Görüş Bildir
Haberler
Azerbaycan'ın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Azerbaycan'ı Dili Nedir?

Azerbaycan'ın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Azerbaycan'ı Dili Nedir?

Müge Kakşi
31.12.2021 - 11:55

Türkiye ile 17 kilometrelik sınırı bulunan Azerbaycan, Doğu Avrupa ve Batı Asya'nın orta noktası olan Kafkasya'da konumlanan bir ülkedir.  Resmi adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti olarak bilinen ülkenin yüzölçümü ise oldukça büyüktür. Ülkemiz ile yakın ilişkiler yürüten ve kardeş ülke olarak bilinen Azerbaycan, Hazar Denizi, Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve İran ile de sınır komşusudur. Zengin bir kültürel mirasa sahip olan Azerbaycan müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülkedir. Bu özelliğiyle beraber tiyatro ve opera gibi sanatları bünyesine katan ilk ülkeler arasındadır. 1918 yılında kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti daha sonradan Sovyetler Birliği tarafından saldırıya uğrayarak ele geçirilmiştir. Ülkenin tam bağımsızlığını kazanarak bugünkü haline gelmesi ise Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından (1991) olmuştur. Birçok kişi Azerbaycan'ın yüzölçümü gibi bazı özelliklerini merak ediyor. Peki, Azerbaycan'ın yüzölçümü kaçtır? Azerbaycan'ın nüfusu kaçtır? Azerbaycan'ın dili nedir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Üniter bir anayasal Cumhuriyet ile yönetilen Azerbaycan Türk devleti olarak bilinmektedir. Özellikle Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un önemli üyelerinden biri olan Azerbaycan birçok uluslarası kuruluşa da üyedir. Bazı önemli teşkilatlanmalarında (GUAM, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü) kurucu üyeliğini üstlenen Azerbaycan aynı zamanda birçok ülkeyle diplomatik ilişkiler konusunda da aktiftir. Ülkenin anayasasında devletin resmi bir dini olmamakla birlikte halkın bir çoğunluğu Şii İslam inancına sahiptir. Doğu Avrupa ülkelerine kıyasla ekonomik ve sosyal açıdan refah içerisinde olan Azerbaycan'da intihar ve işsizlik oranı da düşüktür. Özellikle Türkiye ile yakın ilişkiler içerisinde olan Azerbaycan'ın diline ve nüfusuna dair bilgiler merak ediliyor. Azerbaycan'ın diline, nüfusuna ve yüzölçümüne dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Azerbaycan'ın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Azerbaycan'ın Dili Nedir?

Azerbaycan'ın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Azerbaycan'ın Dili Nedir?

Kardeş ülke ve aynı zamanda sınır komşumuz olan Azerbaycan'ın nüfusu 2019 sayımına göre 10.127.874 kişi olarak bilinmektedir. Ülkede erkek ve kadın oranlarıda hemen hemen eşdeğer olup erkek oranı yüzde 49 kadın oranı ise yüzde 51 olarak bilinmektedir. Ülkenin başkenti olan Bakü'nün nüfusu ise 2,293,700 kişi olarak biliniyor.

Azerbaycan Kuzey Kafkasya'nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi olarak biliniyor. Kafkasya'da yer alan ülkenin yüzölçümü 86.600 kilometrekare olarak ölçülmüştür. Bu alan içerisinde su oranı ise yüzde 1,6'dır. En önemli ticaret kenti ve aynı zamanda ülkenin başkenti olarak bilinen Bakü'nün yüzölçümü ise 2,140 kilometrekaredir.

Azerbaycan'ın büyük bir çoğunluğu Azeri Türk'lerinden oluşmaktadır. Bu yüzden  ülkenin resmi dili Azerice olarak geçerken toplumun büyük bir çoğunluğu da Azeri Türkçe'si konuşmaktadır. Azeri Türkçe'si Türkçe ile benzerlikler göstermektedir. Bununla birlikte ülkede küçük oranlarda Lezgice, Rusça, Avarca, Gürcüce, Talışça, Türkçe, Tatarca, Udince, Cuhuri, Rutulca, Buduhça, Tsahurca, Tatça, Hınalıkca ve Krızca'da konuşulmaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın