Görüş Bildir
Haberler
Peşmerge Gece Kobani'ye Doğru Yola Çıkıyor

Peşmerge Gece Kobani'ye Doğru Yola Çıkıyor

Onedio Medya
28.10.2014 - 10:06 Son Güncelleme: 28.10.2014 - 13:48

Fotoğraf: Al Jazeera-İlker Taş

İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak'taki Kürt Yönetimi Peşmerge Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada ilk peşmerge grubunun Erbil saatiyle gece yarısı Kobani'ye gitmek üzere uçakla Türkiye'ye gideceğini söyledi.

Al Jazeera Türk'e konuşan Peşmerge Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Kobani'ye gidecek ilk peşmerge grubunun TSİ ile saat 00.00'de uçakla yola çıkacağını belirtti.

Yetkili diğer peşmerge gruplarının kara yoluyla gideceğini vurguladı.

Bu arada Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Helgurt Hikmet Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, 'Kobani'ye ağır silahlar gideceği için güzergah üzerinde uzun uzun müzâkere edildi. Ancak Peşmerge iki yoldan da gidecek. Hem havadan hem de karadan' dedi.

Hikmet, 'Peşmerge güçlerimiz bütün hazırlıklarını tamamladı. Gidiş için teknik aksaklıklar vardı. Şu an itibariyle gidişle ilgili bütün plan program tamamlanmış durumda. En kısa zamanda hareket edecektir' diye konuştu.

Hikmet, gönderilecek silahlara ilişkin ise 'Kobani'ye gidecek silahların tamamı klasik ağır silahlardır. İçinde koalisyon güçleri tarafından Kürdistan bölgesine gönderilmiş silahlar yok' ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı'nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre iki yolun tercih edilmesi durumunda ağır silahlar karadan, Peşmerge ise uçakla Erbil'den Şanlıurfa'ya giderek, oradan Kobani'ye geçecek.

'150 Peşmerge ve ağır silahlar bugün Kobani'de olacak'

'150 Peşmerge ve ağır silahlar bugün Kobani'de olacak'

Federal Kürdistan'dan yayın yapan Rudaw haber ajansı da peşmerge güçlerinin  bugün Türkiye'den Kobanê'ye giriş yapmalarının beklendiğini duyurdu.

Kobanê'ye geçmesi planlanan birlik, ağır silahlarla donatılmış 150 peşmergeyi içeriyor.

Rudaw'a konuşan yetkili, takviye güçlerin 'yeni Amerikan silahları, ileri seviyede makinelli tüfekler, Katyuşa roketleri ve ağır toplar' içerdiğini duyurdu.

Peşmergenin Erbil'den Türkiye'ye uçakla hareket edeceği ve Kobanê'ye karadan giriş yapacağını belirtti. Silahların kara yoluyla taşınacağı aktarıldı.

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani peşmergenin Kobanê'ye geçişine geçtiğimiz hafta onay vermişti. Ancak Türkiye ile yaşanan sorunlar sebebiyle takviye kuvvetlerin gelişi ertelenmişti. Rudaw'ın haberine göre Peşmerge Bakanlığı ile Türkiye hükümeti, söz konusu sorunları aşmak için 6 toplantı gerçekleştirdi. 

Kaynak: Al Jazeera, AA ve Evrensel

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/94853/1...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0