Görüş Bildir
Haberler
Adliyedeki 4 Ton Uyuşturucu Kayıp: Emanet Deposundaki Paraları Kim Zimmetine Geçirdi?

Adliyedeki 4 Ton Uyuşturucu Kayıp: Emanet Deposundaki Paraları Kim Zimmetine Geçirdi?

Kübra Köklü
10.03.2023 - 15:24 Son Güncelleme: 10.03.2023 - 16:17

Van Erciş Adliyesi'nde görev yaparken önce 'zimmet' suçundan uzaklaştırılan daha sonra da başarı belgesi verilen Metin Zeytun'un adli emanet bürosundan toplam olarak 744 bin 565 TL, 100 dolar ve 4 bin 700 euroyu zimmetine geçirdiği ortaya çıktı. Adliye'deki sahte evraklarda imzası olan altı savcı ise ''görevi kötüye kullanma'' suçundan beraat etti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Emanetten 30 kg civarında uyuşturucu çıkardım, sattım'

'Emanetten 30 kg civarında uyuşturucu çıkardım, sattım'

Van Erciş Adliyesi'nde yaşanan skandallar zincirinde yeni bir gelişme yaşandı. 20 Nisan 2019 tarihinde polisin yaptığı operasyonda Erciş Adliyesi’nde İdari İşler Müdürü olan Metin Zeytun adli emanet bürosunda tutulan 16 kilo uyuşturucuyu çıkarıp, satmaya götürürken yakalanmıştı. Operasyonun ardından soruşturma genişletilirken, Zeytun’un adliyenin adli emanet bürosuna teslim edilen malzemeleri yıllardır gizlice sattığı belirlenmişti. Tutuklu yargılanan Metin Zeytun mahkemede suçunu itiraf ederek, “Ben adliyenin hesabından genelde param olmadığında internet bankacılığı yetkim olduğundan kendime para aktarıyordum. Daha sonra bu paralarla bahis oynuyordum. Başsavcılara paranın Maliye’ye yatması için çekilmesi gerektiğini söyleyerek yazıları imzalatıyordum. Başsavcılar paraları maliyeye yatırdığımı düşündüğünden bana bunları hiç sormadı. Sözleşmeli personellerin maaşını hesaba yatırdıktan sonra ihtiyacım olduğu için kendi hesabıma aktarıp kullandım.Emanetten 30 kg civarında uyuşturucu çıkardım, sattım” demişti.

Sanıklardan adliyede çaycılık yapan Metin Demez ise savunmasında Zeytun’u suçlayarak “Ben onun emrinde çalışan ve başında 3 amir bulunan bir mahkûmum. Bize her türlü işi yaptırıyorlardı. Ben Metin Zeytun’un arabadaki torbaları, emanette bulunan uyuşturucularla değiştirdiğini bilmiyordum. Bu şahıs, 2011 yılından beri adliyeden 4 tona yakın uyuşturucu çıkarttı. Bunu yaparak para kazandı” demişti. 

Sahte evraklarda imzası olan altı savcı beraat etti

Sahte evraklarda imzası olan altı savcı beraat etti

Zeytun ve kendisine yardım ettikleri belirlenen Metin Demez, Hakan Gümüştaş, Halit Tekçe hakkında “uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama”, “zimmet” ve “kamu görevlisinin resmi bölgede sahteciliği” suçlarından 30 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 

Dava sürecinde hazırlanan bilirkişi raporunda emanet deposundaki 3 ton uyuşturucunun imha edilmiş olarak gösterildiği tespit edilirken, 2011 yılından bu yana Erciş Adliyesi’nde görev yapan ve hazırlanan sahte evrakları imzaladıkları belirtilen altı adli emanet savcısı hakkında Bölge Adliye Mahkemesi’nde ‘'görevi kötüye kullanmak’' suçundan dava açıldı. ''Görevi kötüye kullanma'' suçundan yargılanan altı savcı beraat etti.

Bilirkişi kurulunun 2. ek raporu açıklandı

Bilirkişi kurulunun 2. ek raporu açıklandı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio'nun ulaştığı bilirkişi kurulunun 2. ek raporunda ise Metin Zeytun'un adli emanet deposundan zimmetine geçirdiği para ortaya çıktı. 

3 torba içinde 19 büyük klasörden oluşan evrak, kayıt ve belgeleri inceleyen bilirkişi kurulu, hazırladığı raporda, ''Sanık Metin Zeytun’un, kendisine internet bankacılığı yapma yetkisinin verilmesi nedeniyle, adliyenin; maaş, bilirkişi, emanet paralar hesaplarından toplam olarak  744 bin 565 TL, 100 dolar ve 4 bin 700 euroyu zimmetine geçirdiği kanısına vardık'' diye belirtti.

'Yaklaşık 4 ton uyuşturucu maddenin çıkarıldığı olayda, sadece müvekkilin sorumluluğuna gidilmesi mümkün değildir'

'Yaklaşık 4 ton uyuşturucu maddenin çıkarıldığı olayda, sadece müvekkilin sorumluluğuna gidilmesi mümkün değildir'

Davaya ilişkin konuşan Metin Zeytun'un avukatı Cihad Sargut ''Dosya kapsamına alınan bilirkişi raporuyla ve müvekkilin de beyanlarıyla sabit olduğu üzere, emanet hesaplarından müvekkil hesabına para girişleri olmuştur. Müvekkil soruşturmanın ilk aşamasından itibaren bu hususlara ilişkin ayrıntılı beyanda bulunmuş ve bu beyanlar doğrultusunda soruşturma işlemleri yürütülmüştür. Ancak biz şu hususa dikkat çekmek istiyoruz. Yaklaşık 4 ton uyuşturucu maddenin çıkarıldığı adli emanetten bu olay nedeniyle sadece müvekkilin sorumluluğuna gidilmesi mümkün değildir. Müvekkil eylemleri kapsamında yaklaşık 30 kg uyuşturucu maddeyi çıkardığını ikrar etmektedir. Geriye kalan kısmın kim tarafından ne suretle çıkarıldığı hala tespit edilememiştir. Cumhuriyet Savcılarıyla ilgili verilen beraat kararı da maddi gerçeğe ulaşmayı imkansız kılmıştır. Müvekkil ile ilgili yargılama hala devam etmektedir'' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
12
7
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

Ülkede hiç birşey skandal değil artık. avukatlar "savcılarda bu işten sorumlu" Onlarca ton onca denetimsiz izinsiz falan gidemez. Mafya bürokrat siyasetçi ay... Devamını Gör

4 ton uyuşturucuyu çıkarıp satmak tek kişinin yapabileceği bir iş değil. Orada organize olmuş kişilerin varlığı kesindir.

Konuşmasak olmaz

Savcılar beraat etmiş onlara beraat veren mahkemeye sesleniyorum e oldu olacak sanık içinde "yav kusura bakma seni rahatsız ettik umarım kırılmadın" diye ber... Devamını Gör

Mete Tunga

Aa aa. Kim aldı acaba.