Görüş Bildir
Haberler
Çernobil Nükleer Santrali'ne Doğru İlerleyen Orman Yangını 'Kontrol Altında'

Çernobil Nükleer Santrali'ne Doğru İlerleyen Orman Yangını 'Kontrol Altında'

Ulaş
29.04.2015 - 00:44 Son Güncelleme: 29.04.2015 - 14:07

AP

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ukrayna'da Çernobil nükleer santrali yakınlarındaki ormanda akşam saatlerinde başlayan ve 400 hektarlık alana yayılan yangının kontrol altına alındığı açıklandı.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisi Başkanı Zoryan Şkiryak, bölgeye gönderilen itfaiye ekiplerinin, yangının Çernobil Nükleer Santrali'ne doğru ilerleyişini durdurmayı başardığını açıkladı. 

Ancak sert rüzgarın durumu zorlaştırdığını belirten yetkili, ot ve ağaç tepelerinin yandığını belirtti.

onedio.com

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov da Facebook sayfasında yazdığı mesajda, yangının Çernobil nükleer santraline doğru yaklaştığını kaydetti.

Olay yerinde 200'den fazla kişi ve 35 araç, yangın söndürme çalışmalarına katılıyor. Çalışmalara ayrıca iki An-32P uçağı ile Mi-8 helikopteri de destek veriyor.

Ukrayna Başbakanı: 'Kontrol Altına Alındı'

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, 'Herkesi sakinleştirmek istiyorum, durum kontrol altına alındı. Santrale 20 kilometre uzaklıkta Acil Durumlar Servisi'miz yangının yayılmasını önlemek için aktif olarak çalışmaları sürdürüyor' diye açıkladı.

Başbakan, yangın söndürme çalışmalarına üç uçak, bir helikopter ve çok sayıda teçhizatın katıldığını da sözlerine ekledi.

Çernobil Kabusu Geri mi Döndü?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilim adamları orman yangınının yere çökmüş haldeki radyoaktif kalıntıların yanarak tekrar havaya karışmasıyla yeniden tehlikeli hale gelmesinden korkuyor.

Russia Today'in (RT) haberine göre, Avrupa Radyasyon Riski Komitesi Sekreteri Dr. Chris Busby, yangın nedeniyle dünyanın yeni bir Çernobil felaketi tehdidiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

RT'ye konuşan İngiliz bilim adamı, asıl tehlikenin, 1986 yılında toprağa çöken ve santral çevresindeki ormanlar tarafından emilen radyoaktif maddelerden kaynaklandığını açıkladı.

29. Yıl Dönümünde Çernobil Nükleer Felaketi ve Günümüzdeki İzleri

Dr. Busby, yanan ağaçlar tarafından emilmiş olan ve toprakta çökmüş halde bulunan radyoaktif maddelerin yanarak tekrar havaya karışacağını ve sonra da gerek doğrudan solunarak ve gerekse bulutlarla başka bölgelere taşınıp yağmurla birlikte yere inmek suretiyle yeni bir felakete yol açabileceğini belirtti.

Çernobil Nükleer Santralinde, 26 Nisan 1986'da insanlık tarihindeki en büyük nükleer kazalarından biri meydana gelmişti. 

Sputnik News ve DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0