Görüş Bildir
BİST 100 Endeksi Rasyonel Yükseldi, Dolar Epistemolojik Koptu: 5 Haziran'da Borsa'da En Çok Yükselen Hisseler
Mehmet Şimşek, hafta sonu görevinin başına geçti. Merkez Bankası için ABD'den geleceği söylenen Hafize Gaye Erkan'la da görüştüğü iddia edildi. Tüm bu gelişmeler piyasaların hoşuna gitti. Dolar da rasyonellik arasında, eski bakan Nebati'yi unutmadan heterodoks izleri silmek için epistemolojik kopmaya devam ediyor. Altın da kendi halinde yükselişine devam etti. 5 Haziran Pazartesi günü Borsa İstanbul'da yükselen ve düşen hisselerle varlık fiyatlamalarına buyurun birlikte bakalım.
Portföyler Yine Yeşillenirken Dolar Adımları Hızlandırdı: 1 Haziran'da Borsa'da En Çok Yükselen Hisseler
Seçimler bitti, belirsizlik peşimizi bırakmıyor. Mehmet Şimşek, ismi piyasalara bir gün umut aşılarken, bir gün karamsarlığa neden oluyor. Borsa bugün, geç ısınan havalara inat, bahar dalları gibi yeşillendi. Kabine açıklanana dek söylentilerle yön bulacak piyasalarda dolar, kimseye aldırmadan adımlarını hızlandırarak yoluna devam ediyor. Altın da aradan sıyrılmanın derdinde yükselişini artırdı. 1 Haziran Perşembe günü Borsa İstanbul'da yükselen ve düşen hisselerle varlık fiyatlamalarına buyurun birlikte bakalım.
KKM'de Prim Ödemesi Biterken Hesaplardaki Artış Dikkat Çekti
Kur Korumalı Mevduat (KKM) seçimlerden önce uzmanların en önemli başlıklarından biri olmuştu. Seçimlerden sonra sonuçtan bağımsız bir şekilde sorun yaratacağı öngörülen KKM'de bugün önemli bir adım atılırken, haftalık artış oranı ise dikkat çekti.
Dün Şimşek Çakan BİST'e Bugün Yıldırım Düştü: 31 Mayıs'ta Borsa'da En Çok Yükselen Hisseler
Dün Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminde görev alacağı söylentileri Borsa'yı coştururken, bugün soru işaretleriyle yerini düşüşe bıraktı. Kabine açıklanana dek süreceğini anladığımı dedikodularla yön bulan piyasalarda dolar, kimseye aldırmadan yoluna bakıyor. Altın da kenarda sıyrılmanın derdindi yükselişine devam ediyor. 31 Mayıs Çarşamba günü Borsa İstanbul'da yükselen ve düşen hisselerle varlık fiyatlamalarına buyurun birlikte bakalım.
Bankalarda Şimşek Çaktı, Dolar Direncini Kırdı: 30 Mayıs'ta Borsa'da En Çok Yükselen Hisseler
Seçimlerin bitişiyle ekonominin patronu ve yöntemi sorgulanıyor. Vatandaş bir yandan üzerinden siyaset toprağını atmanın derdinde, bir yandan ekonomide olacakları da dört gözle bekliyor. Borsa İstanbul'da Mehmet Şimşek söylentileri bankalara çiçek açtırdı. Dolar, direnç kırarak yükselişini hızlandırdı. Altında da sert yükseliş görüldü. 30 Mayıs Salı günü Borsa İstanbul'da yükselen ve düşen hisselerle varlık fiyatlamalarına buyurun birlikte bakalım.
'Adil Değer' Ekonomist Robin Brooks Türk Lirası'nı Kurtarma Tüyoları Verdi Türkiye'yi Hangi Ülkeye Benzetti?
