Görüş Bildir
Haberler
Yargıtay'dan Tarihi Karar: Tecavüze Göz Yumana, Saldırgan ile Aynı Ceza Verildi

etiket Yargıtay'dan Tarihi Karar: Tecavüze Göz Yumana, Saldırgan ile Aynı Ceza Verildi

Emre Ordu
16.02.2019 - 10:53 Son Güncelleme: 17.02.2019 - 16:11

Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarihi bir karara imza attı. Tecavüz ve darp suçunu işleyen sanığın yanında yer alan ve olaylara müdahale etmeyen arkadaşını da aynı suçu işlediği iddiasıyla mahkum etti. Böylece tecavüz ve darp olaylarında sadece suçu işleyenler değil, olaya sessiz kalıp engel olmayanlar da aynı suçtan ceza alabilecek. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Genel Kurul, cinsel saldırı suçunu işleyen sanığa gözcülük yapanın da “bedensel temas kurulmamış olsa bile” nitelikli cinsel saldırı suçundan 21 yıl hapis cezasına mahkum edilmesine karar verdi. Bu kararın ardından, suçun işlenmesine tepki göstermeyenler de aynı suçtan mahkum olabilecek.

Peki, karara konu olay nasıl gelişti?

Önce tecavüz, ardından darp etti

Önce tecavüz, ardından darp etti

Habertürk'ten Yasemin Güneri'nin aktardığına göre, Ankara’da iki arkadaş, sabah 05.00 de gittikleri gece kulübünde çalışan bir kadını evine bırakmak için arabalarına aldılar. Yolda giderken, yön değiştirerek arabayı ıssız bir yere çekip kapıları da kilitlediler. Arabayı kullanan Hüseyin B. arka koltukta oturan kadına önce tecavüz etti, ardından ağır yaralanmasına neden olacak kadar darp etti.

Ön koltukta oturan arkadaşı Furkan A. arabanın ıssız bir yere çekilmesine ve kapılarının kilitlenip kadına tecavüz edilmesine sessiz kaldı. Darp olayı yaşanırken de arkadaşını uyararak, 'Yeter, bırak. Başımıza dert açacaksın” dedi. Hüseyin B. tecavüz edip darp ettiği kadını ıssız bir yerde cep telefonunu ve paralarını da alarak terk edip gitti.

21'er yıl hapis cezası verildi

21'er yıl hapis cezası verildi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tecavüze uğrayan, darp edilen ve cep telefonu ile parası gasp edilen Özlem U. şikayetçi oldu. Yapılan soruşturma sonrası Hüseyin B. ve Furkan A. tutuklanarak cezaevine kondu. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Hüseyin B. ve Furkan A.'yı toplamda 21 yıl hapse mahkum etti.

Yargıtay kararı "gözlemci" lehine bozdu

Yargıtay kararı "gözlemci" lehine bozdu

Dosya temyiz incelemesi için Yargıtay 14. Ceza Dairesi’ne geldi. Daire, olayda sadece “gözlemci” olarak bulunan ve tecavüze göz yuman Furkan A. hakkında verilen mahkumiyet hükmünün bozulmasına karar verdi. Gerekçe olarak da, “Sanık Furkan A'nın olaylar sırasında mağdure ile diğer sanık Hasan’ın yanında bulunmakla birlikte Hasan’ın eylemlerine fikir ve eylem birliği içerisinde iştirak ettiğine dair herhangi bir iddia veya delil bulunmadığının anlaşılması, kaldı ki mağdurenin aşamalarda alınan beyanlarında kendisine yönelik bir eylemde bulunmayan sanık Furkan A.'nın diğer sanığın eylemlerine ‘yeter, bırak’ biçiminde sözlerle müdahale ettiğini bildirmesi karşısında, Furkan A.'nın atılı suçlardan beraatı yerine mahkumiyetine hükmedilmesi bozmayı gerektirmiştir” dedi.

Bir üye karşı çıktı

Bir üye karşı çıktı

Karara bir üye muhalif kaldı.

Muhalefet şerhinde, tecavüz ve darp olayı yaşanırken buna sessiz kalan Furkan A.'nın mahkum olması gerektiğini vurgulayarak, “Sanık Furkan’ın cinsel saldırı sırasında Hasan’ın yanında bulunması öncelikle gözcülük niteliğindedir.” dedi.

Karşı oy yazısında, tecavüz olayında ve darp olayında gözcülük yapan Furkan A.'nın bedensel temasta bulunmasa da mağdurenin mukavemetini kırdığı savunuldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti

Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti

Tecavüz ve darp olayında sesini çıkarmadan oturan ve mağdureye yardım etmeyen sanığın beraatı yönünde karar veren Yargıtay 14. Ceza Dairesi’nin kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti.

Başsavcılık, tebliğnamesinde tecavüz ve darp olayında “gözcülük” yapan sanık Furkan A.’nın mahkum edilmesi gerektiği vurgulanarak, “Sanık Furkan A., mağdurenin eve bırakma bahanesi ile araca alındığı andan itibaren mağdurenin olay mahallini terk edilmesi anına kadar diğer sanık ve mağdure ile birliktedir. Aynı zamanda Hüseyin B.'nin kullanımındaki aracın da sahibidir. Mağdureye fiziksel herhangi bir müdahale olmadığı gibi, diğer sanık Hüseyin B.'yi engellemeye yönelik herhangi bir söz ya da davranışı da olmamıştır” görüşü savunuldu.

Ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu mahkumiyete hükmetti

Ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu mahkumiyete hükmetti

Başsavcılığın itirazı üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu gündemine geldi. Genel Kurul, emsal sayılacak bir karara imza attı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazını kabul eden Genel Kurul, tecavüze ve darba gözcülük yapıp sesini çıkarmayan Furkan A.’nın mahkum edilmesi gerektiğine hükmetti.

Genel Kurul’un bu kararının ardından tecavüz ve darp olaylarında sadece suçu işleyenler değil, olaya sessiz kalıp engel olmayanların da aynı suçtan cezalandırılmasının önü açılmış oldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1040
197
12
6
6
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Urgunta Biotar

Mükemmel karar. Sadece bir kelime etmesi olay karşısında tepki gösterdiğini göstermez. Bir eylem yapmış olman lazım, illa yanındakine kafa göz dal demiyorlar... Devamını Gör

gaydırı guppak

ne diyeceğimi bilemedim darısı diğer istismar konularına inşallah

Ezgi Akturk

işte budur ya !