Görüş Bildir
Haberler
Türkiye ABD’den ‘Zeugma Mozaiği’nin Kayıp Parçalarını İstedi

etiket Türkiye ABD’den ‘Zeugma Mozaiği’nin Kayıp Parçalarını İstedi

Ulaş
22.11.2016 - 18:57 Son Güncelleme: 23.11.2016 - 12:51

Zeugma Mozaik Müzesi'ndeki en önemli eserlerden biri olan Maenad Mozaiği'ne ait parçalar ABD'den istendi. Geçtiğimiz yıllarda, mozaiklere ait 12 parçanın Ohio eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi tarafından zemin süsü olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1965 yılında üniversite tarafından, bir sanat galerisinde satın alınan parçaların iadesine dair yapılan çalışmalardan sonuç alınamamıştı.

Bilimsel raporlara rağmen iade gerçekleşmedi

Bilimsel raporlara rağmen iade gerçekleşmedi

Sanat Karavanı'nda yer alan habere göre; mozaiklerin Türkiye kökenli olduğunu ispatlayan bilimsel rapor gönderilmesine rağmen üniversite yetkilileri raporu yetersiz bularak, mozaiklerin yurtdışına yasadışı çıkarıldığını ispatlayan doküman sunulmasını talep etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yıllardır süregelen görüşmelerden bir sonuç elde edilememesi üzerine, konunun UNESCO tarafından da gündeme getirilmesi için Dışişleri Bakanlığı’na başvurdu.

Çalınan parçaların büyük bölümü 'Çingene Kızı'na ait

Çalınan parçaların büyük bölümü 'Çingene Kızı'na ait
İçeriğin Devamı Aşağıda

Eski eser kaçakçıları tarafından tahribata uğrayan ve figürlerin çoğu çalınan, Çingene Kızı adıyla anılan mozaikte; kabarık saçlı, saçlarını enseden bağlanan bir eşarpla örten, kulaklarında halka küpeleri olan bir kadın canlandırılıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
405
77
50
20
18
12
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Serdar Ayvaz

değerini bilmiyoruz ki alsak ne değişecek. Gider salak bi yönetici veya ünlü üzerine basarak fotoğraf çekilir.

Eren Gezer

Orada kalması daha iyi bence. Yobazın biri put diye tapıyorsunuz deyip kırmaz en azından.

Eren Gezer

2 hafta önce Contemporary Istanbul'u basıp eserlerden birini tahrip ettiler, ondan önce İzmir metrosundaki heykeli parçaladılar. Gerçekleri söyleyince vatan ... Devamını Gör

Sertan Kaçar

İlk olarak geri iade edilmeleri gerek. İkinci olarak bu topraklardan o kadar çok eser kaçırılmış ki... Adamlar koskoca tapınağı kaçırmışlar, TAPINAK, para ya... Devamını Gör