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, TL üzerindeki 'adil değer(fair value)' çalışmalarıyla tanınır. TL'nin değerindeki öngörülerini bir miktar geriden gelmesi nedeniyle iyimser bakış açısı çok eleştirilen Brooks, yeni bir dizi analiz paylaştı. Türkiye'yi Arjantin'e benzetmesi korkuturken, TL'de adil değer hesaplaması bu kez birçok kurumla eşleşmiş göründü.
Reklam
BİST Seçim Sonrası Güç Topladı, Dolar Resmen 20 Lira Oldu: 29 Mayıs'ta Borsa'da En Çok Yükselen Hisseler
28 Mayıs ikinci tur seçimleri sonunda bitti. Vatandaşlar bir yandan üzerinden siyaset toprağını atmanın derdinde, bir yandan ekonomide olacakları da dört gözle bekliyor. Borsa İstanbul'da bir gün aşağı bir gün yukarı seçim belirsizliği biterken, bugün yeşillikler içinde seçim sonrası fiyatlaması görüldü. Dolar, 20 TL'nin üstünü resmileştirirken, altın, sakinleşti. 29 Mayıs Pazartesi günü Borsa İstanbul'da yükselen ve düşen hisselerle varlık fiyatlamalarına buyurun birlikte bakalım.
Reklam
Dolarda Yeni Yükseliş Öngörüsü: Morgan Stanley'den Barclays'e Uzmanlar Seçim Sonrası Ekonomide Ne Bekliyor?
Seçimlerin sonuçlanmasıyla piyasalarda sis bulutu dağıldı. Seçim öncesinde öngörüler dolar/TL'de yükselişten yana olurken, bunun siyasi tarafının olmadığı çok vurgulanmıştı. Ancak yine de taraflara göre dengelerin değişebileceği, politikalara bağlı olduğundan özelikle dikkat çekmişti. Seçimlerin bitmesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı balkon konuşmasında 'faizlerin' düşük kalacağı anlaşılırken, dolar/TL için yeni öngörüler her yanı sardı. Kabine'deki gelişmeler odakta olsa da yerli ve yabancı ekonomistler nasıl bir değerlendirme yaptı.
BİST Seçimi Bitirdi, Dolar Testleri Hızlandırdı: 26 Mayıs'ta Borsa'da En Çok Yükselen Hisseler
28 Mayıs ikinci tur seçimlerinden önceki son işlem günü kazasız belasız atlatıldı. Borsa İstanbul'da bir gün aşağı bir gün yukarı seçim belirsizliği kendini gösterirken, bugün yeşillikler içinde seçimi beklemeye geçildi. Dolar, Kapalıçarşı ile mesafeyi korurken, 20 TL'nin üstünü resmileştirdi. Altın bir miktar kendine geldi. 26 Mayıs Cuma günü Borsa İstanbul'da yükselen ve düşen hisselerle varlık fiyatlamalarına buyurun birlikte bakalım.
Seçim Öncesi Rutini Gibi Döviz Bürosu Önünde Yine Kuyruk Oldu
14 Mayıs seçimlerinden önce özellikle yabancı yatırım kuruluşları dolar/TL'de yükseliş beklentileri adeta megafonla duyurdu. Seçimler sonuçlanmayınca Merkez Bankası bankalar üzerinden bazı tedbirlerle 28 Mayıs'a kadar olan süreci yönetmeye çalıştı. Dolar/TL'de yükseliş kritik ve psikolojik sınır olan 20TL'yi aşarken, pazar günü yapılacak 2. tur seçimler öncesi bugün bazı döviz bürolarının önünde yine kuyruklar görüldü.
Reklam
KKM'de Geri Sayım İddiası: Döviz Dönüşümlü KKM'nin İzleri Derinleşiyor
20 Aralık 2021'de dolar/TL'de 18,40 ile zirvenin görülmesiyle eş zamanlı açıklanan Kur korumalı mevduat, dolar/TL'nin tüm çabalara rağmen 20 TL'yi aştığı, seçimlere geri sayılan şu günlerde, bir anlamda ekonomi ve finans sistemlerimizin altına döşenmiş 'mayın tarlası' benzeri ekonomistleri korkutuyordu. Son günlerde görülen faiz oranlarından sonra da korkmakta haksız değillermiş gibi görünüyor.
