Görüş Bildir
Haberler
ABD'de 9 Kişinin Öldüğü Kilise Saldırısının Zanlısı Yakalandı

ABD'de 9 Kişinin Öldüğü Kilise Saldırısının Zanlısı Yakalandı

FreiGeist
18.06.2015 - 09:04 Son Güncelleme: 18.06.2015 - 23:34

chsnews

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD’nin Güney Carolina eyaletinin Charleston kentinde, siyahların gittiği tarihi bir kiliseye silahlı saldırı düzenlendi. Kiliseye girip etrafa ateş açan saldırgan 9 kişiyi öldürdü, 1 kişiyi de yaraladı.

Charleston kentindeki Emanuel African Methodist Episcopal Kilisesi'nde yerel saatle 21.00’da silahlı saldırı meydana geldi. Silahlı saldırganın ayin esnasında kiliseye girerek etrafa ateş açması sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan polis şefi Gregory Mullen, kurbanlardan 8’inin kilisenin içinde, 1’inin de hastanede öldüğünü söyledi. Görgü tanıkları, saldırganın, 'dünyaya neler olup bittiğini anlatsın diye' 1 kadının gitmesine izin verdiğini anlattı.

Saldırganın kilisedeki kalabalığa ateş etmeden önce 'Bunu yapmak zorundayım. Ülkemizi ele geçiriyorsunuz. Defolup gidin' dediği ifade ediliyor.

Belediye Başkanı Joe Riley, tarihi kilisede yaşanan olayı ‘tarifsiz ve acı veren bir saldırı’ olarak nitelendirip, 'Şeytani ve nefret dolu bir kişi, buraya dua etmek için gelen yurttaşların canını aldı' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Polis şefi: "Nefret suçu"

Polis şefi Mullen, 'Günümüz toplumunda bir kişinin elini kolunu sallayarak kiliseye girip can alması inanılacak gibi değil. Bunun bir nefret suçu olduğuna inanıyorum' ifadelerini kullandı.

Polis olayın ardından kaçan saldırganın '20'li yaşlarında, beyaz, erkek'olduğunu belirtip ismini de Dylan Roof olarak açıkladı. İlerleyen saatlerde saldırganın Kuzey Carolina'da yakalandığı bildirildi.

Dylan Roof'un Facebook profilinde ise ırkçı logoların bulunduğu bir fotoğraf ortaya çıktı. 

Saldırganın giydiği ceketin üzerinde Güney Afrika'daki ırkçı aparteid rejimin bayrağının bulunduğu armalar yer alıyor.

Charleston'da Emanuel Afrika Methodist Episkopal Kilisesi, ABD'nin güneyindeki siyahilerin gittiği en eski ve büyük ibadethane olarak bilinirken, kurucularından birinin beyaz Amerikalıların arazilerinde çalışan kölelere özgürlük verilmesini savunan ve daha sonra yakalanarak idam edilen bir Amerikalı olduğu belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Obama'dan açıklama

Obama'dan açıklama

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yardımcısı Joe Biden ile kameralar karşısına geçerek saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Saldırının meydana geldiği Charleston'ın Belediye Başkanı Joe Riley ile kentin diğer liderlerini arayarak 'anlamsız katliamdan duyduğu derin üzüntüyü' ilettiğini aktaran Obama, eşi Michelle ile Emanuel Afrika Methodist Episkopal Kilisesi'nin papazı Clementa Pinckney'in de aralarında bulunduğu bazı üyelerini tanıdıklarını ifade etti. Obama, Papaz Pinckney'in beraberindekilerle ibadet etmek için toplandıklarında öldürüldüklerini anlatarak, dualarının saldırıda hayatını kaybedenler ve onların aileleriyle olduğunu kaydetti.Saldırıdan kızgınlık duyduklarını belirten Obama, 'Bu türde bir ölüm, trajedidir. Çoklu kurbanları içine alan herhangi bir saldırı trajedidir. Huzur ve barışı aradığımız bir ibadet yerinde ölümün gerçekleşmesi ise özellikle yürek parçalayıcı' diye konuştu.

Obama, kanlı saldırının meydana geldiği kilisenin bir ibadet yerinden öte, özgürlük peşinde koşan Afrikalı Amerikalıların kurduğu, cemaatinin köleliği bitirmek için çabaladığı, bazı önemli liderlerin konuşma yaptığı ve yürüyüşlerini merdivenlerinden başlattığı bir yer olduğuna vurgu yaparak, 'Burası Charleston'ın ve Amerika'nın tarihinde kutsal bir yer' ifadesini kullandı.

'Engellemek elimizde'

Olayı, Federal Araştırma Bürosu'nun (FBI) incelediği bilgisini veren Obama, Adalet Bakanı Loretta Lynch'in saldırının nefret suçu olup olmadığını araştırmak için FBI'nın soruşturma başlatacağını duyurduğunu hatırlattı.

Obama, şüphelinin tutuklandığını, soruşturma sonuçlanıncaya kadar da davaya ilişkin herhangi bir açıklama yapmayacağını kaydetti.

Obama ülkede daha önce yaşanan toplu saldırılara işaret ederek, 'bu tür açıklamaları birçok kez yapmak zorunda kaldığını' dile getiren Obama, fenalık yapmak isteyen insanların kolayca silah edinerek masum insanların ölümlerine neden olmasından şikayet etti.

'Şimdi yas tutma zamanı' diyen Obama, buna benzer toplu saldırıların diğer gelişmiş ülkelerde bu kadar sıklıkla yaşanmadığına vurgu yaptı. Bu konuda bir şey yapmanın kendi ellerinde olduğunu belirten Obama, silahlı şiddet konusunda yapabileceklerinin olmasını gerektiğini dile getirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Siyahilere yönelik ilk saldırı değil'

Obama, saldırının Afrikalı Amerikalıların kilisesinde yaşanmasının ABD tarihinin karanlık bölümüne ilişkin soruları akıllara getirdiğini ifade ederek, 'Bu siyahilerin gittiği kiliselere yönelik ilk saldırı değil. Irka ve inançlara duyulan nefretin demokrasimiz ve ülkülerimize özellikle bir tehdit oluşturduğunu biliyoruz' dedi.

Obama, Charleston'da bugün farklı ırk ve dine mensup kişilerin gösterdiği birliktelik ve duygu paylaşımıyla nefretin üzerinden geleceklerine emin olduğunu kaydetti.

Kaynak: Reuters ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
5
4
2
1
0
0