Görüş Bildir
Haberler
Yazın Yeni Zirve, Sonbaharda İkinci Dalga Tehlikesi: 'Koronavirüsle İşimiz Uzun'

etiket Yazın Yeni Zirve, Sonbaharda İkinci Dalga Tehlikesi: 'Koronavirüsle İşimiz Uzun'

Koronavirüs salgınıyla mücadele eden ülkeler, vaka sayılarının zirve yaptıktan sonra düşüşe geçmesini bekliyor. Ancak zirveye ulaşmak 'en kötüsünün geride kaldığı' anlamına gelmiyor. Bilim insanları yazın ikinci bir zirve ve sonbaharda ikinci dalga tehlikesine karşı uyarıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Ozan Köse / AFP

Salgınla mücadele eden pek çok ülkede vaka sayısının ne zaman pik yapacağı, yani zirve noktasına ulaşacağı konuşuluyor. Ancak zirveye ulaşmak kolay değil. Mart ayında, 12 Nisan civarı zirve beklentisine giren pek çok ülke hayal kırıklığına uğradı.

ABD Başkanı Donald Trump, 10 Nisan'da yaptığı açıklamada, 'Zirveye ulaştık, artık inişe geçeceğiz' dedi, ancak 4 günlük düşüş eğiliminin ardından vaka sayısı yeniden yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da 17 Nisan'da yaptığı açıklamada, 'Pik noktasına 1 hafta-10 gün içerisinde erişebileceğimizi görüyoruz' demişti.

Türkiye'de gözler 25 Nisan'a çevrilmiş durumda

Türkiye'de gözler 25 Nisan'a çevrilmiş durumda

Bilim insanlarına göre zirve noktasına ulaşmış olmak için en yüksek vaka sayısının kaydedildiği günden sonraki 14 günlük dönemde vaka sayısının iniş eğiliminde olması ve durgun seyretmesi, yani sert zikzaklar çizmemesi gerekiyor. 

Zirve noktasından sonraki hedef ise, grafik eğrilerinde istikrarlı düşüş ve vaka sayısının sıfırlanması.

Türkiye için şu anki geçici pik noktası 5 bin 138 vakanın kaydedildiği 11 Nisan tarihi. 👇

DW Türkçe'nin haberine göre Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, 'Kuluçka dönemi kadar süre, yani 25 Nisan'a kadar 5 binin altında kalırsa piki geçmişiz demektir' diyor.

Haziran'da ikinci pik yaşanır mı?

Haziran'da ikinci pik yaşanır mı?

25 Nisan sonrası dönemde vaka sayısının yeniden 5 binin üstüne çıkması durumunda 'ikinci pik' anlamına geliyor.. 

İkinci pikler, önlemler kaldırıldığında, örneğin okullar açılıp herkesin sokağa çıktığı durumlarda vaka sayısında yaşanan sıçramayla ortaya çıkıyor.

DW Türkçe'ye konuşan Doç. Dr. Şener, saha verileri baz alındığında Türkiye'de ikinci pikin yaşanacağına ihtimal vermiyor. Mayıs başına kadar vaka sayısının 5 binin üzerine çıkacağını öngörmediğini belirten Şener, 

'İlk olguyu baz alarak 11 Mart'tan sonraki toplam 8-10 haftada bu salgının Türkiye için kontrol altına alınacağını sanıyorum. Modeller bunu söyleyemese bile, saha rakamları bunu söylüyor. İkinci pikin görülme ihtimali modellerde her zaman gösterilir, ama bunu her zaman sahada görmeyiz. Bunu görme ihtimalimiz var. Tahminen Haziran'da olur. Ya da olmaz' diye konuşuyor.

Kasım'da ikinci dalga beklentisi

Kasım'da ikinci dalga beklentisi

Vaka sayılarının sıfırlanması durumunda bile tehlike geçmiş sayılmıyor. Bilim dünyası sonbaharda grip mevsiminin başlamasıyla koronavirüste de ikinci bir salgın dalgasıyla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunuyor.

Doç.Dr. Şener, Türkiye'ye ikinci dalganın Kasım ayında geleceğini tahmin ediyor. İkinci dalga için hazırlıklı olunması gerektiği uyarısı yapan Şener, koronavirüsle mücadelede başarının ölçütünü, vaka sayısının sıfırlanmasıyla ikinci dalga arasında geçen zamanın uzunluğu olarak açıklıyor:

'Burada beklenen ve istenen, ikinci dalganın olabildiğince geç gelmesidir. Yani yeni olgu sayısı ne kadar süre sıfır olur ise o kadar başarılısınızdır. Burada beklenen ikinci salgın eğrisi Kasım'dır. Kasım'dan önce ikinci eğri görürseniz yada mevcut salgın Kasım'a kadar devam ederse, kontrolde o kadar başarısız olmuşsunuz demektir.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çifte tehlike: Grip ve koronavirüs

Çifte tehlike: Grip ve koronavirüs

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Robert Redfield, Salı günü Washington Post gazetesine verdiği demeçte, koronavirüs salgınının önümüzdeki kış, şu anki ilk dalgaya göre daha şiddetli seyredebileceği uyarısında bulunarak yetkililerin normal grip salgını ve koronavirüs pandemisiyle eş zamanlı mücadeleye hazırlık yapmaları gerektiğini söyledi.

Hamburg-Eppendorf Üniversite Kliniği Yönetim Kurulu Başkanı ve Tıbbi Direktörü Burkhard Göke de, sonbahar aylarında ikinci bir koronavirüs dalgasıyla karşılaşılacağı endişesi taşıyor. 

Alman Focus dergisine konuşan Göke, yaz aylarının ardından ikinci bir koronavirüs dalgasının grip dalgasıyla aynı anda ortaya çıkmasının imkanları zorlayacağı uyarısında bulundu.

"Koronavirüsle işimiz uzun"

"Koronavirüsle işimiz uzun"

Almanya'nın önde gelen virologlarından Christian Drosten, Mart ayı başında yaptığı bir açıklamada 'Virüsün nüfusun yüzde 60-70'ine bulaşmasıyla gelişecek bağışıklığın pandeminin sonunu getireceği' hesaplamasıyla dikkat çekmiş, bu sürecin iki yıla yayılması durumunda sağlık sisteminin bu yükü kaldırabileceğini söylemişti.

Doç.Dr. Alper Şener ise, Türkiye'de de koronavirüsün en az bir yıl gündemde olacağı görüşünde. Türkiye'nin kalabalık ve iç içe bir toplum olduğuna işaret eden Şener, 

'Burada bulaşın daha hızlı olacağını, sürenin daha kısa olacağını düşünüyorum. Biz yasağın bile son dakikasına kadar sokaktaydık. Ben 2021 Mart'ına kadar toplumun çok ciddi bir kısmının virüsle karşılaşmış olacağını düşünüyorum. Ama yüzde vermek zor' diyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
223
52
43
26
13
10
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?