Görüş Bildir
Haberler
'Türkiye IŞİD'e Karşı 'Çekirdek Koalisyon'da Yer Almayacak'

'Türkiye IŞİD'e Karşı 'Çekirdek Koalisyon'da Yer Almayacak'

adem kara
11.09.2014 - 10:22

Yeni Şafak’ın bugün “Türkiye oyuna gelmez” başlığıyla manşetine taşıdığı habere göre, dün Ankara ’da gerçekleşen 'Ulusal Güvenlik Mekanizması' toplantısında, IŞİD'e karşı 'Çekirdek Koalisyon'dan uzak durma kararı alındı. 

İlhan Toprak imzalı habere göre toplantıda ‘bir kara ve hava harekatına kesinlikle katılmama’ ve 'pasif destek' fikri öne çıktı.

Haberden bazı bölümler şöyle:

ANKARA İHTİYATLI

Toplantıda Türkiye'nin IŞİD'e karşı bir kara harekatına destek vermesini de içeren 'Çekirdek Koalisyon' konusuna sıcak bakılmazken, Irak ve Suriye'de baş gösteren karışıklıklara dikkat çekildi.

 IŞİD'in Suriye'deki 'Esed rejiminin bir sonucu olduğu' hususu kalın çizgilerle çizilirken, Türkiye'nin müttefik koalisyonda 'pasif görev' alması fikri benimsendi. Zirvede, Türkiye'nin bu aşamada herhangi bir askeri operasyonda (kara ve hava) yeralmasının mümkün olmayacağı kararı alındı. 

Öte yandan zirvenin ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile ilgili yol haritasını açıklamasından 16 saat önce yapılması dikkat çekti. Ankara'nın operasyona aktif destek vermesi halinde rehin durumdaki diplomatların hayatlarının riske girebileceği de değerlendiriliyor.

Eli boş döndü

Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı operasyonlar için uluslararası koalisyon oluşturmayı hedefleyen ve bu koalisyona Türkiye'nin de aktif katılımını isteyen ABD'ye 'olumsuz' cevap verildiği iddia edildi. Ankara'nın desteğini almak üzere geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gelen ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Amerikan basınının iddiasına göre, destek sözü alamadı. ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ve Suudi Arabistan'ı IŞİD'e karşı yürütülecek saldırılara ortak etmek istediğini bildiren New York Times'a göre Türkiye, 49 Türk vatandaşının IŞİD örgütünün elinde bulunmasından dolayı, onların hayatlarını tehlikeye atmamak için muhatabına 'Direkt bir saldırının içinde olmayız' cevabını iletti. Genelkurmay Başkanı Özel ile de görüşen Hagel, bu nedenlerle Washington'a el boş döndü.

Kaynak: Yeni Şafak

Kaynak: http://www.yenisafak.com.tr/politika/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0