Görüş Bildir
Haberler
Vietnam Savaşı Nedenleri ve Sonuçları?

Vietnam Savaşı Nedenleri ve Sonuçları?

Elif Ateş
03.08.2021 - 12:26

Dünyayı alt üst eden Vietnam savaşı 76 yıl geçmesine rağmen izleri halen daha devam etmektedir. Filmlere, dizilere konu olan bu kanlı savaş, arkasında birçok ölüm ve acılar bırakmıştır. Sekiz yıl süren bu savaş hem Amerikan tarihini hem de savaş sonrası milletlerarasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Peki bu kanlı savaşa sebep olan olaylar nelerdir? Vietnam savaşının getirdiği sonuçlar nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Soğuk savaş döneminde 5 milyona yakın insanın hayatını kaybetmesine sebep olan Vietnam savaşı etkileri halen daha devam etmektedir. Sadece ölümleri ile değil bıraktığı psikolojik yaralarla ayağa kalkmaya başarmıştır. Vietnam Bağımsızlık Birliğinden ikiye ayrılarak tüm kayıplarına rağmen bu günlere gelen Vietnam' ın tarihini ve savaşını sizler için derledik...

Vietnam Savaşının Nedenleri ?

Vietnam Savaşının Nedenleri ?

İkinci Çinhindi Savaşı da denilen Vietnam Savaşı, Doğu Bloğu ile Batı Bloğu arasında gerçekleşmiştir. Vietnam Bağımsızlık Biirliği' nin 1945 yılında Fransa' ya  galip gelir. Vietnam bu savaştan sonra ikiye ayrılarak farklı rejimlerle yönetilmeye başlanır. 

Kuzeyde Rusya destekli Ho Chi Min önderliğinde Kuzey Vietnam , güneyde ise Amerika destekli İmparator Baoi Dai önderliğinde kurulan Güney Vietnam vardı. Birleşmiş Milletler 1955 yılı Cenevre Konferasında Vietnam' ın birleştirilmesi kararını aldı. 

Kuzey Vietnam'ın lideri ise tüm Vietnam' a komünist rejim getirmeyi arzuluyordu. Bunun sonuncunda Güney Vietnam lideri birtakım propangandalar düzenleyerek komünist rejimi yıkmaya çalıştı. Bu saldırılara cevap olarak Kuzey Vietnam lideri, Güney Vietnam' a karşı savaşın fitilini ateşledi. Bu savaş 1955 - 1975 yılları arasında  Tayland, Kamboçya, Laos, Malezya ve Vietnam bölgelerini etkilemiştir. 

Bu savaşın yıkıcı etkileri sadece savaşın olduğu bölgeleri değil tüm dünyayı da etkiledi. Savaşın yarattığı vahşete tepki olarak farklı ülkelerden birçok protestolar yapıldı. Protestoların en büyüğü 250.000 ' den fazla insanın katıldığı Washington' da yapıldı. Bu protestoların etkisi ve Kuzey Kore' nin başarısız olması anlatlaşma yoluna gidilmesini sağladı.Doğu Bloğu'nun önde gelen ülkesi Soyvet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ile Batı Bloğu'nun başını çeken Amerika Birleşik Devletleri' nin de desteği ile Vietnam Savaşı birçok insanın ölümüne neden olmuştur.

Vietnam Savaşının Sonuçları

Vietnam Savaşının Sonuçları

Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Vietnam, 1973 ' te barış antlaşması imzaladı.Vietnam' ın Saygon şehrinde 1975' e kadar devam eden bu savaş, 20 yılın sonunda acı kayıpları ile bitti. Vietnam 2 milyondan fazla yurttaşını kaybederken ,3 milyon kişi yaralandı, 12 milyon kişi ise başka ülkelere mülteci olarak sığındı. 

Amerikalılar ise Vietnam' da 58 bin ölüsünü bıraktı. Vietnam savaşının sonuçları sadece ölüm olmadı. Savaştan sağ kurtulan askerlerin çoğu psikolojik rahatsızlıklar geçirerek tedavi almaya başladı. Amerika' nın kullandığı Napalm bombası savaşın gerçek yüzünü acı bir şekilde gösterdi. Bu bomba sadece insan canına değil aynı zamanda Vietnam' ın topraklarını da zehirleyip zarar verdi. Bütün olanlara rağmen Vietnam bu savaştan galip çıkmayı başardı. 

Vietnam savaşından sonra Birleşmiş Milletlerin kararı ile 1980 yılında Napalm bombasının sivil halka kullanımı yasaklandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?