Görüş Bildir
Haberler
Ada Sevdalılarını Mest Edecek, 1950'lerin Britanya'sında Geçen 17 Harikulade Film

Ada Sevdalılarını Mest Edecek, 1950'lerin Britanya'sında Geçen 17 Harikulade Film

Britanya filmleri denilince sizin için akan sular duruyorsa, bu filmlere de bir göz atmanızı öneriyorum. İyi seyirler.

  • Herhangi bir sıralama yapılmamıştır.
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bir Yabancıyla Dans / Dance with a Stranger (1985)

1. Bir Yabancıyla Dans / Dance with a Stranger (1985)

Dönemin sosyal sınıf ayrımlarıyla boğuşan, ölümle noktalanan fırtınalı bir ilişki. Britanya'da asılan son kadın olan Ruth Ellis'in hayatını konu alan bu filmin her bir saniyesi insanın ruhuna işliyor.

Yönetmen: Mike Newell

Oyuncular: Miranda Richardson, Rupert Everett, Ian Holm

2. 84 Charing Cross Road (1987)

2. 84 Charing Cross Road (1987)

Kullanılmış kitaplar hakkında dünyanın iki ucu arasında gerçekleşmeye başlayan ticari yazışmaların zamanla çok yakın bir arkadaşlığa dönüşmesinin hikayesi...

Yönetmen: David Hugh Jones

Oyuncular: Anne Bancroft, Anthony Hopkins, Judi Dench

3. Yanımda Olsaydın / Wish You Were Here (1987)

3. Yanımda Olsaydın / Wish You Were Here (1987)

İkinci Dünya Savaşı henüz bitmiştir. Genç bir kız olan Lynda babası ve kız kardeşiyle birlikte yaşıyordur. Küçük yaştan itibaren burnunun dikine giden bir kız olan Lynda, bir gün bu aşırı hareketlerinin beklenmedik bir sonucuyla karşı karşıya kalır.

Filmi youtube'ta bulabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=d7YWXIUi6YQ

Yönetmen: David Leland

Oyuncular: Emily Lloyd, Trudi Cavanagh, Clare Clifford

4. The Long Day Closes (1992)

4. The Long Day Closes (1992)

11 yaşındaki üzgün ve yalnız bir çocuğun, sinemaya adanmış günlerini anlatan bir film...

Filmi youtube'ta bulabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=rofF2xeAa7E

Yönetmen: Terence Davies

Oyuncular: Leigh McCormack, Marjorie Yates, Anthony Watson

5. Between Two Women (1999)

5. Between Two Women (1999)

Yönetmen: Steven Woodcock

Oyuncular: Barbara Marten, Andrew Dunn, Andrina Carroll

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. No Love for Johnnie (1961)

6. No Love for Johnnie (1961)

Johnnie Byrne, 42 yaşında epey popüler bir politikacıdır. Çalkantılı hayatı, bir sonraki seçimleri kazanma hırsına rağmen problem teşkil edecek, politik kariyeri mi yoksa sevdiği kadını mı seçeceği sorusu, kendisi için zorlu bir karar olacaktır.

Yönetmen: Ralph Thomas

Oyuncular: Peter Finch, Stanley Holloway, Mary Peach

7. Tutku Nehri / Young Adam (2003)

7. Tutku Nehri / Young Adam (2003)

Joe, kafasına göre yaşayan bir adamdır. 1950'lerin İskoçya'sında Glasgow ile Edinburgh şehirleri arasında gidip gelen mavnalardan birinde çalışmaktadır. Mavnanın başındaki Lev ile yakınlaşır ve ikili bir arada takılmaya başlarlar. Les'in karısı Ella ile de diğer yandan etkileşime girer. Bir gün bulacakları bir ceset, onlar için sonun başlangıcı olacaktır.

