Görüş Bildir
Haberler
Türkmenler Sınır Kampında

Türkmenler Sınır Kampında

Onedio Medya
28.11.2015 - 00:34

Türkmen Dağı'na yönelik bombardımandan kaçan Türkmen ve Suriyeli sığınmacılar, iki günlük yürüyüşün ardından Türkiye sınırı yakınlarında kurulan çadır kente geliyor. Çadır kentte yaklaşık 15 bin Türkmenin kaldığı tahmin ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya'nın Türkmen Dağı’na yönelik bombardımanı ve Esed rejimine bağlı güçlerin kara operasyonları sürerken, bölgeden kaçanlar 2 günlük yürüyüşün ardından Türkiye sınırına geliyor. Bazı sığınmacılar, ulaşımı daha uygun olduğu için Türkiye'nin Güveçci Köyü bölgesinden geçerek sınırın Suriye tarafında kalan Türkmenlerin kurduğu çadır kampa ulaşıyor.

Sadece son 3 günde yaklaşık bin 700 Türkmenin yerlerinden edildikleri tahmin ediliyor. Kamptakilerin sayısı ise 15 bin civarı.

Güveççi Köyü’ne ulaşan ilk gruptaki sığınmacıların yarısı kampa ulaşmayı başarırken, diğer yarısı sınırda devriye gezen jandarma ekiplerine yakalandı. Jandarma ekibini görünce kaçmaya başlayan grup havaya ateş açılarak kontrol altına alındı. Olaylar devam ederken aynı noktaya ikinci sığınmacı grubu ulaştı. Jandarma ekipleri, sığınmacıları ifadelerine başvurmak üzere Güveççi Karakolu’na götürdü.

Mobil fırın kuruldu

Mobil fırın kuruldu

Türkiye Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, sınırın 12 ayrı noktasından Suriye içlerine kadar yaklaşık 5 yıldır Türk Kızılayı olarak yardım ettiklerini söyledi:

“Evlerinden barklarından olan kardeşlerimize insani ihtiyaç malzemelerini ulaştırıyoruz. Burada tesis ettiğimiz mobil bir fırın var. Bu mobil fırından her gün 10 bin ekmeği sınırın öbür tarafına aktarıyoruz. Çocukların ihtiyaçları var, süt ihtiyaçları var, çocuk bezi ihtiyacı var. Kadınların hijyenik ihtiyaçları var. Yaklaşık 10 günden beri de buna hız verdik. Bütün bir hızla bu soğuk kış günlerinin yaklaştığı zamanımızda kışa göre de koşullanmak suretiyle tüm ihtiyaç malzemelerini karşı tarafa geçirmeye gayret ediyoruz.'

Sayıları 15 bini aştı

Sayıları 15 bini aştı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Akar, Suriye tarafından sınırın sıfır noktasında toplanan Türkmenlerin sayısıyla ilgili bir soru üzerine de şöyle dedi:

'Kendi kurmuş oldukları çadır kentlerde ilk etapta 4 bin 500 kişilik bir grubun geldiğini biliyoruz. Daha sonra da bu 15 bin kişiyi geçti ve bizler de ona göre ihtiyaç malzemelerini dizayn ediyoruz. En kötü senaryoya göre bile onları Türkiye'de misafir etmeye varan bir anlayışla hareket ediyoruz.'

Kaynak: DHA, Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda