Görüş Bildir
Haberler
ABD'den, Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne 25 Milyon Dolarlık Yardım

ABD'den, Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne 25 Milyon Dolarlık Yardım

Ulaş
11.09.2014 - 00:25
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Başkanı Barack Obama, Irak yönetimi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne verilecek 25 milyon dolarlık askeri eğitim yardımını onayladı.

Beyaz Saray’ın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) “acil askeri yardım” kapsamında verilecek 25 milyon dolarlık askeri eğitim desteğine onay verdi.

Karar, Obama’nın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelede ülkesinin izleyeceği stratejiyi açıklamasından hemen önce geldi.

Başkan Obama’nın yerel saatle 21.00'de (TSİ 04.00) Beyaz Saray'da yapacağı açıklamayla ilgili olarak Beyaz Saray’dan şu bilgiler verilmişti:

'Bu gece Başkan'dan, ABD'nin hem Suriye'deki muhalefet hem de yeni, kapsayıcı bir Irak hükümeti için olmak üzere sahada IŞİD'le çarpışan güçlere destek ve ABD'nin askeri eylemi dahil, IŞİD'in zayıflatılması ve nihayetinde yok edilmesine yönelik kapsamlı bir stratejiyi nasıl izleyeceğini duyacaksınız.'

Suudi Kralı ile görüştü

ABD Başkanı Barack Obama ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud çarşamba günü telefonda görüştü.

Beyaz Saray’ın açıklamasına iki lider, 'Suriye'deki ılımlı muhalefetin eğitimi ve teçhizatlandırılmasının artırılması ve IŞİD gibi radikaller ve tüm meşruiyetini kaybetmiş Esed rejimine karşı koymak için daha güçlü bir Suriye muhalefetinin gerekli olduğu' üzerinde mutabık kaldı.

Fransa ve Almanya’dan silah yardımı

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, Obama'nın açıklamasından saatler önce ülkesinin gerekli görülmesi halinde IŞİD'e yönelik hava operasyonu düzenlemeye hazır olduğunu ifade etmişti.

Fransa ve Almanya, IŞİD ile mücadele için Iraklı Kürtlere, silah yardımı yapıyor. Fransa Savunma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada 'Irak yönetimini istemesi ve uluslararası hukuka uygun olması halinde bölgeye kara birliği gönderebileceğini' bildirmişti.

Suudi Arabistan’da zirve

Suudi Arabistan ise Perşembe günü ABD, Mısır, Ürdün, Türkiye ve diğer Körfez ülkeleri ile IŞİD'e karşı mücadeleyi görüşmek için bir araya gelecek. Toplantıya Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılacak.

Toplantıda, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin NATO zirvesi sırasında gündeme getirdiği 'IŞİD'e karşı koalisyon' önerisinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

154 hava saldırısı

ABD ordusu, IŞİD hedeflerini vurmaya devam ediyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, bir Amerikan savaş uçağının Erbil yakınlarında düzenlediği hava saldırısında IŞİD'e ait bir silahlı aracı imha ettiği bildirildi.

CENTCOM, ABD ordusunun bugüne kadar Irak genelinde 154 hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

  • Al Jazeera, Reuters, Anadolu Ajansı
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/abd...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0