Görüş Bildir
Haberler
Onlar Çok Haklılar! Yemeklerimizi Neden Ailelerimizle Birlikte Yemeliyiz?

Onlar Çok Haklılar! Yemeklerimizi Neden Ailelerimizle Birlikte Yemeliyiz?

Ülkemizde aile yemekleri bir kültürdür. Her gün o sofraya hep birlikte oturulur, hep birlikte kalkılır. Aslında en doğrusu da budur! Gelin güzel geleneklerimizden 'aile yemeğinin' hayatımızın birçok alanını etkilediği durumlara bakalım.

Kaynak: 1, 2

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Aile birliğini güçlendirir.

Birlikte yemek yemenin, aile bağlarını güçlendirme potansiyeli vardır, çünkü bütün aile birlikte olabilmek için günlük bir zaman yaratır. Bu sırada aile içi iletişiminizi artırıp ailenizle birlikte kaliteli bir zaman geçirebilirsiniz.

2. Küçük çocuklar için rutin aile yemekleri, bir güvenlik hissi ve aileye aidiyet hissi sunabilir.

Columbia Üniversitesinin bir çalışmasında, gençlerin %71'inin; konuşmayı, öğrenmeyi ve aile üyeleriyle vakit geçirmeyi günün en güzel zamanı olarak düşündüklerini ortaya koydu.

3. Aile yemekleri en sağlıklı yemeklerin tüketildiği en önemli öğün olarak gösteriliyor.

Kendi mutfağında yapılıp yenmiş yemek sağlıklı beslenme düzenleri ile ilişkilidir. 2000 yılında yapılan bir araştırmaya göre, aileleri ile akşam yemeği yiyen 9-14 yaşındaki çocukların daha çok meyve ve sebze tükettiği ve daha az kızarmış ürünler tükettiği görülmüş.

4. Aileyle birlikte yemek yiyen çocukların başarı oranının daha fazla olduğu görülüyor.

4. Aileyle birlikte yemek yiyen çocukların başarı oranının daha fazla olduğu görülüyor.

Araştırmalar, aile yemekleri ile akademik performans arasında önemli bir bağ olduğunu kanıtlamıştır. CASA tarafından bir rapor, haftada beş ila yedi gün aile yemeği yiyen çocukların başarı oranlarının, haftada üçten az aile yemeği yiyen çocuklara göre daha yüksek olduğunu göstermiş. Buna ek olarak raporda, aileleri ile sıkça yemek yiyen gençlerin sadece %9'u okulda kötü performans göstermiştir.

5. Aile ile sofraya oturan çocuk ve gençlerin farklı tatları keşfetme şansı var.

Aile yemeklerinin, ebeveynlerin çocukları farklı gıdalar denemelerine teşvik etmek ve zevklerini genişletmek için mükemmel olanaklar sağladığı araştırmalarca kanıtlanmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Daha mutlu ve güçlü duygusal yapıya sahip gençler...

5.000 gençle yapılan bir araştırmada, düzenli olarak ebeveynleriyle birlikte yemek yiyen çocukların duygusal açıdan güçlü oldukları ve daha iyi zihinsel aktivitelere sahip oldukları gösterildi. Düzenli olarak aile yemeklerini yiyen gençlerde, görgü ve iletişim becerilerine sahip olma ihtimali daha yüksekti. Bu etki çocuklarla sınırlı olmadığı, aileleriyle birlikte yemek yiyen annelerin de daha mutlu olduğu çıkan araştırma sonuçları arasında gösterilmiş.

7. Daha sağlıklı bir kilo kontrolü!

Ortalama restaurant yemekleri, kullanılan ürünlerin farklılığından da kaynaklı olarak ev yapımı bir yemekten %60 daha fazla kaloriye sahiptir. Lokantalarda servis edilen porsiyonların, genelde yeterli miktardan fazla olması gereksiz yemek yeme olasılığını artırıyor ve evde yemek yemenin daha sağlıklı olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor.

8. Gençlerin sigara ve uyuşturucu bağımlılığı ihtimalini düşürüyor.

CASA'nın yapmış olduğu bir çalışmanın sonuçlarına göre haftada en az beş kez aileyle birlikte yemek yemek, bir gencin sigara içme ve uyuşturucu kullanma ihtimalini önemli ölçüde düşürüyor.

9. İş stresini üzerinizden atmanızda yardımcı oluyor.

9. İş stresini üzerinizden atmanızda yardımcı oluyor.

Brigham Young Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 2008 yılında, IBM çalışanları üzerinde bir araştırma yaptılar ve bir aile yemeğine oturmanın; ofiste uzun süren çalışma saatlerine sahip olan annelerdeki gerginliği ve zorlamayı azaltmasına yardımcı olduğu bulgularına ulaştılar.

10. Çocuklardaki obezite riskini azaltır.

Küçük çocukların düzenli, besleyici ev yemekleri yiyip bu yemekleri hazırlamaya veya sunmaya yardımcı olmaları fazla kilolu veya obez olma olasılıklarını düşürüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Paranız cebinizde kalır.

İşgücü İstatistikleri Bürosu'ndan yapılan Ulusal Tüketici Harcamaları Araştırmasına göre, 2007 yılında hane üyelerinin kendi mutfaklarında yaptıkları yemek için kişi başına 4.50 dolar harcarken evin dışındaki yemekler için yaklaşık 8 dolar harcadığı görülmüştür.

12. Düzenli bir hayatın temelini oluşturur.

www.biliste.com

Aileyle birlikte belirli günlerin belirli saatlerinde yenen yemekler, çocukların ileriki yaşamında daha düzenli ve planlı olmaları için temel sağlayabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
101
25
9
5
5
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hailey Santorski

hic sağlıklı degil bence simdiye kadar hep annemin yaptığı yemekleri yedim 70 kilo oldum artik yemiyorum snxjsnsnd

Bulut Kedisi

Aile yemeklerini haftasonları veyaz tatillerinde görebiliyorum. Öbür zamanlarda ya kettle'da pişirdiğim çin makarnası yada en yakındaki lokanta :(