Filmi youtube'ta izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=K5bMnU-hKGM

Yönetmen: David Mackenzie

Oyuncular: Ewan McGregor, Tilda Swinton, Peter Mullan

8. Hemşire / Vera Drake (2004)

8. Hemşire / Vera Drake (2004)

Vera Drake son derece özverili bir kadındır. Bulunduğu ortamlarda herkes onu çok sever ve saygı duyar. Vera, zamanının çoğunluğunu kendisini insanlara adayarak, hasta komşusuna ve annesine bakarak geçirir. Aynı anda gizlice hamileliğine son vermek isteyen kadınlara gidip, onlara kürtaj yapar. O dönemde 1950’lerde İngiltere’de bu iş yasa dışıdır. Vera, sadece zor durumdaki kadınlara yardım ettiğini düşünmektedir. Bu işi yaparken de onları cesaretlendirip güç verir onlara. Ancak yetkililer bu işi keşfedince işler tepetaklak olur. Vera’nın da yaşamı tamamen değişecektir. 

Yönetmen: Mike Leigh

Oyuncular: Imelda Staunton, Phil Davis, Eddie Marsan

9. Kayıp Çocuk / Nowhere Boy (2009)

9. Kayıp Çocuk / Nowhere Boy (2009)

John Lennon’ın çocukluğunu hayal edin... Sevgiye nasıl ihtiyacı olduğunu ve Paul McCartney adlı çocukla nasıl tanıştığını... John, paramparça Liverpool kentinde büyüyen yalnız, meraklı ve zeki bir gençtir. Teyzesi Mimi ve annesi Julia’nın etkisinden kaçışı müzikte bulur. Filmin, Lennon’ın üvey kardeşi Julia Baird’in kitabına dayanan senaryosu Matt Greenhalgh (Anton Corbijn’nin Control’ünün senaristi) tarafından yazılmış. Filmin yönetmeni İngiliz fotoğrafçı ve kavramsal sanatçı Sam Taylor Wood. GQ dergisinde 'son on yılın en iyi müzik filmi' olarak övülen Nowhere Boy, 2009 Londra Film Festivali’nin kapanış filmiydi.

Yönetmen: Sam Taylor-Johnson

Oyuncular: Aaron Taylor-Johnson, Kristin Scott Thomas, Anne-Marie Duff

10. Darling (1965)

10. Darling (1965)

Diana Scott, 20'li yaşlarda, oldukça çekici ve zeki bir modeldir. Hayattaki tek amacı daha zengin ve daha tanınır olmaktır. Bu amacı doğrultusunda insanları ya da durumları lehine kullanmak sıkça yaptığı bir şeydir. Bir gün sokakta yürürken karşılaştığı ünlü sunucu ve gazeteci Robert Gold tam da istediği şeyleri ona sunabilecek güçte bir adamdır. Sıradan bir sokak röportajı sırasında başlayan ilişkileri, artık tüm basın ve medyanın ilgi odağındaki haber olur. Robert Gold genç kadın için ailesini terk eder ve artık tam anlamıyla bir çifttirler. Robert sayesinde hem kültür hem de sanat çevrelerine girmiş olan Diana Scott, başlarda hem aşkı hem de arzuladığı şöhreti bir arada aynı kişide bulabildiği için oldukça mutludur. Ancak zamanla sahip olduklarının kendisine yetmediğini ve alışkanlıklarından kopamadığını fark ettiğinde sahip olduğu her şey bir bir yok olmaya başlar.

Yönetmen: John Schlesinger

Oyuncular: Julie Christie, Laurence Harvey, Dirk Bogarde

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Queen and Country (2014)

11. Queen and Country (2014)

Hope and Glory filminin devamı olarak çekilen filmde Bill Rohan büyümüş ve orduya girmiştir. Dahası, Bill'i bekleyen bir aşk hikayesi bulunmaktadır.

Yönetmen: John Boorman

Oyuncular: Callum Turner, Caleb Landry Jones, Pat Shortt

12. The Pleasure Girls (1965)

12. The Pleasure Girls (1965)

Oldukça güzel bir kız Londra'ya gelir ve modellik kariyeri hayalleriyle kendini 60'lı yılların baş döndüren hızının ortasında bulur.

