014 - 13:22 Son Güncelleme: 25.08.2014 - 15:02

Fotoğraf: Fecri Barlık - Siirt/AA

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siirt’te piknik yapan beş kişinin ölümüne yol açan Alkumru Barajı, devreye alındığı 2011′den bu yana çok sayıda ölüme yol açtı. 

Bianet’in haberine göre Siirt’te Mücadele Gazetesi sahibi Cumhur Kılıççıoğlu, baraj kurulduğundan beri 20-30 kişinin suda boğulduğunu; önlem alınması için yetkilileri birçok kez uyardıklarını belirtti. 

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de anons ve sirenin yeterli olmadığını dışarıya su bırakılacaksa mutlaka o bölgedeki insanların alanı terk ettiğinin kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Siirt'te Limak Holding'e ait Alkumru Barajı'nda dün suyun aniden yükselmesi nedeniyle beş kişi öldü, bir kişi hala aranıyor.

 'Bölgede tur atıp ikaz etmeliler'

Siirt'te Mücadele Gazetesi sahibi Cumhur Kılıççıoğlu, baraj inşaatından beri bugüne kadar 20-30 kişinin suda boğulduğunu söyleyerek önlem alınması için yetkilileri birçok kez uyardıklarını belirtti.

'Her sene baraj suyunun yükselmesi nedeniyle ölenler oluyor. Bugüne kadar 20-30 kişi boğuldu. Levha koydular. Ancak orada kimse okuma yazma bilmiyor. Siren sistemi kurdular. Ama insanlar nehirde yüzüyorsa nasıl işitecek? Açmadan önce bir tur yapıp ikaz etmeleri gerekiyordu. Sirenden sonra yarım saat beklenmesi suyun öyle bırakılması lazım. Ama hemen suyu bırakıyorlar.

'Her sene yerel gazeteler üzerinden yetkililer uyarılıyor. Hava sıcak, serinleyecek yer yok. Piknik alanı yok. İnsanlar mecbur buraya geliyor. Ölümlerin hepsi yaz aylarında oluyor. Çünkü mesela İstanbul'dan elektrik ihtiyacı olunca buraya çağrı geliyor. Şu kadar kilowat enerji lazım diye. O zaman da su bırakılıyor.' 

 'İhmal söz konusu olabilir'

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, anons ve sirenin yeterli olmadığını dışarıya su bırakılacaksa mutlaka o bölgedeki insanların alanı terk ettiğinin kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

'Barajlarda elektrik enerjisi üretme, sulama, içme suyu kullanımı için su biriktirilir. Zaman zaman yağmur yağabilir, kanalların getirdiği su artabilir. Taşma noktasına gelebilir. O zamanlarda baraj kapağı açılarak fazlalık tahliye edilir.

'Kendiliğinden hiçbir zaman suyun taşmasına müsaade edilemez. Çevrede bulunan tarım arazisi ve insanlara her zaman zarar verebilir. Bu suların tahliyesinin teknisyenlerin kontrolünde yapılması gerekir.

'Bu olayda da elektrik üretimi için iki ünitenin devreye girmesinden bahsediliyor. Kontrolsüz bir açılma söz konusu. Denetimle yapılmalıydı. Bir ihmal olduğunu zannediyorum. Ancak bu teknik inceleme ile ortaya çıkacak. Anons ve ihbar hiçbir zaman yeterli değildir. Oradaki insanların bölgeyi terk ettiğinden emin olmadan sular bırakılamaz.'

Nilay Vardar | Bianet

Kaynak: http://bianet.org/bianet/toplum/15806...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0