Bankalar Saldırıya, Sanayi Savunmaya Geçti: 25 Mayıs'ta Borsa'da En Çok Yükselen Hisseler
Başlık, seçim olunca hisse yatırımcıları da 'saldım çayıra' demeden tüm gelişmeleri fiyatlamanın derdine düşüyor. Borsa İstanbul'da bir gün aşağı bir gün yukarı seçim belirsizliği kendini gösterirken, bugünün atakları bankalarından geldi. Dolar, Kapalıçarşı' ile mesafeyi korurken, altın düşüşünü sürdürüyor. Merkez Bankası'nın faiz kararını açıkladığı 25 Mayıs Perşembe günü Borsa İstanbul'da yükselen ve düşen hisselerle varlık fiyatlamalarına buyurun birlikte bakalım.
BİST'e Kırmızı Çok Yakışıyor: 24 Mayıs'ta Borsa'da En Çok Yükselen Hisseler
Gündemin ana konusu seçim olurken, Borsa İstanbul'da bir gün aşağı bir gün yukarı seçim belirsizliği kendini gösteriyor. İkinci tura günler kalınca seçimden sonrası ana merak konusu olarak bekleniyor. Dolar, Kapalıçarşı'da yeniden yükselişte, altın düşüşünü sürdürüyor. 24 Mayıs Çarşamba günü Borsa İstanbul'da yükselen ve düşen hisselerle varlık fiyatlamalarına buyurun birlikte bakalım.
Reklam
Bulutların Ardından Güneş Yüzünü Gösterdi: 23 Mayıs'ta Borsa'da En Çok Yükselen Hisseler
Gündemin ana konusu seçim olurken, Borsa İstanbul'da seçim belirsizliğinin etkisi sürüyor. İkinci tura geri sayım bir yandan, seçimden sonrası ana merak konusu olarak izleniyor. Dolar, Kapalıçarşı'da yeniden hareketlendi. Altın düşüşünü sürdürdü. 23 Mayıs Salı günü Borsa İstanbul'da yükselen ve düşen hisselerle varlık fiyatlamalarına buyurun birlikte bakalım.
Reklam
Tüm Zamanların En Yükseğini Gören Dolar 20 Lirayı Aştı
Dolar/TL, 14 Mayıs seçimlerine gün sayarken, seçimlerin ikinci tura kalıp uzamasıyla tedirgin bir sürece girmişti. Geçen hafta gündeme Merkez Bankası'nın avans, KMH gibi kararları damga vururken, dolar da bu esnada yükselişini sürdürmüştü. Haftanın ilk gününe ise tüm zamanların zirvesi ve kritik bir sınırda başladı.
TCMB'den Farklı Dolar Kuru Tepki Çekti: Petrol Ofisi Sosyal Medyada Yayılan Yazı İçin Açıklama Yaptı
Merkez Bankası, bankalararası piyasalarda görülen dolar/TL kısaca resmi kur, normal dönemlerde serbest piyasa ya da Kapalıçarşı kurlarıyla çok ayrışmadan paralel bir seyir izler. 2021 yılı sonlarında yaşanan 18,40 ile o günlerdeki tarihi zirvesine kısa bir sürede tırmanış yaşayan dolar/TL'de miladi tarih olan 20 Aralık 2021'de dahi böyle bir ayrışma görülmedi. Ancak son aylarda piyasalardaki ayrışma hızlandı ve resmi olarak 19,50'lerde olan dolar/TL kuruna karşılık 14 Mayıs seçimlerinden önce Kapalıçarşı'da 22'lerin üzerine çıktı. Bu da şirketlerin iş yapmasını zorlaştıran bir hale getirdi. Piyasada da farklı kur seviyeleri oluşmaya başladı.
Reklam