Görüş Bildir
Haberler
Ülkemizdeki Kısır Kutu Oyunları Döngüsünden Kurtulmak İçin Oynayabileceğiniz En İyi 10 Kutu Oyunu

Ülkemizdeki Kısır Kutu Oyunları Döngüsünden Kurtulmak İçin Oynayabileceğiniz En İyi 10 Kutu Oyunu

Hasan Yılmaz
28.04.2016 - 14:37

Bu listeyi sizlerin ülkemizdeki kısır kutu oyunu döngüsünden kurtulması için hazırladım. Kutu oyunları dünyasının ülkemizdeki 3-5 oyundan ibaret olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Listedeki oyunlarda ağırlığı Türkiye'de bulunabilen kutu oyunlarına verdim. Bazılarının ülkemizde Türkçesi mevcutken bazıları için yurtdışından İngilizcesini sipariş vermeniz gerekiyor.  Listedeki oyunları 10+ yaştaki dostlarımız rahatlıkla oynayabilir ancak bu oyunlar lise, üniversite öğrencileri ve yetişkinler için daha uygun. Listelediğim oyunların hemen hemen hepsinin birden fazla uluslararası ödülü mevcut.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Bang!

10. Bang!

4-7 kişi ile oynanabilen vahşi batı, kovboy temalı kutu oyunu. Oyunda Şerif, Aynasız, Haydut ve Hain rolleri var ve oyundaki her oyuncunun amacı farklı. Oyunun en heyecan verici kısmı ise kimsenin birbirinin rolünü bilmiyor oluşu ve dolayısıyla herkesin blöf peşinde olması. Oyunda doğru kişileri hedef almak önemli. Oyunda 18 farklı karakterin bulunması ise her oyunda farklı bir strateji geliştirmenizi sağlıyor ve oyunun tekrar oynanabilirliğini artırıyor.

BANG! 2007 yılının en iyi kart ve parti oyunu ödülünü kazanmış.

9. Love Letter

9. Love Letter

2-4 kişilik kısa süreli, oldukça basit kurallı bir kutu oyunu. Oyunun teması oldukça eğlenceli, siz oyuncular aşk mektuplarınızı prensese saray çalışanları aracılığıyla ulaştırmaya çalışan aşıklarsınız. Oyunun sonuna mektubunu saraydaki en rütbeli kişiye ulaştıran oyuncu oyunu kazanıyor. Oyunu öğrenmek 5 dakikadan fazla almıyor.

8. Jungle Speed

8. Jungle Speed

Jungle Speed hem ailenizle hem de arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz çok keyifli bir kutu oyunu. Kuralları ise oldukça basit. Herkese eşit sayıda, üzerinde desenler bulunan kartlar dağıtılıyor ve totem ortaya yerleştiriliyor. Her oyuncu sırayla önüne bir kart açıyor ve iki kişide aynı desen çıktığında düello başlıyor ve totemi kapan oyuncu elindeki kartları diğer oyuncuya veriyor ve kartlarından kurtuluyor. Buna ek olarak farklı şekillerde düello tetikleyen 3 farklı kart mevcut. Elindeki kartları ilk olarak bitiren oyuncu oyunu kazanıyor. Süper eğlenceli bu oyun şiddetle önerilir.

7. Machi Koro

7. Machi Koro

2-4 kişi ile oynanabilen, şehir geliştirme temalı stateji oyunu. Oyunun çizimleri gerçekten çok başarılı. Oyuncuların amacı 4 büyük projeyi ilk olarak tamamlayan oyuncu olmak. Oyun boyunca bütün oyuncular sürekli aktif çünkü her tur başında atılan zar, bütün oyuncuların yapılarının üretime girmesini sağlıyor. Ayrıca her oyunda farklı strateji gerektiği için tekrar oynanabilirliği oldukça yüksek. Bu oyunu daha kısa süren ve daha eğlenceli, yeni nesil Monopoly olarak isimlendirenler de mevcut.

Machi Koro 2015’in en iyi 3 kutu oyunundan birisi seçilmiş.

6. Sushi GO!

6. Sushi GO!

2-5 kişilik strateji oyunu. Oyun suşi temalı ve çizimler inanılmaz sevimli. Oyun 3 turdan oluşuyor. Her turun başında herkesin elinde 7 farklı suşi kartı oluyor ve herkes dilediği bir suşiyi seçtikten sonra elindeki desteyi yanındaki oyuncuya veriyor. Seçtiğiniz kartlarla farklı suşi kombinasyonları yaparak puan kazanıyorsunuz ve 3 turun sonunda en çok puanı olan oyuncu oyunu kazanıyor. Oyun boyunca bütün oyuncular sürekli aktif ve oyunun tekrar oynanabilirliği oldukça yüksek.

Sushi GO! 2013 senesinin en iyi kart ve en iyi aile oyunu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Entrika (Coup)

5. Entrika (Coup)

Entrika oyunu 2-6 kişi ile oynanabilen inanılmaz eğlenceli bir blöf oyunu. Darbe teması içeren bu oyunda oyuncular rejimi ele geçirmeye çalışan politik bir grubu temsil ediyor. Oyuncular medya, asker vb. kesimlerden destek alarak veya destek aldığını iddia ederek farklı hamleler yapabiliyorlar. Herkesin elinde kapalı şekilde 2 karakter kartı oluyor ve herkes elinde dilediği karakter kartı olduğunu iddia etmekte özgür, ta ki diğer bir oyuncu kendisine meydan okuyana kadar. Meydan okumak ise ayrı bir cesaret isteyen konu çünkü karşı taraf iddiasını ispatlarsa, bu sefer siz bir karakter kartınızı kaybediyorsunuz. Blöf seven oyuncuların bu oyunu muhakkak denemesi gerekiyor.

