Görüş Bildir
Haberler
90'lı Yıllarda Çocuk Olanlar İçin Çok Fazla Şey İfade Eden Grup: Grup Vitamin

etiket 90'lı Yıllarda Çocuk Olanlar İçin Çok Fazla Şey İfade Eden Grup: Grup Vitamin

Çocukluğunu 90'lı yıllarda geçirenlerden büyükçe bir çoğunluğu o günleri özlemle hatırlar. Gerçekten 90'lı yılların tadı bir başkadır. Hadi gelin hep birlikte 90'lı yıllara damgasını vurmuş efsanevi grup 'Grup Vitamin'e biraz daha yakından bakalım.

1988 yılında Gökhan Semiz ve Emrah Anul'un konservatuarda tanışmasıyla bir anlamda efsanevi grubun temelleri atılmış oldu.

1988 yılında Gökhan Semiz ve Emrah Anul'un konservatuarda tanışmasıyla bir anlamda efsanevi grubun temelleri atılmış oldu.

Bu ikilinin arasına daha sonra Selçuk Aksoy da eklendi ve 1990 yılında İstanbul'da Grup Vitamin kurulmuş oldu. Grup ilk kadrosunda bu üçlünün yanı sıra Sertaç Demirtaş, Murat Uzunal, Ufuk Yıldırım, Ercan Saatçi ve İzel'i de bulunduruyordu.

Sadece eğlence amaçlı çıkarttıkları albüm 1.5 milyon sattı.

1991 yılında 'Bol Vitamin' isimli ilk albümlerini çıkarttıklarında belki de kendileri bile böyle bir başarı beklemiyordu. Sadece eğlence amaçlı çıkarttıkları albüm 1.5 milyondan fazla satmıştı. Aynı yıl Mü-Yap ödülünü de alan grup artık herkes tarafından biliniyor hale gelmişti ve şarkıları dillerden düşmüyordu. Bu albümden sonra İzel ve Murat Uzunel gruptan ayrıldı.

İkinci albüm grupla aynı ismi taşıyordu.

İkinci albüm grupla aynı ismi taşıyordu.

Bu büyük başarının ardından grup ikinci albümlerini de aynı yıl çıkardı. Yine oldukça başarılı olan albümden sonra aralarında yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı Ufuk Yıldırım ve Ercan Saatçi de gruptan ayrıldı. 'Vitamin' artık 4 kişi olarak yoluna devam edecekti.

3. albüm "Yandık Desene" ve "İsmail"

3. albüm "Yandık Desene" ve "İsmail"

3. albümdeki 'İsmail' isimli parça o kadar çok sevildi ki grubun en çok bilinen şarkıları arasına girdi. Herkesin diline dolanan 'Çılgın çocuk İso' çocukların da tepine tepine dans ettiklerii bir şarkı oldu. Dördüncü albüm 'Üşüttük'ten sonra Sertaç Demirtaş da gruptan ayrıldı ve grup 3 kişilik kemik kadrosunu oluşturmuş oldu.

1994-1997 arası...

1994-1997 arası...

Bu süreçte grup sırasıyla 'Aşkın Gözyaşları', 'Zeytinyağlı Yaprak Dolması' , 'Deli Dolu (Best of)' isimli 3 albüm daha yayınladı. Bu üç albümle iyice zirve yapan grup artık Barış Manço'yla birlikte 90'lı yılların çocuklarının en sevdiği isimlerden oldular.

Ve kara yıl 1998...

1998 yılında 8. albüm için kayıtlar sürerken Gökhan Semiz trajik bir şekilde henüz 29 yaşındayken trafik kazasında hayatını kaybetti. Arkasından binlerce seveni gözyaşı döktü. Aynı sene Emrah Anul ve Selçuk Aksoy albüm çalışmalarını tamamlayıp arkadaşlarının anısına 'İyi Günler Türkiye' isimli albümü yayınladı ve grup dağıldı. Gökhan Semiz'in zamansız şekilde hayatını kaybetmesi ve grubun dağılmasıyla birlikte birçok çocuk için de bir devir kapanmış oldu.

