Görüş Bildir
Haberler
Ahmet Hakan'a Saldırıda 1 Kişi Tutukladı, Diğer Zanlılar Serbest

Ahmet Hakan'a Saldırıda 1 Kişi Tutukladı, Diğer Zanlılar Serbest

Batuhan
04.10.2015 - 10:10 Son Güncelleme: 05.10.2015 - 09:01

Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan'a saldırıyla ilgili tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 7 şüpheliden 1'i tutuklandı, diğer 6 şüpheli serbest bırakıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ahmet Hakan'a saldırıda gözaltına alınan ve adliyeye sevkedilen 7 şüphelinin savcılık sorgusu tamamlandı. Savcı, 7 şüpheliyi de, tutuklanmaları talebi ile nöbetçi İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Şüpheliler ile ilgili son kararı, nöbetçi sulh ceza hakimliği verdi.

1 şüpheli tutuklandı, diğer 6 şüpheli serbest bırakıldı

1 şüpheli tutuklandı, diğer 6 şüpheli serbest bırakıldı

Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan'a yönelik saldırıya karıştıkları gerekçesiyle mahkemeye sevk edilen 7 kişiden Ahmet Şengüler 'kasten yaralama' suçundan tutuklandı. Diğer zanlılardan 3'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 3 kişi de mahkemece serbest bırakıldı.

Mahkemenin serbest bırakma gerekçesi

Edinilen bilgiye göre İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği'nce sorgulanan şüphelilerden bazıları emniyette baskı gördüklerini, bu nedenle emniyetteki ifadelerini kabul etmediklerini söylediler.

'Özel harekat polislerinin talimatıyla örgüt' iddiasına ret

Eski özel harekat polisi Yahya Kemal Gezer ve yine eski polis olan Nezih Özbirinci'nin talimatıyla örgüt kurdukları iddiasını reddeden şüpheliler, Ahmet Hakan'a karşı 'hakaret', 'tehdit' ve 'mala zarar verme' gibi suçları da işlemediklerini söylediler.

Hiyerarşik yapı delillendirilmediği gerekçesiyle örgütten tutuklama yok

Mahkemenin kararında, 'örgüt kurma ve üyesi olma' suçuna ilişkin dosyaya yansıyan hiyerarşik bir yapı, bu yapı içerisinde emir verme, emir alma, süreklilik gibi Yargıtay uygulamalarında aranılan unsurların tüm ayrıntılarıyla ortaya konulup delillendirilmediği gerekçesiyle şüphelilerin tutuklamasına yeterli görülmediği belirtildi.

'Fotoğraflarla dosyaya yansıtılmadı, hangi şüpheli olduğu açıkça belirtilmedi'

'Mala zarar verme' suçundan Ahmet Hakan Coşkun'un aracına, gözlüğüne verilmiş bir zararın fotoğraflarıyla birlikte dosyaya yansıtılmadığı, böyle bir durum varsa hangi şüpheli tarafından gerçekleştirildiği açıkça belirtilmediği ve bu suçun takibinin şikayete bağlı olduğu kaydedilen kararda, cezanın alt ve üst sınırı dikkate alınarak tutuklamanın ağır bir tedbir olacağını belirtti.

'Hakaret ve tehdidin delili yok'

'Hakaret, silahla tehdit, birden fazla kişiyle tehdit' suçlarına yönelik ise şikayetçi beyanından başka dosyaya sunulmuş, bu aşamada delil olmadığı belirtilen kararda, 'silahla tehdit suçunda unsur olarak gösterilen silahın bir adet bira şişesi olup bu şişenin de suçta kullanıldığına dair beyan ya da sağlık raporu bulunmadığı, bu haliyle atılı suçlardan tutuklama talebinin mevcut haliyle ağır bir tedbir olacağı görülmektedir' denildi.

'Örgüt yoksa, yöneticilikle suçlananların eylemde sorumluluğu da yok'

Kararda, 'Kasten yaralama' suçu yönünden ise örgüt yöneticiliğiyle suçlanan Yahya Kemal Gezer ve Nezih Özbirinci'nin örgüt kurma eylemi delillendirilmediğinden sorumlu tutulamayacakları ifade edildi. Diğer şüphelilerin de Ahmet Hakan'a doğrudan eylemde bulundukları yönünde tutuklamayı gerektirir ölçüde delil bulunmadığı ifade edilen kararda, şüphelilerden Ahmet Şengüler'in şikayetçi ve mağdurlar tarafından net olarak teşhis edildiği vurgulandı.

'Gazetecilik mesleği yönünden saldırı hukuk düzeni tarafından kabul edilemez nitelikte'

Kararın devamında yaralama eyleminin basit yaralama kapsamında kaldığı ancak 'demokratik toplumun vazgeçilmez unsurlarından olan gazetecilik mesleği ve görüş bildirme özgürlüğü kapsamında yapılan saldırının hukuk düzeni tarafından kabul edilmez nitelikte olduğu', vurgulanarak mevcut delil durumu ve dosya kapsamına göre Şengüler'in tutuklanmasına karar verildiği belirtildi.

3 kişi adli kontrolle serbest

Şüpheliler Kamuran Ergin, Uğur Adıyaman ve Fuat Elmas'ın ise her hafta iki gün en yakın karakola imza verme koşuluyla serbest bırakılmalarına karar verildi. Diğer şüpheliler Soner Arık, Yahya Kemal Gezer, Nezih Özbirinci'nin ise serbest bırakılması kararlaştırıldı.

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0