Entrika 2013 senesinin en iyi kart ve en iyi parti oyunu.

4. Pandemic

4. Pandemic

2-4 kişilik co-op bir oyun. Dünyayı amansız bir salgın sarmış durumda ve her tur salgın yayılırken oyuncular da salgını önlemek üzere çeşitli aksiyonlar alıyorlar. Oyunu kazanmanın yolu salgınlara karşı aşıyı bulmaktan geçiyor. Pandemic co-op kutu oyunlarının öncüsü diyebiliriz.

3. Direniş (Resistance)

3. Direniş (Resistance)

5-10 kişilik heyecan dolu bir parti oyunu. Oyunda iki takım oluyor, casuslar ve direnişçiler. Casuslar birbirini tanırken, direnişçiler kimsenin hangi takımdan olduğunu bilmiyor. Her tur bir görev takımı oluşturuluyor ve direnişçiler toplamda 3 görevi başarıyla tamamlamaya çalışırken, casuslar 3 görevi sabote etmeye çalışıyor. Bütün oyuncuların oylamasıyla belirlenen görev ekibine sadece bir casusun girmesi görevin sabote edilebilmesine yetiyor. Direnişçiler arkadaşlarına kendilerinin gerçekten direnişçi olduğunu ikna etmeye çalışırken, casuslar da organize şekilde yaptıkları blöflerle direnişçilerin akıllarını karıştırarak görev takımına en az bir casus sokmaya çalışıyor. Kalabalık gruplar bu oyunu kesinlikle denemeli ancak sizi uyaralım arkadaşlarınıza olan güveniniz bu oyundan sonra oldukça sarsılabilir :)

Direniş 2010 senesinin en iyi parti kutu oyunu.

2. Carcassonne

2. Carcassonne

Carcassonne 2-5 kişilik kült bir strateji kutu oyunu. Carcassonne oyununda her bir oyuncunun 7 vatandaşı oluyor ve her tur yeni bir karo çekerek, oyuncular vatandaşlarını; yollar, şehirler, manastırlar veya yeşil alanlar üzerinde görevlendiriyor ve puan topluyor. Vatandaşlarını en stratejik şekilde yerleştiren oyuncu en çok puanı topluyor ve oyunu kazanıyor. Oyun sırasında rakiplerinizin şehirlerini bölmek ve planlarını bozmak oyunu kazanabilmenizin önemli bir parçası. Bu oyunu mükemmel kılan nokta ise öğrenmesi 10 dakika alırken, uzmanlaşmasının oldukça uzun süre alması. Ayrıca her oyunda yeni bir Carcassonne haritası oluşturduğunuzdan dolayı, her oyun farklı stratejiler takip etmeniz gerekiyor. Dolayısıyla tekrar oynanabilirliği fazlasıyla yüksek. Yeni nesil kutu oyunlarıyla tanışmak istiyorum diyen bütün oyuncuların dolabında Carcassonne mutlaka olmalı.

Carcassonne 2001 senesinin en iyi kutu oyunu!

1. Catan

1. Catan

Yukarıda görmüş olduğumuz bütün oyunların çıkışı dolaylı olarak Catan'a bağlıdır çünkü Catan, başarısıyla bütün kutu oyun tasarımcılarına ilham kaynağı olmuştur ve yeni nesil kutu oyunlarının kilometre taşı olarak nitelendirilir. Kutu oyunları dünyasının en prestijli kurumu olan 'Spiel des Jahres' tarafından 1995 senesinde 'En İyi Kutu' oyunu ödülünü, 2000 senesinde ise 'Yüz Yılın Oyunu' ödülünü almıştır.

Catan oyununda herkes yönettiği beyliğini geliştirmeye ve sonuç olarak 10 zafer puanına ulaşmayı amaçlar. Oyun oldukça basit ve stratejik.

Oyunda tur başında atılan zarın bütün oyuncuların oyununu etkilemesi ve oyuncuların kendi arasında kaynak takası yapabilmesi, bütün oyuncuların oyun boyunca aktif olmasını sağlıyor. Oyunda takas yapılabilmesi aynı zamanda oyuncuların sürekli birbiriyle etkileşim halinde olmasını sağlıyor.

Catan'da oyunu kazanabilmeniz için birden fazla yol mevcut. Dilerseniz en uzun yolu veya en güçlü orduyu yapmaya çalışabilir, gelişim kartlarına önem verebilir veya şehirlerinizi geliştirmeye odaklanabilirsiniz. 

Catan'ı her oyunda farklı bir harita düzeninde oynayabiliyorsunuz. Dolayısıyla her oyunda haritayı iyi analiz ederek farklı stratejiler geliştirmeniz gerekiyor. Bu da oyunun tekrar oynanabilirliğini neredeyse sonsuza yaklaştırıyor.

Catan'ı denedikten sonra bambaşka bir dünya ile tanışacaksınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
106
40
36
16
13
9
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Selin Ezgi

Monopoly tabu scrabbledan çok sıkılmıştık ilaç gibi geldi :) Jungle Speed ve Sushi go favorimiz...

Imren Uzun Turk

Çok zorlama bir post olmuş