Görüş Bildir
Haberler
2 Ayda 2672 Hayvan Öldürüldü

2 Ayda 2672 Hayvan Öldürüldü

ATKN
02.05.2016 - 16:18

Hayvan Hakları İzleme Merkezi, iki aylık hayvan hakları ihllallerini raporladı. Rapora göre, Ocak ve Şubat aylarında en az 2 bin 672 hayvan öldürüldü. Sokağa çıkma yasağı olan illerdeki hayvanların ise rapora dahil edilemediği belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bianet'ten Çiçek Tahaoğlu'nun haberine göre Sivil Düşün AB Programı tarafından desteklenen ve Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD) tarafından yürütülen Hayvan Hakları İzleme Merkezi (HAKİM), Türkiye’de ilk defa hayvan hakları ihlallerini raporladı.

HAKİM raporuna göre, Ocak ve Şubat aylarında en az 2 bin 672 hayvan öldürüldü. HAKİM temsilcileri, sokağa çıkma yasağı uygulanan bölgelerdeki hayvanların rapora dahil edilemediğini belirtti.

Raporlamanın amacı, hayvanlara yönelik şiddetin “münferit” olaylar ve sadece 'sapkın' insanların kötü niyetli fiilleri olmadığını, bu suçların aslında oldukça ve rutin olarak işlendiğini göstermek.

10 milyon 774 bin 120 hayvan eti için öldürüldü

10 milyon 774 bin 120 hayvan eti için öldürüldü

HAKİM, Ocak ve Şubat ayında en az 2 bin 672 hayvana yönelik yaşam hakkı ihlali raporladı. Raporlanan vakalar toplu zehirleme, kesici ve delici maddelerle ve ateşli silahla öldürme, iple boğma, boyun kırma, balık ağına takılarak boğulmaya sebebiyet verme; sert cisimle şiddet uygulayarak öldürme, linç edip yüksek bir yerden atma ve ihmal nedeniyle ölümleri kapsıyor.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Hülya Yalçın tüm bu ihlallerle mücadele etmek için 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun çok yetersiz olduğunu vurguladı. Toplumun hayvanlara yönelik ihlalleri kanıksadığını ve haksızlık olarak görmediğini belirtti.

Raporda, mezbahalarda, balıkçılıkta, barınaklarda, hayvanat bahçelerinde, şirketlerin ve üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında, eğitimlerde kayıtlı ve kayıtdışı olarak çok sayıda hayvanın öldürüldüğü de hatırlatıldı.

TÜİK verilerine göre, sadece 2015'de 3 milyon 765 bin 077 sığır, 1391 manda, 5 milyon 8 bin 411 koyun ve 1 milyon 999 bin 241 keçi olmak üzere toplam 10 milyon 774 bin 120 sığır, manda, koyun ve keçi öldürüldü.

'Kuşlar ölmesin dedik, bırakmadılar'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Raporun açıklandığı toplantıda hayvan hakları savunucuları, sokağa çıkma yasaklarının ve çatışmaların sürdüğü Mardin ve Sur ziyaretlerinden gözlemlerini de aktardı.

Yeryüzüne Özgürlük aktivisti Özge Özgüner'in Sur'a gittiğinde çektiği video da toplantıda gösterildi.

'Avcılık spor değil, kanlı bir insan ‘hobi’si'

'Avcılık spor değil, kanlı bir insan ‘hobi’si'

Ocak ve Şubat ayında, en az 788 kişi hakkında, av mevzuatına muhalefet ettikleri gerekçesi ile yasal işlem başlatıldığı basına yansıdı.

Avcılığın devlet tarafından bir spor olarak kabul edilmesi ve desteklenmesini eleştiren HAKİM, “Çok basit bir şekilde edinilen av tüfeklerinin intihar, kaza ile ölüm, kadın, nefret ve töre cinayetlerinde oldukça yaygın olarak kullanıldığı biliniyor” dedi.

2 ayda 29 hayvana işkence

Ocak ve Şubat’ta 29 işkence vakası rapora yansıdı.

Bu kategoride hayvan toplama ve kurtarma sırasında uygulanan fiziksel ve psikolojik şiddet; ateşli silahla yaralama; araç arkasında ya da altında sürüklemek; kulak kesme; köpek dövüştürme; kırbaçla darp, kesici ve delici aletlerle, yabancı ve sert cisimlerle saldırılar vakaları yer aldı.

190 özgürlüğü kısıtlama vakası

190 özgürlüğü kısıtlama vakası

HAKİM 190 özgürlüğü kısıtlama vakası raporladı.

Bu vakalar yaban hayvanlarının şahıslar ve devlet tarafından alıkonulması, avcılıkta “canlı mühre” olarak bilinen yöntemde, yaban hayvanlarını çağırmak, yakına getirmek için bazı hayvanların tutsak edilmesi, bazı hayvan türlerini yaşam ortamı ve türlerine uygun olmayan yerlere hapsetmek, sokak hayvanlarının sokaklardan toplatılarak hapsedilmeleri kapsıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8 yunus parkında 30 yunus tutsak

8 yunus parkında 30 yunus tutsak

Türkiye’de hâlâ faal olan 8 yunus parkında ise, en az 30 yunus tutuluyor. Bu sayıya beyaz balina, mors, deniz aslanı, fok gibi deniz memelileri dâhil değil.

Hayvansal gıda endüstrisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verilerine göre, 2015'te etleri ve sütleri için 25 milyon 540 bin 193 sığır, manda, koyun ve keçinin özgürlüğünün kısıtlandı.

Hayvanların süt vermeye devam etmesi için rektumlarına kol yoluyla, vajinalarına ise demir çubuklarla uygulanan 'sunî tohumlama' yöntemine maruz kalan hayvan sayısı ise 2015’te 4 milyon 144 bin 225.

Bianet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın