Görüş Bildir
Haberler
Ukrayna'nın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Ukrayna'nın Dili Nedir?

Ukrayna'nın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Ukrayna'nın Dili Nedir?

Müge Kakşi
28.01.2022 - 12:15

Doğu Avrupa'da bulunan Ukrayna dünya üzerinde önemli ülkeler arasında bulunuyor. Tamamı Avrupa'da bulunan Ukrayna bu özelliğiyle yüzölçümü bakımından en büyük ülke olarak biliniyor. Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunan Ukrayna'nın toplamda 7 kara sınırı komşusu vardır. Ukrayna'nın komşuları Rusya, Belarus, Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Moldova olarak bilinmektedir. Ukrayna'nın tarihi ise milattan önce 32.000 yılına kadar dayanmaktadır. Orta Çağ'da kurulan Kiev Knezliği, hem Ukrayna'nın temeleni oluşturmuş hem de Ukrayna'yı Doğu Slav kültürünün önemli bir merkezi haline getirmiştir. Tarih boyunca birçok bölünme ve savaşa şahit olmuş Ukrayna ile ilgili bazı bilgiler internet üzerinden araştırılıyor. Peki, Ukrayna'nın yüzölçümü kaçtır? Ukrayna'nın dili nedir? Ukrayna'nın nüfusu kaçtır? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İkinci Dünya Savaşı sonrasında tüm ülke Sovyetler Birliği'nin bir parçası haline gelmiş fakat sonrasında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 1991 yılında Ukrayna tam bağımsızlığını elde etmiştir. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Ukrayna İnsani Gelişme Endeksine göre ise oldukça geri sıralarda yer almaktadır. Yoksulluk oranı bakımından da gerilerde olan Ukrayna Avrupa'nın en fakir ülkeleri arasında yer almaktadır. Ülkede aynı zamanda ciddi yolsuzluk haberleri de bulunmaktadır. Tüm bunların yanında dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna, verimli ve geniş tarım arazileri arasında yer almaktadır. Yarı başkanlık sistemi ile yönetilen Ukrayna bununla birlikte kuvvetler ayrılığı ilkesine sahip bir ülke olarak bilinmektedir. Ukrayna aynı zamanda Avrupa'nın en büyük üçüncü ordusuna sahip ülkedir. Birleşmiş Milletler gibi çeşitli uluslararası örgütlere üye olan Ukrayna'nın başkenti ise Kiev olarak bilinmektedir. Birçok kişi Ukrayna'nın yüzölçümünü ve nüfusunu merak ediyor. Ukrayna'nın yüzölçümüne, nüfusuna ve diline dair birçok detaya haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Ukrayna'nın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Ukrayna'nın Dili Nedir?

Ukrayna'nın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Ukrayna'nın Dili Nedir?

Son günlerde sıkça gündeme gelen Ukrayna'nın nüfusu merak edilen konular arasında yer alıyor. Ukrayna'nın nüfusu 2020 yılı sayımına göre 48.457.102 kişi olarak biliniyor. Bununla birlikte ülkenin hem başkenti hem de en büyük şehri olma özelliği gösteren Kiev'in nüfusu ise 2,785,976 kişi olarak bilinmektedir.

Ukrayna ile ilgili merak edilen diğer konu ise yüzölçümü oluyor. Tamamı Avrupa'da bulunan en büyük ülke olan Ukrayna'nın yüzölçümü 603.549 kilometrekare olarak ölçülmüştür. Bununla birlikte nüfus açısından Avrupa'nın en kalabalık 7. şehri olarak bilinen başkent Kiev'in yüzölçümü ise 603,000 kilometrekare olarak biliniyor.

Ukrayna'nın resmi dili ise Ukraynaca olarak belirlenmiştir. Doğu Slav dillerine ait olan Ukraynaca tarihsel olarak Rutence veya Küçük Rusça olarak da anılmaktadır. Bununla birlikte Ukrayna'da Almanca, Beyaz Rusça, Bulgarca, Çingenece, Ermenice, Gagavuzca, Karayca, Kırım Tatarcası, Kırımçakça ve Lehçe gibi birçok dil konuşulmaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın