Görüş Bildir
Haberler
Motoru Alev Alan THY Uçağı Acil İniş Yaptı

Motoru Alev Alan THY Uçağı Acil İniş Yaptı

Onedio Medya
25.04.2015 - 10:58 Son Güncelleme: 25.04.2015 - 14:13
İçeriğin Devamı Aşağıda

THY'nin Milano-İstanbul seferini yapan uçağın motoru inişe geçtiği sırada alev aldı. Uçak, Atatürk Havalimanı'na acil iniş yaptı, 97 yolcu tahliye edildi.

İstanbul-Milano seferini yapan  THY uçağı havada motor kısmından alev alınca acil iniş için Atatürk Havalimanı’na yöneldi. Uçağın kaptan pilotu Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesiyle irtibata geçerek acil iniş için izin istedi. THY uçağı ilk iniş denemesinde pistti pas geçerken, ikinci denemesinde Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı.

Piste iniş yaparken uçağın alt kısmından alevler yükseldi. İniş öncesi pistte önlem alan itfaiye ekipleri derhal köpükle müdahale edildi. Bu sırada, uçakta bulunan yolcular da tahliye edildi.

 

Uçağın iniş anı

Pİlot ile kule arasındaki konuşmanın kaydı

Milano-İstanbul seferini yapan yolcu uçağında meydana gelen yangın, pilot ile kule arasındaki konuşmalara yansıdı. 

Ses kaydında Atatürk Havalimanı kulesi ile irtibata geçerek acil durum deklare eden pilot, iniş için gerekli önlemlerin alınmasını istiyor. Kule, önce uçağın ineceği pisti pilota söylüyor. Pilot piste indiği sırada uçağı tutamadığını, pistten çıktığını kuleye bildiriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Gerekli incelemeler başlatıldı"

THY Basın Sözcüsü Ali Genç Twitter hesabı üzerinden olayla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

'Türk Hava Yollari'nin TK 1878 sayili Milano-İstanbul uçagi Atatürk Havalimanı'na ilk inişi sırasında pas geçmişti. Acil iniş deklere ederek gerçekleştirdiği iniş sonrasinda pistten cikmiştır. Hızlı ve güvenli tahliye işlemi gercekleştirilmiştir. Uçakta bulunan 97 yolcumuz terminale alınımıştır. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır. Gerekli incelemeler başlatılmış olup, olayın neden meydana geldiği bu incelemelerden sonra netlik kazanacaktır.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk iniş denemesinde kanat üzerinde meydana gelen hasar

İlk iniş denemesinde kanat üzerinde meydana gelen hasar

THY'nin Airbus A320 tipi TC-JPE tescilli uçağı, ilk yaklaşmasında piste teker koymasının ardından yolcuların ifadesine göre büyük bir gürültü ile birlikte çarpma sesi geldi. Pilotlar pas geçerek yükselmeye başladı. O anda sağ kanat tarafında cam kenarında oturan bir yolcu cep telefonu ile bu fotoğrafı çekti.

SERT İNİŞ YAPTI

Uzmanlara göre uçak 'hard landing' olarak adlandırılan 'sert iniş' yaptı ve sağ motor piste vurdu. Sert iniş sırasında buna bağlı olarak sağ ana iniş takımında da hasar meydana geldi. Bunun üzerine pilotlar pas geçerek yükseldi. Sağ motorda sorun yaşanması ve iniş takımları toplanmaması nedeniyle pilotlar acil durum bildirerek ineceklerini söylediler.

İkinci denemelerinde ise görüntüleri izleyen uzmanlar, pilotların uçağı pistte tutmakta zorlanıp toprağa çıkmalarının nedenini de sağ ana iniş takımında meydana gelen hasara bağlıyor. Katlanan ve uçağı taşıma özelliğini kaybeden iniş takımı nedeniyle uçak sağa doğru istikamet kaybediyor ve toprak alana çıkıyor.

"Maskeler açıldı telefonlar havada uçuştu"

"Maskeler açıldı telefonlar havada uçuştu"

Uçaktaki yolculardan Hasan Ali Eryılmaz, olayı anlatırken, uçağın inmeye başlamasından sonra çakılır gibi olduğunu söyledi. Daha sonra uçağın yeniden havalandığını anlatan Eryılmaz,  'Yaklaşık 10-15 dakika havada tur attık. Uçakta bizlere 'acil duruma geçin', 'pozisyon alın' denildi ve beklemeye başladık. Bu şekilde ikinci inişi yaptık. Yaşadığımıza şükür ediyoruz. Uçak inince herkes alkışladı. Maskeler açıldı. Telefonlar havada uçuştu' dedi.  

Yolcu Erkan Parmaksız da, 'İniş esnasında uçak sağ tarafından çok sert bir şekilde yere vurdu. Uçak duramadı ve tekrar havalandık. İkinci iniş, birincisine göre daha iyiydi' diye konuştu. 

İstanbul'a 4 arkadaşıyla turist olarak geldiklerini ifade eden 39 yaşındaki İtalyan Olga Munoz ise, 'Bizler için kötü bir deneyimdi. Uçak yere çarpınca kötü bir sesle irkildik' dedi. 

Bagajlarını alan yolcular, daha sonra havalimanından ayrıldı.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
0
0
0
0
0