Görüş Bildir
Haberler
4 Soru ve Cevap ile Avrupa'da Miting Yapmak Neden Önemli?

4 Soru ve Cevap ile Avrupa'da Miting Yapmak Neden Önemli?

Batuhan
13.03.2017 - 11:41 Son Güncelleme: 13.03.2017 - 22:42

Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesi ve ardından da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'yı da 'istenmeyen kişi' ilan edip, Almanya'ya göndermesi Avrupa ile yaşanan miting iptalleri gerilimini yeni bir aşamaya geçirdi.

Türkiye, Hollanda'nın bu tavrına 'misliyle karşılık verileceğini' ilan etti. Sadece hükümet değil, muhalefet partileri de Hollanda'ya sert tepki gösterdi.

Peki tüm bu tartışmalara neden olan Avrupa'da miting yapmak neden bu kadar önemli?

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşte yaşananlar 👇

BBC Türkçe Avrupa ile yaşanan iptal gerilimi ve buradaki kayıtlı seçmenin referandumdaki önemini dört soru ve yanıtla derledi...

1. Avrupa'da yapılan kampanyalar neden önem taşıyor?

1. Avrupa'da yapılan kampanyalar neden önem taşıyor?

Yüksek Seçim Kurulu'nun son verilerine göre, Kasım 2015 itibariyle yurt dışında 2,9 milyon seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin çok önemli bir kısmı Avrupa'da yaşıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ayrıca, yurt dışı seçmenlerin seçime katılım oranında da istikrarlı bir artış görülüyor. 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde katılım oranı yalnızca yüzde 8,3 olurken, bu oran Haziran 2015 genel seçimlerinde yüzde 36 ve Kasım 2015'te de yüzde 43,7'ye yükseldi.

Avrupa'da hangi ülkede, ne kadar seçmen var?

Avrupa'da hangi ülkede, ne kadar seçmen var?

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 2015 yılı verilerine göre, yurt dışında en fazla seçmen, 1,4 milyon ile Almanya'da bulunuyor.

Almanya'yı 318 bin seçmen ile Fransa ve 245 bin kişi ile Hollanda takip ediyor.

En fazla seçmenin yaşadığı ilk beş ülkede, 2,2 milyon kişi ile yurt dışında kayıtlı toplam seçmen sayısının yüzde 75'ini oluşturuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Avrupa ülkeleri daha önce izin verilen bu toplantıları neden yasaklıyor?

3. Avrupa ülkeleri daha önce izin verilen bu toplantıları neden yasaklıyor?

İptaller için ağırlıklı olarak gösterilen neden güvenlik kaygıları olsa da her ülkenin gerek Türkiye ile ilişkilerine gerekse de kendi iç siyasi dinamiklerine bağlı farklı nedenler de sıralanıyor.

Analistler, Türk nüfusunun yoğun yaşadığı ülkelerde hükümetlerin esas olarak Türkiye'deki kutuplaşmanın kendi toplumlarına da yansıması ve bu sorunları ithal etme kaygısı duyduğuna dikkat çekiyor.

Hollanda'daki seçim etkisi

Hollanda'daki seçim etkisi

Hollanda'da ise hükümetin hafta sonunda aldığı kararlarda Çarşamba günü yapılacak genel seçimlerin yaklaşmasının etkisi olabileceği belirtiliyor.

Geçen hafta içerisinde son anketlere göre yarışı önde götüren aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, hükümeti Türkiye'ye karşı yumuşak davranmakla suçlamış ve Türk bakanların 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi çağrısı yapmıştı.

4. Türkiye'de hükümet bu yaşananlara nasıl tepki gösterdi?

4. Türkiye'de hükümet bu yaşananlara nasıl tepki gösterdi?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem Almanya hem Hollanda için 'Nazi' benzetmesini gündeme getirdi. Erdoğan, Almanya'nın iptal kararlarının 'geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı olmadığını' belirtirken, Hollanda'yı da 'Nazi kalıntısı, faşist' olarak tanımladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Nazi benzetmesini 'kabul edilemez' olarak nitelendirdi.

Başbakan Binali Yıldırım da Kaya'nın sınır dışı edilmesine 'misliyle karşılık verileceğini' söyledi.

Hükümet, bazı Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin güçlenmesini istemediğini ve bunun önünü kesmek için de referandumda 'hayır' çıkmasını istediğini öne sürüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
122
51
41
26
9
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Şarköylü metalci

Avrupa'da yaşayıp akp'ye oy veren insanlardan iğreniyorum.. hatta suratlarına bakınca kusasım geliyor.

Pasif Kullanıcı

Recep Tayyip Erdoğan? Geçmişteki Nazi uygulamaları? Nazi kalıntısı? Faşist? Hmmmm. Peki! Hayır gözaltıları? Gezi parkı "emri ben verdim"? Çapulcu? Hayır diy... Devamını Gör

M

halk tarafından seçilmiş demokrasiyi, darbeyle yıkmaya çalışana faşist derler..

metin_boran

250.000 seçmenin %40 civarı oy kulanacak ve bunların %60 civarı evet diyecek (yani AKP ye oy verecek.Çünkü yüksek ihtimalle bizim burada neyi oyladığımız ha... Devamını Gör