Türkiye'de hiciv sanatının hakkını veren ender insanlar...

'Grup Vitamin' özellikle de Gökhan Semiz zaman zaman politik göndermeler de içeren şarkı sözleriyle hiciv sanatını şarkılarıyla buluşturmuştu. Popüler ya da ünlü, yabancı ve yerli şarkılarla beraber kliplerini de tiye alan grubun eğlenceli şarkı sözleri herkesi ama özellikle de çocukları mest ediyordu.

Her zaman her yerde dillerde olan şarkılar...

Çocuk aklımızla yapılan göndermeleri anlamasak da eğlenceli söz ve müzikleri onların şarkılarını her daim söylememize sebep oldu. İlkokuldaki müzik derslerinde mutlaka bir şarkıları söylenirdi. Servis kullanan çocukların yolculukları onların albümlerini dinleye dinleye geçti. Hep bir ağızdan söylenen şarkılar zaman zaman servis şoförü amcaların başlarını ağrıtsa da hiçbir zaman ses etmediler. Hatta müsamerelerde bile özellikle de 'Turkish Kovboylar' şarkısı çocuklar tarafından zevkle sergilendi.

90'ların çocukları onları asla unutmadı...

90'ların çocukları onları asla unutmadı...

Çünkü bir kere akıllara kazınmıştı o muhteşem şarkılar. O dönemin çocukları büyüdüler. Koca koca insanlar oldular ama asla o eğlenceli melodileri unutmadılar. Ne zaman çocukluklarıyla ilgili bir muhabbet açılsa 'Grup Vitamin' sohbetlerde yer buldu. O şarkıları hep gülümseyerek anımsadılar. Hatta hala internet üzerinden şarkılarını dinlemeye devam edip çocukluk anılarını yad ediyorlar.

Gökhan'ın zamansız gidişi ve grubun dağılması her zaman içimizde ukde kaldı.

Eminiz ki bu muhteşem grup, bize daha çok şarkı dinletecekti, bizim yüzlerimizi çok daha fazla güldürecekti. Ama maalesef olmadı. Bu da o çocukların içinde her zaman bir ukde olarak kaldı.

Geri dönüş...

Geri dönüş...

Grup 2012 yılında Tolga Sünter'in de aralarına katılmasıyla tekrar toplandı. Aslında Tolga Sünter 90'lı yıllarda sürekli 'Grup Vitamin'le birlikteydi. Beraber birçok başarılı çalışmaya imza attılar. 'En İyi Reklam Müziği' dalında Kristal Elma ödülünün de sahibi olan 'Takmayacaksın' isimli şarkıyı yaparken de birlikte çalışmışlardı. 2000'li yıllardan itibaren Tolga Günter'in grubu tekrar birleştirme çabaları 2012 yılında sonuç verdi. Grup, 'Bana Bir Soygun Yaz' isimli filmin müziklerini yaptı. Daha sonra 2015 yılında 'Endoplazmik Retikulum' isimli albümü yayınladılar. Hayranlarının gözleri her zaman Gökhan Semiz'i arasa da 'Grup Vitamin'in dönüşü onları çocukluklarına götürmeyi başardı. Umarız 'Grup Vitamin' kendine has tarzıyla hem günümüz çocuklarını hem de 90'lı yılların artık kocaman olmuş insanlarını eğlenceye boğmaya devam eder. Bize yaşattığınız tüm keyifli dakikalar için teşekkür ederiz...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
467
193
81
15
6
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre ç

Gökhan'ın öldüğü zamanı hatırlıyorum şimdi onun yaşından bile yaşlıyım ne acı." Bu sabah yine her sabah ki gibi sıkıldım İstanbul'dan. moralim bozuk cereyan ... Devamını Gör

Ahmet Yahyabeyoğlu

90'lar da çocuk oldum. Grup vitamin dinlerken gülerdim, şimdi duyunca gözlerim doluyor. Büyümek böyle bir şeymiş :(

shot

Gökhan Semiz, Uzay Heparı, Kerim Tekin, Barış Akarsu... hepsi vakitsiz gitti...