Görüş Bildir
Haberler
'Türk Usulü'nden Mobil Ödemeye, Geçmişten Günümüze 8 Hesap Ödeme Şekli

'Türk Usulü'nden Mobil Ödemeye, Geçmişten Günümüze 8 Hesap Ödeme Şekli

Büşra Kuş
12.03.2018 - 17:35

geçmişten günümüze hesap ödeme

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ödeme Nedir?

Ödeme Nedir?

Bazen aylarca alınmayandır. Yarın veriyoruz denen ama verilmeyendir. Haftaya gelir denen gelmeyendir. Bu ay olmayandır, önümüzdeki aya inşallahtır. Hiç peşin olmayandır. Vadenin dibini görendir. Bunlar kanayan yaramızdır. Ancak ödeme borçlunun kısmen ya da tamamen para yahut aynı olarak borcun kapatılma işidir.

Ödemenin Tarihi

Ödemenin Tarihi

Hayır hayır bir dakika... Kaçma! 189281983 ay taksitle aldığın mobilyaların ilk ödeme tarihinden bahsetmiyorum. Sana bir şey demedim ki ''stres falan oluyor, unutuluyor, ne de olsa ödemeyecek misin?' 

Takas diyorum ya hani var ya karşılıklı mal vererek 'fit' olma durumu.... Mal değişimi kısacası! Değiştir ama dürüst ol...Terazi ortada olsun!

Bir de neden bilmem aklıma berdel geldi. Hani var ya evlenecek kızın evden çıkmasıyla birlikte 'kaybedilen' emeğin başlık parası yerine başka birinin emeğiyle değiştirilmesi

 Bu kadar mi acıdır, acıtır bir hayat...

Para Para Para

Para Para Para

Bir sonraki adım paranın bulunmasıydı. İlk olarak Lidyalılar parayı buldu ve kullandı! (ne yaptıklarını onlarda bilmiyordu) Sonra ne mi oldu? Sonrası acı sonrası gözyaşı... 

Para: insanların icat ettiği, çok fazla kullanım alanı olan, bir anlamda da insanların genel yapısını yansıtan değer birimidir. 'Mühim olan para değildir. mühim olan miktarıdır' diyenler de oldu... 'Dünyanın en yoksul insanı, paradan başka hiç bir şeyi olmayan insandır' diyen de. 

İlk kazanılan para oldukları için çerçeveleten de oldu, koleksiyon kitaplarında yerini alanlarda. Kimi toprağa karıştı, kimi de buruşuk bir biçimde cüzdanda kaldı. İnsanın hırsının legal aracıdır para. Neyse zenginin parası züğürdün çenesini yordu yine kapatalım bu konuyu çok rica edeceğim.

Visa Geçerlidir

Visa Geçerlidir

Ardından bankacılık geldi, kredi kartları post cihazları. Cebi para dolu ama tümünü de üstünde taşımak istemeyen biri tarafından icat edildi. Elini parayla kirletmek istemeyen bir Amerikalı tarafından. Çok sonra bir Fransız onu bir bellekle tamamladı.

Bugün, bir ziyaretçi kartına dönüştü. Asla hata yapmaz ve tüm kapıları açar oldu ama kaybolduğu zaman sorun çıkarıyor bayağı dedik telesekretere konuştuk saatlerce. Kredi kartıyla ödeyince daha pahalı oluyordu her şey korktuk da biraz aslında yine de durmadan aldık, çok fazla aldık. Herkes cebinde 5 kredi kartı ile gezer oldu ne kadar problem yarattı bu plastik ödeme araçları yahu.

Son Ödeme Şekli: Mobil Ödeme

Son Ödeme Şekli: Mobil Ödeme

Ardından asla yanımızdan ayırmadığınız mobil cihazlarımızdan ödeme yapabilir ve alabilir hale geldik. Bu noktada ilk ciddi adımı cennet yurdumun yaratıcılıkta sınır tanımayan güzel insanları attı. Bir ODTÜ projesi olan Pirigo Ankarayı pilot bölge olarak kullandı ve bir mobil ödeme sistemi yarattı.120 işletmeyle anlaştı Ankara'da kart tanımlayıp kartının çalınma kaybolma tehlikesini ortadan kaldırdı. Kullanıcıdan ve işletmeden ekstra hiç bir ücret talep etmeyen sistem ödemeni yaptığın anda da sana %5 ile %25 arasında indirim ve piricoin kazandırdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hesap Ödeme Usulleri

Türk Usulü

Türk Usulü

Genellikle kişiler çift ise hesabı erkek öder. Kadın kişisi genellikle hesap ödeme esnasında ya wc'ye ya da çantasında bir şeyler arıyormuş gibi yapıp vakit geçirirler.

Erkek kişisi en sonunda dayanamayıp içinde fırtınalar koparken dışında yaprak kıpırdamayarak hesabı ödemek için kasaya gitmek zorunda kalır.

Alman Usulü

Alman Usulü

Yemek sonrası garson sorar:

 -geht es getrennt oder wollen sie zusammen zahlen?

 cevap yüzde 95:

 -getrennt bitte!!

Faturaya bakılıp, hesap ikiye ya da üçe bölünmez, kuruşu kuruşuna hesaplanır. Almanların gammazlama huyları burada da gözlenir. Bir müşteri yediğinin içtiğinin hesabını garsona yaptırırken eğer bir şey unuttuysa, diğer şahıs ki bu sevgilisi, kankası ya da iş arkadaşıdır, hemen olaya atlayarak şunu katmayı unuttun diye diğerini uyarır. Ayrıca bahşiş kültürleri de ortalamanın altındadır. Herkes kendi hesabını öder. Mevzu kapanır, Türklerde ise mevzu o an başlar eve giderken ben yediğimden daha fazla ödedim bu Berkant yine beni dolandırdı şüphesi iç gıdıklar...

İsrail Usulü

İsrail Usulü

Hesap ödenmez, işletme işgal edilir, diğer müşteriler dışarı atılır. Dükkan sahibi vurulur. Dükkan sahibinin oğlu vurulur. Sonra Dükkan sahibinin torunu vurulur...

Ankara Usulü:

Ankara Usulü:

Hesap ödenmez, hesap sorulur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mobil Ödeme Usulü

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın