Görüş Bildir
Haberler
18 Yılda 203 Milyar Dolar: Dünyada Kamudan En Çok İhale Alan 10 Şirket İçinde 5 Türk Şirketi Var

etiket 18 Yılda 203 Milyar Dolar: Dünyada Kamudan En Çok İhale Alan 10 Şirket İçinde 5 Türk Şirketi Var

Dünyada kamudan en çok ihale alan ilk 10 şirket arasına 5 Türk firması da girdi. Bir şirketin dünya ihale şampiyonu olduğu listede, 5 şirkete 18 yılda verilen 203.7 milyar dolarla (yaklaşık 1.6 trilyon lira) 7 milyon asgari ücretliye 223 bin 571 lira düşecekti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya Bankası, 2002 ila 2020 yılları arasındaki 18 yıllık dönemde kamudan en çok ihale alan şirketlerin listesini açıkladı. Türkiye'de neredeyse tüm otoyol, köprü, tünel, havaalanı ve hastane gibi büyük ihalelerin verildiği 5 müteahhitlik şirketi dünya sıralamasında ilk 10 arasına girdi.

İlk sırada yine bir Türk şirketinin yer aldığı listede, Türkiye 5 şirketle birinci oldu. Kamunun yaptığı büyük ihalelerin tamamına yakınını alarak dikkatleri üzerine çeken şirketlere devlet tarafından bir dizi ayrıcalık tanınıyor. Bu şirketlerin yurtdışından sağladıkları dövizli kredilerine Hazine tarafından devlet kefil edilirken, alacaklarına da dövizle garanti verilip yükü halka ödettiriliyor.

Para 7 milyon asgari ücretliye dağıtılsa 223 biner TL düşüyor

Para 7 milyon asgari ücretliye dağıtılsa 223 biner TL düşüyor

Kamu ihaleleriyle zengin olan 5 şirketin 18 yılda devletten aldığı ihalelerin toplam büyüklüğü 203.7 milyar doları buluyor. Bugünkü kurla yaklaşık 1 trilyon 556 milyar TL gibi olağanüstü büyüklüğü ifade eden bu devasa para, Türkiye'de ciddi geçim zorluğu yaşayan 7 milyon asgari ücretlinin 8 yıllık maaşına karşılık geliyor.

Bu büyüklükteki para asgari ücretlilere dağıtılmış olsaydı, 7 milyon asgari ücretlinin her birine 223 bin 571'er lira para düşecekti. Bu parayla her bir asgari ücretli İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirler de dahil olmak üzere birer ev alabilecek, dolayısıyla Türkiye'de evi olmayan asgari ücretli kalmayacaktı.

Peki listede hangi şirketler var?

Peki listede hangi şirketler var?

Dünya Bankası raporunda, kamudan en çok ihale alan şirketler içinde ilk sırada Limak Holding geliyor. Diğer şirketler ise Cengiz, Kolin, Kalyon ve MNG oldu.

Listenin 3. sırasında yer alan Cengiz Holding, geçtiğimiz günlerde TBMM ile Sanayi Bakanlığı'nın enerji alım ihalesini de almıştı.

Cengiz'in 'meyve veren ağaç taşlanır' temalı reklamı da tepki çekti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
82
30
9
3
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Caps

Türkiye bulunduğu konumu hak etmiş bir ülke, potansiyelini katletmiş bir ülke. Her gün akıl almaz miktarda paraların nasıl çöpe gittiğinin haberi çıkıp duruy... Devamını Gör

tom lee jones

cami avm yapiyorlar,enduljans dagitimi yapiyorlar,yanmaz kefensiz direkt kole huri cennet otobani hayirlara ves'ile.

marine-offizier

adamlar seksen sen boyunca habire yediler, bir gram yatirimlari olmadigi gibi, basladiklari hic bir isi sonladirmadilar, motorolla'yi bile dolandiranimiz cik... Devamını Gör

mertens

senin kafanı sikeyim