Yönetmen: Gerry O'Hara

Oyuncular: Francesca Annis, Anneke Wills, Tony Tanner

13. The Party’s Over (1965)

13. The Party’s Over (1965)

Amerikan bir iş adamı Londra'yı ziyaret ettiğinde kızının bir çeteye karıştığını öğrenir. Bu korkunç çetenin faaliyetleri arasında çılgın partiler, seks, ölümler ve nekrofili vardır.

Yönetmen: Guy Hamilton

Oyuncular: Oliver Reed, Clifford David, Ann Lynn

14. Cinayeti Gördüm / Blowup (1966)

14. Cinayeti Gördüm / Blowup (1966)

Bir fotoğrafçı bir gün farkında bile olmadan bir kare yakalar ama aslında o karenin ardında bambaşka bir sır saklıdır. Daha önce de çok kereler şiddet içeren ya da acı dolu olayları fotoğraflamıştır ama en ufak bir biçimde etkilenme, heyecan ya da çoşku duymadan akıntı içinde yol alan bir hali vardır. Bir gün parktaki bir çiftin fotoğrafını çeker. Eve dönüp karanlık odada fotoğrafı büyütünce hiç fark etmediği bir durum dikkatini çekiverir. Fotoğraf karesi, işlenen bir suçun en çarpıcı kanıtı olmuştur.  Usta yönetmen Michelangelo Antonioni’nin başyapıtlarından biri olan filmde zenginlik ve şöhretin insanın yanlızlığına ve ruhunun ihtiyaçlarına doyum sağlayamayacak genel geçer değerler olduğu vurgulanıyor.

Yönetmen: Michelangelo Antonioni

Oyuncular: Vanessa Redgrave, David Hemmings, Sarah Miles

15. Alfie (1966)

15. Alfie (1966)

Alfie Elkins yakışıklılığıyla kadınların başını döndüren bir limuzin şoförüdür.Genç Britanyalı Alfie zengin bayan müşterilere gidecekleri yere kadar eşlik eder. Bu sırada bazılarının da kırılmış kalplerini onarır. Londra’dan New York’a gelen Alfie karizmasından faydalanarak kısa zamanda zengin olmanın yollarını aramaya başlamıştır. Ama para kazanma hırsını çapkınlık uğruna zamanla yitirir.Hiç bir kadınla ciddi bir ilişki yaşamadan onlarla beraber olup, onları baştan çıkarmak genç Alfie’nin hayat felsefesi haline gelmiştir. Yönetmenliğini Lewis Gilbert’ın üstlendiği filmin başrollerinde Michael Caine, Shelley Winters ve Millicent Martin rol almaktadır. Film 5 dalda Oscar’a aday olmuştur. Film ayrıca Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanmıştır.

Yönetmen: Lewis Gilbert

Oyuncular: Michael Caine, Shelley Winters, Jane Asher

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Morgan: A Suitable Case for Treatment (1966)

16. Morgan: A Suitable Case for Treatment (1966)

Eski en yakın arkadaşı için kendisinden ayrılan karısının ardından dünyası yıkılan Londralı başarısız bir sanatçı, onu tekrar elde etmek için elinden geleni yapmaya başlar.

Yönetmen: Karel Reisz

Oyuncular: David Warner, Vanessa Redgrave, Robert Stephens

17. Sarmaşıklar Arasında / Here We Go round the Mulberry Bush (1968)

17. Sarmaşıklar Arasında / Here We Go round the Mulberry Bush (1968)

Jamie McGregor adlı bir gencin cinsel maceralarının etrafında şekillenen komedi türü bu film, 1950'lerin sonlarında geçiyor.

Yönetmen: Clive Donner

Oyuncular: Barry Evans, Judy Geeson, Angela Scoular

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
5
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın