Görüş Bildir
Haberler
5 Soruda Boko Haram Terör Örgütü

5 Soruda Boko Haram Terör Örgütü

adem kara
28.05.2014 - 15:31

Nijerya ordusu, İslamcı Boko Haram örgütünün kaçırdığı iki yüzün üzerinde kız çocuğun tutulduğu yere dair bilgi edindiklerini açıkladı. Peki, yıllardır Nijerya’da terör saldırıları düzenleyen ve son olarak 200′den fazla kız çocuğunu kaçıran bu örgüt nerede kuruldu ve amaçları ne? 5 soruda Boko Haram’a dair herşey…

1. Boko Haram ne zaman kuruldu?

Boko Haram, 2002 yılında Borno eyaletinin başkenti Maiduguri’de kurulan şeriat yanlısı radikal İslamcı bir örgüt olarak kuruldu. Örgüt, özellikle şeriat hükümlerinin geçerli olduğu Nijerya’nın kuzey kesiminde daha etkili konumdadır.

2. Boko Haram ne demek?

Boko kelimesi İngilizce book kelimesinden türetilmiş. Esasen Arap alfabesiyle yazılan ve afro azyatik dil grubuna ait olan Hausa dilinin Latin alfabesi ile olan versiyonunu ifade için kullanılıyor. Türkçe gibi, eskiden Arap alfabesi ile yazılırken başlangıçta İngilizler sonradan da Fransızlar tarafından tespit ve telkin edilen latin alfabesi giderek batılı eğitim sistemini ifade eden bir simgeye dönüştü. Boko ya da Buku Haram’ın lafzi karşılığı ‘latin alfabesi haram’ , ‘batılı eğitim haram’ demek anlamına geliyor.

3. Şimdiye kadarki en büyük saldırıları neler?

  • Temmuz 2009 boyunca Boko Haram’ın polis istasyonlarına karşı saldırıları hızla devam etti. Bu dönemde Nijerya’nın kuzeyinde 700′ü aşkın insan Boko Haram militanlarınca öldürüldü ve 3000′den fazla insan bu olaylar sonrasında göç etmek zorunda kaldı.

  • Boko Haram, 26 Ağustos 2011 tarihinde Nijerya’nın başkenti Abuja kentindeki Birleşmiş Milletler binasına bombalı araçla saldırı düzenlenmiş ve bu saldırı sonrası 18 kişi hayatını kaybetmiştir.

  • 25 Aralık 2011′de Noel için toplanılan kilise cemaatine bombalı saldırı düzenleyen örgüt, 40′tan fazla kişinin ölümüne neden oldu.

  • Boko Haram, 2011 yılında Nijerya’da, 450′den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

  • 2013′de intihar saldırısı sonucu 22 kişiyi öldürdü.

  • Son olarak 200′de fazla kız çocuğunu kaçırması üzerine dünya ayağa kalktı. Örgüt kızları teslim edeceğini açıklarken, geçtğimiz günlerde kaçırılan 2 tane kız tecavüz edilmiş bir şekilde ölü bulundu.

4. Boko Haram kız çocuklarını neden kaçırdı?

Örgütün lideri Ebu Bekir Şekau, pazar günü yayınlanan video kaydında, eylemi resmen üstlenirken kızları ‘pazarda köle olarak satacağını’ söylüyordu. Şekau geçen mayısta yayınlanan bir başka videoda da, güvenlik güçlerinin Boko Haram militanların eş ve çocuklarını hedef alan taciz ve gözaltı uygulamalarına misilleme amacıyla kaçırma eylemlerine başlayacaklarını duyurmuştu. Nitekim daha önce de genç kızların kaçırıldığı ve Boko Haram’a atfedilen vakalar oldu. Ayrıca 4 Mayıs’ta yine Borno eyaletindeki Warabe adlı köyden 12-15 yaşları arasında 11 kız çocuğu daha kaçırıldı.

5. Boko Haram El Kaide ile ilişki içinde mi?

ABD, Boko Haram’ın El Kaide’nin Batı Afrika’daki uzantıları ve Mali’deki aşırılıkçı gruplarla ilişkili olduğunu ileri sürüyor. Örgüt Haziran 2012′de terör örgütleri listesine aldı. Buna rağmen örgütün El Kaide ile ne boyutta ilişkisi olduğu tam olarak bilinmiyor.

Dipnot tv

Kaynak: http://www.dipnot.tv/5-soruda-boko-ha...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0