Görüş Bildir
Haberler
Uzun Süreli Alkol Kullanımının Vücudunuzda Neleri Etkilediğini Biliyor musunuz?

Uzun Süreli Alkol Kullanımının Vücudunuzda Neleri Etkilediğini Biliyor musunuz?

Alkol kullanmak çoğu zaman bize rahatlık verse de uzun süreli ve aşırı limitte alkol kullanımı ciddi sonuçlar doğurabilir. Alkol kullanımı yalnızca kişiye zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda şiddet ve suç, kazalar ve içki kullanımı açısından ilişkilere ve topluma zarar verebilir. 

Kaynak: 1, 2

1. Beyin hasarlarına neden olabiliyor.

Uzun süre alkol tüketmek beyin fonksiyonlarının azalmasına, unutkanlığa ve alkol bağımlılığına neden olabiliyor. Özellikle gençlerin gelişmekte olan beyin fonksiyonları alkole karşı daha savunmasız olabiliyor.

2. Kanser riskini artırabiliyor.

Sigaradan sonra özellikle ağız ve gırtlak kanseri riskini artırabilecek en büyük etkenlerden biri sürekli tüketilen alkol olabilmekte.

3. Çok alkol tüketen insanlarda akciğer enfeksiyonu riski daha fazla olabiliyor.

Çökmüş akciğerlerle zatürreye yakalanma olasılığı daha yüksek hale gelebiliyor. Bir kişi alkol içmesi sonucu kusarsa ve kusmuklar akciğerlerine emilirse boğulma riskiyle karşı karşıya kalabiliyor.

4. Karaciğer sağlığında birçok risk taşıyor.

Çok fazla alkol almak başlangıçta karaciğerde yağ birikimine neden olabiliyor. Çok miktarda içilmeye devam edildiğinde karaciğer iltihaplanabilir, bu da karaciğer yetmezliğine ve ölümle sonuçlanabilecek alkolik hepatite neden olabilir. Karaciğer kanser ve siroz riskini de artırabiliyor.

5. Birçok mide rahatsızlığına sebep olabiliyor.

Önerilen limitlerin üstünde alkol tüketimi mide ülseri, iç kanama ve kansere neden olabiliyor. Ayrıca gastrite sebep olup gıdanın emilmesini önleyerek kanser riskini artırabiliyor.

6. Pankreasa ciddi derecede zarar verebiliyor.

6. Pankreasa ciddi derecede zarar verebiliyor.

Ağır veya uzun süreli alkol kullanımı pankreasın iltihaplanmasına neden olabiliyor; bu da ağrı, kusma, ateş ve kilo vermeye hatta ölüme bile sebebiyet verebiliyor.

7. Kalp krizi riskini artırabiliyor.

Alkol, yüksek tansiyona neden olarak kalp krizi ve inme riskini artırabiliyor. Ayrıca kalp kaslarını zayıflatıp,kalp yetmezliğine de sebep olabiliyor.

8. Böbreklerin sağlıklı çalışmasında negatif etki yaratabiliyor.

Böbreklerimizin sağlığında da olumsuz etkilere neden olabiliyor.

9. Kolon kanseri riskini artırabiliyor

Ağır ve uzun süreli içki ülsere ve kolon kanserine neden olabiliyor.Ayrıca vücudumuzun besin maddelerini ve vitaminleri emme yeteneğini de etkiliyor.

10. İktidarsızlık ve kısırlığa yol açabiliyor

Erkeklerde: İktidarsızlık  ve infertilite (kısırlık) ve kadınlarda, infertilite (kısırlık). Ayrıca hamileyken alkol içmek, doğmamış bebeğin gelişimine ciddi zararlar verebiliyor.

11. Kemikleri zayıflatarak kemik erimesini hızlandırabiliyor.

Alkol vücudun kalsiyumu emme kabiliyetine müdahale edebiliyor bu da, kemiklerimizi zayıflatarak osteoporoza neden olabiliyor.

12. Bir şişe şarapta bulunan ortalama 6000 kalori ile sağlıksız kilo almanıza neden olabiliyor.

Alkol aynı yağlı ürünler gibi fazla kalorilidir. Bu yüzden kilo alımına neden olabiliyor.

13. Cilt güzelliğinizi büyük ölçüde tehdit ediyor.

Alkol vücudumuzu ve cildimizi kurutabiliyor. Aynı zamanda kan damarlarını genişleterek cildimizin kırmızı veya lekeli görünmesine neden olabiliyor.

Ayrıca alkol;

Doğru karar vermeyi engelleyebilir ve fazla kullanımında kaygılara, konsantrasyon eksikliğine, depresyona ve şizofrene yol açabiliyor. Ruh Sağlığı Vakfı'nın yapmış olduğu araştırmaların sonuçlarına göre intiharı da tetiklediği görülmekte. Aile içi şiddete, hırsızlığa ve vandalizme kadar kötü suçların işlenmesinde de etkili olabilmekte.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
315
99
88
47
40
35
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
İlkenberg Cansen

bir doktor olarak söylüyorum yazılanların tamamı yanlış

Berçem Keleş

Nasıl yani sen şimdi bana RAKI içme mi diyosun ? Sohbetine doyum olur mu rakının ? Sıcacık havalarda sahilde güneşlenirken buz gibi bir bira da mı içmiyim ?... Devamını Gör

barisorhn

mal mısın? sürekli ve ağır içme diyor.

Pasif Kullanıcı

Bok gibi zaten hiç içemiyorum istesemde olmuyor. Sarhoş olmak istemiştim nasıl bi duygu olduğunu anlamak için ama hiç etki etmedi. Zorla içtim çok kötü tadı ... Devamını Gör