Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Yolsuzluk Algısı Endeksinde Sınıfta Kaldı

Türkiye Yolsuzluk Algısı Endeksinde Sınıfta Kaldı

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Küresel Yolsuzluk Endeksi raporunu yayınladı. Ülkelerin 100 üzerinden verilen puanlarla değerlendirildiği raporda Türkiye geçen seneye göre 14 puan kaybederek 42 puanla Avrupa ortalamasının gerisinde kaldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Şeffaflık Örgütü küresel yolsuzluk endeksi raporunu yayımladı. Ülkeleri 100 üzerinden verilen notlarla değerlendiren örgütün raporuna göre notlar düştükçe o ülkenin kamu sektöründe yolsuzluk oranı yükseliyor.

Raporda AB ülkeleri arasında yolsuzluk endeksi ‘-10’ puanla en çok düşen ülke İspanya (Notu 58). Euronews’e konuşan örgütün direktörü Carl Dolan, bu sonucun bir sürpriz olmadığını belirterek, buna neden olarak ülkede dört senedir süren mali kriz ve kesinti önlemleri gösteriyor. Dolan, İspanya’nın krizden önce de yolsuzluk endeksinin ilk 20 sırasındaki ülkeler arasında olduğunun altını çiziyor.

Endeks düştükçe ülke renkleri kırmızıya daha yaklaşıyor. Bu da rengi kırmızıya daha yakın olan ülkelerde yolsuzluğun daha yüksek olduğunun tahmin edildiği anlamına geliyor.

'Yunanistan'ın AB ortalamasını yakalamak için önünde uzun bir yol var'

'Yunanistan'ın AB ortalamasını yakalamak için önünde uzun bir yol var'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dolan, bu rakamların krizin Yunanistan’ı İspanya’daki gibi etkilemediğinin bir göstergesi olarak yorumluyor ancak şunu da ekliyor: “Yunanistan uzun bir süredir en kötü performans gösteren ülkeler arasındaydı, bu sebeple bu sene büyük bir çıkış yakalamış da olsa AB ortalamasını yakalaması için halen önünde uzun bir yol var.”

Listenin en üst sıralarındaki İsveç, Finlandiya gibi ülkeler bile "tamamen temiz" değil

Listenin en üst sıralarındaki İsveç, Finlandiya gibi ülkeler bile "tamamen temiz" değil

İskandinav ülkeleri ise birçok konuda olduğu gibi burada da ‘örnek ülkeler’ olmayı sürdürüyor. Norveç 87, İsveç 89 ve Finlandiya 90 puanla üst sıralarda yerlerini alıyor.

Ancak örgüt bu ülkelerin de ‘tamamen temiz’ olmadığının da altını çiziyor. Geçtiğimiz sene bu ülkeler küçük çaplı da olsa yolsuzluk skandallarıyla kendilerine uluslararası basında yer buldu.

Türkiye 42 puanla Avrupa ortalamasının gerisinde bulunuyor

Türkiye 42 puanla Avrupa ortalamasının gerisinde bulunuyor

Türkiye ise geçtiğimiz seneye oranla 14 puan daha kaybederek 42 puanla kendine Avrupa ortalamasının gerilerinde yer buluyor. Dolan, Türkiye de dahil AB’ye üyelik yolunda olan ülkelerin puanlarının 100 üzerinden 50’nin altına düşerek beklentilerin çok altında olduğunu söylüyor. Bu ülkeler arasında Ukrayna 27 puanla en kötü durumda. Ukrayna’yı 40 puanla Sırbistan, 44 puanla Karadağ, 42 puanla Makedonya izliyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, endeksin küresel yolsuzluk durumunu tespit etmek için bir gösterge olarak kullanıldığını, puanların ‘birçok güvenilir kurumdan’ alınan verilerle belirlendiğini bildiriyor.

Euronews

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
13
5
4
4
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hipotalamus

Eee ama lütfen haksızlık etmeyelim durmak yok, yola devam, Yeni Türkiye dediler, ama bunun neyde durmaksızın yol almak olduğunu belirtmediler.Yol-suzluk yok ... Devamını Gör

hipotalamus

Size neler yaptıracak derken pardon???? Ben mi hazırladım bu yolsuzluk endeksini?????Siz sevgi sandığınız ruh halinizin neleri görmenizi engellediğini düşünü... Devamını Gör

tatlış penguen

ne yolsuzluğu bee yolumuz var bizim bissürü hemde :)

Pasif Kullanıcı

Bunlar hep dış mihraklar.