Görüş Bildir
Haberler
13 Yaşında Çocukla Evlendi, 'Suç Olduğunu Bilmiyordum' Dedi ve Beraat Etti

etiket 13 Yaşında Çocukla Evlendi, 'Suç Olduğunu Bilmiyordum' Dedi ve Beraat Etti

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen 13 yaşındaki çocuk, bir başka Suriyeli ile imam nikahıyla evlendirildi. Suriyeli Fatma B., bu evlilikten hamile kaldı, olay şikayet üzerine yargıya taşındı. Fatma B.'nin annesi ve imam nikahlı eşi 'Türk hukukunda suç olduğunu bilmiyorduk' dedi, mahkeme 'hata' kapsamında değerlendirerek sanıkların beraatına karar verdi. 

Dava dosyasına göre, yaklaşık 4 yıl önce Fatma C. isimli kız çocuğu Suriye iç savaşından kaçarak ailesiyle birlikte Ankara’da yaşamaya başladı. 13 yaşındaki Fatma C., 2017 yılında akrabası Abdulkerim J. (26) ile imam nikahıyla evlendirildi. Küçük kız, bu evlilikten hamile kaldı. Alemdağ Göçmen Sağlığı Eğitim Merkezi, yaşı küçük kızın hamileliğini tespit etmesi üzerine suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Abdulkerim J. ve çocuğun annesi Emanı B. hakkında soruşturma başlattı.

'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçlamasıyla dava açıldı

'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçlamasıyla dava açıldı

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, soruşturma sonucunda Cumhuriyet Savcısı Emine Avcıoğlu, Abdulkerim J. hakkında ‘Çocuğun Nitelikli Cinsel İstismarı, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma’ suçlarından, anne Emanı B. hakkında ise ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarına iştirak etme’ suçlarından dava açtı. İddianamede, Fatma C.’nin eşinden şikâyetçi olmadığı, Abdulkerim J.,’nin mağdurun rızası ve isteğiyle cinsel ilişkiye girdiklerini beyan ettiğine dikkat çekilerek, “Şüpheli Abdulkerim’in 15 yaşından küçük mağdureye karşı zincirleme şekilde çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve cinsel amaçla çocuğu hürriyetinden yoksun bırakma suçlarını işlediği, mağdurun annesi şüphelinin de bu suçlara iştirak ettiği anlaşılmıştır” denildi.

"Yaptığımız Suriye mevzuatına uygun"

"Yaptığımız Suriye mevzuatına uygun"

Davanın ilk duruşması 16 Temmuz’da Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık Abdulerim J. savunmasında, “Suriye vatandaşı olarak Türkiye’deki ceza mevzuatını bilebilecek durumda değilim. Suriye insanı olarak Suriyeli bir kadın ile Suriye’deki düzene göre evlendim” dedi. Sanık anne Emanı B. de şunları söyledi: “Korusun, kollasın diye kızımın evlenmesine müsaade ettim. Suriye yasalarına göre 13 yaşını bitirmiş bir kız çocuğu evlenebilir. Yaptığımız Suriye mevzuatına göre bir evliliktir.”

Mahkeme "hata" dedi ve beraat kararı verdi

Mahkeme "hata" dedi ve beraat kararı verdi

Savcı mütalaasında, sanıkların suç kastı ile hareket etmediklerini, eylemlerinin özellikle TCK 30. Maddesi’nde ifadesini bulan ‘hata’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, beraatlerini talep etti. Mahkeme, ilk duruşmada sanıkların beraatına karar verdi.

"Sanığın milliyeti, kanun bilmemesi mazeret sayılamaz"

"Sanığın milliyeti, kanun bilmemesi mazeret sayılamaz"

Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi Avukat Ceren Kalay Eken karara tepki göstererek, şunları söyledi: 

“Türkiye’de işlenen her suç Türkiye mahkemeleri tarafından yargılanır. Sanığın milliyeti, dil bilmemesi, kanunu bilmemesi mazeret sayılamaz. TCK 103. Maddesi’nde hüküm çok açıktır. 15 yaşın altındaki çocuğun rızasına bakamazsınız. Kocanın suç işleme kastı olmadığından beraatına karar verilmesi tam bir hukuk katliamıdır. Evlilik adı altında çocukların cinsel istismarının mahkemeler tarafından hoş görülmesini kabul edemeyiz. 13 yaşındaki çocuğun yeri okul sıralarıdır, bebek beşiğinin başı değildir.”

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
826
260
108
46
18
13
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
shiroshinju

Gönderin şunları artık ya,seçimleri kazandınız işte istediğiniz düzeni kuruyorsunuz,gönderin artık bıktık biz.Cahil bir toplumu saldınız ülkenin içine,bizim ... Devamını Gör

ozgekabas

arkadaş insani insaliktan çıkarırsınız siz ya! lan suriye yasalarina göre yasayacaksan siktir git suriyede yaşa! Göt herif ya! savaştan kaçmış gelmis hala uç... Devamını Gör

sensizsinema

Yemeyelim birbirimizi, öyle istisnai durumlar değil bunlar. Biri şikayet etmediği sürece devletin umrunda değil. Yıllar önce bir belediyenin sosyal yardım iş... Devamını Gör

Tabula Rasa

Hangi belediye orası?