Görüş Bildir
Haberler
6 Bin Hasta İlaçsız Kaldı: 'Hastalar Engelli Kalma Riskiyle Karşı Karşıya'

6 Bin Hasta İlaçsız Kaldı: 'Hastalar Engelli Kalma Riskiyle Karşı Karşıya'

Türkiye’de 6 bin MS hastasının kullandığı ve muadili olmayan ilacın ödemesi SGK tarafından durduruldu. Bu karar sonrası ilaca ulaşamayan hastalar, ilacın yeniden geri ödeme sistemine alınması için kampanya başlattıklarını duyurdu. Hastalar, kararın sonuçlarının kötü olacağına dikkat çekerek, ''Bu uygulama ile ülkemizde yaşayan 80 bin MS hastasının sağlığı tehlikeye düşürülmekte, hastalar engelli kalma riskiyle karşı karşıya bırakılmakta, maddi, manevi ve bedensel bütünlükleri ihlal edilmektedir” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), halk sağlığını tehlikeye sokan bir adım attı. SGK, MS hastaları için çok önemli olan bir ilacı geri ödeme listesinden çıkarma kararı aldı. SGK'nın bu kararı tepki çekti. 

Bir sinir sistemi hastalığı olan ve kendisini yürümede bozukluk, görme kaybı, konuşma bozuklulukları gibi ataklarla gösteren Multipl Skleroz (MS) hastalığı kronik olmasına karşın uygun tedavilerle kontrol altında tutulabiliyor. 

Türkiye’de yaklaşık 80 bin MS hastasının bulunduğu bilinirken MS hastaları için son derece önemli ve etkili bir tedavi seçeneği olan Ocrevus adlı ilacı ise yaklaşık 6 bin hasta kullanıyor. 

Karardan dönülmesi için kampanya başlatıldı

Karardan dönülmesi için kampanya başlatıldı

Ancak 6 ayda bir serumla iki doz verilen ve 6 bin insan için hayati öneme sahip Ocrevus adlı ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödemesi durduruldu. Muadili olmayan ilaca 31 Mayıs’tan beri hastalar ulaşamıyor, eczaneler ödeme listesinde görünmediği için ilacı veremiyor.

Kararı duyuran Türkiye MS Derneği, ilacı kullanan hastaların ciddi mağduriyetler yaşayacağına dikkat çekerek, yetkililere uyarılarda bulundu. Konuya ilişkin dernekten yapılan açıklamada, hastalığın ilerlemesine karşı yüzde 85 oranında etkili olan ilacın kritik önemde olduğu kaydedildi. 

Hastalar ve yakınları ise CİMER’e başvurarak ilacın yeniden verilmesini istedi.

'Bu uygulama ile ülkemizde yaşayan 80 bin MS hastasının sağlığı tehlikeye düşürülmekte'

'Bu uygulama ile ülkemizde yaşayan 80 bin MS hastasının sağlığı tehlikeye düşürülmekte'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mağdur edilen hastalar yetkililer tarafından seslerinin duyulması için kampanya başlattı. Acilen ilacın yeniden geri ödeme sistemine alınmasını isteyen hastalar metin yayınladı. 

İlacın öneminin vurgulandığı metinde şu ifadelere yer verildi:

“MS, niteliği itibariyle uygun tedavi kullanılmadığında geri dönülmez fiziksel ve zihinsel hasarlar bırakabilen bir hastalıktır. Ocrevus tedavisine erişim sağlayamayacak olmak, bizleri geri dönülemez ve telafisi mümkün olmayan hasarlar konusunda yoğun endişeye düşürüyor. Bu uygulama ile ülkemizde yaşayan 80 bin MS hastasının sağlığı tehlikeye düşürülmekte, hastalar engelli kalma riskiyle karşı karşıya bırakılmakta, maddi, manevi ve bedensel bütünlükleri ihlal edilmektedir.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
9
8
4
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

İnsanlığa karşı işlenmiş suçtur bu lâkin yapacak bir şey yok.

Pasif Kullanıcı

Rabbim Tayyip kuluyla Kemal kuluna zeval vermesin. Ne var kardeşim ilaç milaç nedir? 3 kulhü bir elhamın açmayacağı kapı def etmeyeceği kötülük yok. Olmadı i... Devamını Gör

Fatih Kaya

Euro kuru 8.9 TL idi kaça çıkardılar bilmem. Her kur değişim zamanında ilaç olmaz ülkede kurda kökledi gitti alcaginiz ilaçlara rapor çıkartın küçük bir tavs... Devamını Gör

Kılıç

en son 14e sabitlenmişti..