Görüş Bildir
Haberler
15 Yaşındaki Dövülerek Öldürülen Onur'a Uygulanan Şiddete Gardiyanlar Sessiz Kalmış

15 Yaşındaki Dövülerek Öldürülen Onur'a Uygulanan Şiddete Gardiyanlar Sessiz Kalmış

ATKN
20.06.2015 - 17:59 Son Güncelleme: 20.06.2015 - 21:57
İçeriğin Devamı Aşağıda

Vahşeti İzlemişler...

Maltepe Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde gördüğü şiddet nedeniyle beyin kanaması geçiren 15 yaşındaki Onur Önal’ın ölümüne neden olan vahşetin kameralar tarafından kaydedildiği ortaya çıktı. Onur Önal, 30 Ağustos 2014’te, akşam saatlerinde, koğuş bahçesinde dakikalarca dövülmüş.

Onur’un kafası pencere korkuluklarına, duvara vurulurken kameralar kayıttaymış. Onur’un komaya girmesine neden olan dayak ise bir gün sonra, akşam üzeri, mescitte kameraların görmediği kör noktada yaşanmış. İnfaz koruma memurları ya da cezaevi yetkilileri bir gün önce yaşanan dayağa müdahale etseydi 15 yaşındaki Onur belki de şimdi hayatta olacaktı.

Cumhuriyet'ten Hilal Köse'nin haberine göre; Bilişim Teknolojileri Uzmanı Bilirkişi Vedat Yardımcı, Onur’un dövüldüğü anlara ilişkin 30-31 Ağustos 2014 tarihlerinde, 18.00-18.30 saatleri arasında, C 10 koğuşunun bahçesinde ve mescitte kayıt yapan kamera görüntülerini inceleyerek, rapor hazırladı. Rapor, Onur öldürülmeden bir gün önce de katil zanlıları 18 yaşındaki M.Ö. ve 17 yaşındaki C.B.’nin de aralarında olduğu beş koğuş arkadaşının fiziksel şiddetine maruz kaldığını ortaya çıkardı.

Onur fiziksel şiddete uğramasına rağmen hiçbir gardiyanın olaya müdahale etmediği de kameralara yansıdı.

Tutuklu çocukların aralarında simit oyunu oynadığı belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi: 'Onur bahçeden ayrıldıktan sonra kalan şahısların kendi aralarında oynamaya devam ettikleri ve birbirlerine vurdukları ancak bu oyun sırasında Onur Önal’a acımasızca vurulduğu gibi herhangi bir oyuncuya vurulmadığı, görüntülerin bütünü izlendiğinde oyun oynamanın tek amacının onuru dövmek kanısına varıldı.'

'Duvar göçüyor'

Onur kendini korumaya çalışırken, M.Ö. iki kez kafasına tekme atarak duvara çarpmasına neden oluyor. Raporda şu ifade dikkat çekiyor: “Bilirkişiye yardımcı olan, tanık olarak ifade veren infaz koruma baş memuru, Onur’un kafasına tekme atıldığı yerde, duvarda hafif göçük olduğunu belirtmiştir.” M.Ö., Onur’a bu sırada 3 kez tekme atıyor. T.D. de arkasından koşarak tekme atıyor. M.Ö., Onur’a vurduktan sonra duvarda göçük olan yeri C.B.’ye gösteriyor. Bir süre duvarı inceliyorlar. M.Ö., duvar dibine sığınan Onur’u tekrar ensesinden tutarak zorla açık alana getiriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Oyunun tek amacı Onur’u dövmek’

Rapordaki sonuç bölümünde şu tespit yer alıyor:

“M.Ö. belirlenemeyen bir sebepten dolayı Onur Önal’ı dövmeye başlıyor. C.B de akabinde dövmeye başlıyor. B.P. de birkaç kez vuruyor. M.Ö. ve C.B., ‘simit oyunu’nu, T.D., B.P, ve F.A. ile oynamaya başlıyor. Oyuna Onur’u dahil edip ilk olarak Onur’u dövmeye başlıyorlar. Oyunun olağan seyrinde ebenin dokunduğu herkesin saldırıya uğraması gerekirken oyundakilerin sadece Onur’a saldırdıkları, acımasız bir şekilde kafa, yüz, omuz, sırt bölgelerine tekme, tokat, yumruk vurmak suretiyle Onur’u dövdükleri, oyun sırasında M.Ö ve T.D.’nin pet şişeyi sallaya sallaya Onur’a vurdukları, en çok darbe vuranların M.Ö. ve C.B. olduğu görülmüştür.

Onur bahçeden ayrıldıktan sonra kalan şahısların kendi aralarında oynamaya devam ettikleri ve birbirlerine vurdukları ancak bu oyun sırasında Onur Önal’a acımasızca vurulduğu gibi herhangi bir oyuncuya vurulmadığı, görüntülerin bütünü izlendiğinde oyun oynamanın tek amacının Onur’u dövmek kanısına varıldı.”

Son gün kör noktada

Onur’un komaya girdiği mescitteki dayağın görüntüsü ise kör noktada yaşandığı için kayıtlarda yok. Görüntülerde, diğer şahısların davranışlarından, dikkatlice oraya yöneliyor olmalarından, kör noktada bir şeyler yaşanmış olduğu fark ediliyor. Raporda, mescit, gözlem odası, ortak yaşam alanını gösteren kameraların incelenmesinden, M.Ö., C.B. ve Onur’un kameranın kör noktasına geldikleri anlara ait görüntülerin bulunamadığı belirtildi. Sadece kör noktadan çıktıkları anlara ait görüntülerin bulunduğu belirtilerek, “Onur Önal ve M.Ö.’nün görüntü boyunca kör noktada bulunduğu, Onur Önal’ın görüntü sonuna kadar kameranın görüş alanına hiç girmediği gözlemlenmiştir” denildi.

‘Dayağı görmedik’ savunması

Onur Önal, 20 Mayıs 2014’te tutuklandı. 31 Ağustos’ta koğuştakiler tarafından dövülerek komaya girdi. 1 Eylül’de beyin kanaması nedeniyle Marmara Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. 20 Eylül’de ise yaşamını yitirdi. Adli Tıp Kurumu 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun raporunda, ölümün künt kafa travmasına bağlı beyin kanaması ve gelişen komplikasyonlar sonucu meydana geldiği belirtildi. Onur’un ölümünden sorumlu 6 infaz koruma memuru “görevi ihmal”den, M.Ö. (18) ile C.B. (17) ise “kasten insan öldürme” suçundan yargılanacak. İddianamede, infaz koruma memurlarının ‘simit oyunu’nun oynandığı gün dayağı görmediklerini, yoğunluk nedeniyle, kamera izlemediklerini söyledikleri belirtilerek, “Kamera kayıtları, olay tarihinde şüphelilerin görevli olmaları bir bütün olarak değerlendirildiğinde, ihmal kapsamında da olsa sorumluluklarının bulunduğu anlaşılmıştır” denildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0