Görüş Bildir
Haberler
Yüksek Tansiyonu Problemi Olanlara Dash Diyeti

Yüksek Tansiyonu Problemi Olanlara Dash Diyeti

Pegarose
11.04.2014 - 18:19 Son Güncelleme: 11.04.2014 - 18:57

Yüksek Tansiyonu Problemi Olanlara Dash Diyeti

Hipertansiyon problemi olan kişilerin uygulaması gereken diyet türlerinden biri olan Dash Diyeti’nin temel amacı, tüketilen besinlerin düşük kalorili miktarda olması ve yoğun olarak lifli gıdalar tüketilmesiyle sağlıklı bir beslenme programı sağlamaktır. Dietary Approaches To Stop Hypertension olan ve baş harflerinden dolayı DASH Diyeti olarak bilinen bu beslenme programı Türkçe olarak da hipertansiyonu durdurmak için gereken beslenme programı olarak çevrilebilir. Diyet, Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından onaylandığı için tamamen sağlıklıdır ve yüksek tansiyon problemi olan kişilerin tedavisini destekleyici bir özelliğe sahiptir.

Dash diyetinde tüketilen besinler kolestrol ve yağ bakımından oldukça düşüktür. Özellikle bu yüzden kırmızı et tüketim miktarı düşürüldüğü gibi kişinin düşük doymuş yağ seviyesine inmesi amaçlanmaktadır. Beslenme programına göre hayvansal yağlar mümkün olduğunca az tutulup bol bol meyve ve sebze tüketilmelidir. Lif bakımından zengin gıdaların yanı sıra tam tahıllı ve karbonhidrat içeren besinleri de içermektedir. Diyet esnasında süt ve süt ürünleri kalsiyum ve protein kaynağı olarak kullanılsada mutlaka yağsız veya az yağlı olarak tüketilmesi önerilir. İçerisinde şeker içeren yiyeceklerin veya içeceklerin günlük tüketim miktarının son derece kısıtlı olduğu Dash diyetinde sodyum miktarına da dikkat etmeniz gerekir. Yaklaşık olarak günlük bir çay kaşığı kadar sodyum tüketmeniz önemlidir.

Dash diyetini uygularken dikkat etmeniz gereken birkaç tane temel kural var. Bunlardan ilki, hazırlamış olduğunuz salatalarda istediğiniz kadar limon, sirke kullanabilmenize rağmen en fazla bir tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edip hiçbir şekilde tuz kullanılmaması gerektiğidir. İkinci olarak ekstradan lezzet katması ve daha doyurucu olması açısından salatalara ilave edilen tavuk eti kesinlikle derisi temizlenmiş göğüs eti olmalıdır. Aynı şekilde yemek porsiyonlarında da deri tüketmemeye özen göstermelisiniz. Üçüncü dikkat etmeniz gereken kural sadece bu diyete özel olmasada sağlıklı bir sindirim sistemi ve fazla kilo alınmaması için dikkat edilmesi gereken bir nokta olan yemeklerin doğru bir şekilde tüketilmesidir. Besinleri yerken iyice ağzınızda çiğnemeli ve ufak lokmalar halinde yemelisiniz. Dördüncü kural ise etin dışında pilav ve sebze tüketildiği zaman ana yemekle birlikte değil farklı bir tabakta; ama ana et yemeğiyle birlikte yenmesidir. Son olarak ara öğünleri atlamadan, bu öğünlerde düşük kalorili meyvelerden faydalanabilirsiniz.

Kahvaltı Öğünü

-1 Bardak taze sıkılmış portakal suyu

-1 Bardak yağ içermeyen süt ve 1 çorba kaşığı gevrek

-1 Adet Muz

  • İstediğiniz kadar domates, biber ve salatalık

-1 Dilim kepekli ekmek

-1 Çay kaşığı bal

Öğle Öğünü

-Yeşil salata (İçerisinde tavuk göğüs eti olabilir.);

-1 Bardak yağ içermeyen yoğurt

-1 Dilim kepekli ekmek

-1 Adet portakal

Akşam Öğünü

-250 Gram ızgarada yapılmış balık

-Bol miktarda haşlanmış brokoli ve domates

-1 Adet elma

-4 Kaşık esmer pilav

-1 Dilim kepekli ekmek

Tüm Ara Öğünlerde İstenilen Herhangi Biri Tüketilebilir

-1 Tane Meyve

-4 Tane Kuru Kayısı

-4 Tane Taze Ceviz

-8 Tane Taze Fındık

Kaynak: http://www.pegarose.com/yuksek-tansiy...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın