Görüş Bildir
Haberler
Türk Sinemasından Eşe Dosta Tavsiye Edebileceğiniz Az Kişinin Bildiği 20 Güzide Film

Türk Sinemasından Eşe Dosta Tavsiye Edebileceğiniz Az Kişinin Bildiği 20 Güzide Film

Anıl K.
18.12.2016 - 03:35

Sinemamız her ne kadar 'çöp' diye tabir edilen komedi filmlerinin istilası altında olsa da, buna rağmen kıyısında köşesinde kalan şahane filmler barındırıyor. Bu az kişinin bildiği 20 filmi izledikten sonra her birini eşinize dostunuza gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirsiniz.

Özet derlemeleri beyazperde.com'dan yapılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hayat Var (2008)

1. Hayat Var (2008)

Yönetmen: Reha Erdem

Oyuncular: Elit İşcan, Erdal Beşikçioğlu, Levent Yılmaz

Yatalak dedesi ve ihmalkar babasıyla birlikte yaşayan küçük Hayat, hikayedeki karakterler arasında hayatı en acı yolla keşfedendir. Her sabah babasının kullandığı sandalla şehrin diğer ucundaki okula gider, akşamının kör karanlığında sandalın geri gelmesini bekler Hayat. Babasının geçimini sürdürmek için yaptığı illegal işler, dedesini yatağa bağlayan ağır hastalığı, yeniden evlenen annesinin yeni yuvası, mahalle bakkalı... Hepsi üstüne üstüne gelir Hayat'ın, ama o hiç olmadığı kadar cesur olur her seferinde; bir an bile umudunu yitiremez.

2. Kız Kardeşim Mommo (2009)

2. Kız Kardeşim Mommo (2009)

Yönetmen: Atalay Taşdiken

Oyuncular: Mehmet Çiğdem, Mehmet Bülbül, Ali Bakır

Dokuz yaşında bir çocuk; hem ağabey, hem baba, hem anne, hem de bir bilge olabilir mi? Ayşe için olur. Ve hatta hiçbir şeyden korkmayan bir ağabeydir o. Annesiz iki çocuğun içinizi ısıtacak, kimi zaman gözünüzü yaşartacak öyküsü. Hem de gerçek. Yalın bir dille köyü, köyün insanlarını, kardeşlerin ilişkini anlatan bir film.

3. Piano Piano Bacaksız (1991)

3. Piano Piano Bacaksız (1991)

Yönetmen: Tunç Başaran

Oyuncular: Yalçın Güzelce, Meral Çetinkaya, Yaman Okay

1940'lı yıllarda İstanbul’da bulunan eski bir konakta yaşayan yaşlanmış Kemal, artık unutulmaya yüz tutmuş anılarını anlatıyor.

Piano Piano Bacaksız, her bir odasını bambaşka insanlara kiraya verilen bir konakta, savaşın da getirdiği zorluklara rağmen hayata tutunma çabası veren bir grup insana dair etkileyici bir hikaye.

4. 9 (2002)

4. 9 (2002)

Yönetmen: Ümit Ünal

Oyuncular: Fikret Kuşkan, Serra Yılmaz, Cezmi Baskın

İstanbul'un eski mahallerinden birinde yabancı ve gizemli bir kız olan Kirpi vahşice öldürülür. Polis farklı karakterlerdeki mahalleliyi sorgu odasına alır ve film böyle başlar. Polis, mahalle sakinlerini olayla bağlantılı olarak sorgulamaya başladıkça ortaya enteresan veriler çıkar. Cinayetin sorgulanması için başlatılan bu soruşturma mahalle sakinlerinin kişiliklerinin derinlerine yapılan bir yolculuğa dönüşür.

5. Korkuyorum Anne (2004)

5. Korkuyorum Anne (2004)

Yönetmen: Reha Erdem

Oyuncular: Erdem Akakçe, Mahmut Gökgöz, Ali Düşenkalkar

Bir kaza sonucu hafızasını yitiren Ali'nin imdadına ailesi ve yakın çevresi yetişir. Geçmişine dair hiçbir şey anımsayamayan bu adama yardımcı olmak isteyen mahalle sakinleri Ali'den daha fazla telaşlıdırlar. Zamanla bu uğraş karakterlerin dönüşümlerine sebep olur. Herkes insan olmanın anlamını bir bir keşfetmeye başlar. Üstüne kaybolan bir yüzük vakası da eklendiğinde vakit tüm karakterler için teker teker aynaya bakma vaktidir. Adından da anlaşılacağı gibi bir korku hikayesidir Korkuyorum Anne. Hayattan korkanların en başta annelerine, sonrasında ise sevdiklerine sığındığı bir hayatı, aslen hayatın ta kendisini resmetmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Teyzem (1987)

6. Teyzem (1987)

Yönetmen: Halit Refiğ

Oyuncular: Müjde Ar, Haldun Ergüvenç, Yaşar Alptekin

Annesi ve üvey babasıyla sıradan bir hayat süren Üftade görünürde kendi halinde, sıradan bir genç kızdır. Hayatlarındaki her şey tüm olağanlığıyla devam ettiği sırada, günlerden bir gün kapıları çalar. Gelen kişi evden yıllar önce ayrılan ablasıdır, fakat bu kez yanında küçük oğlu Umur da vardır. Artık o evde kalmaya başlayan Umur ve teyzesi Üftade arasında son derece içten bir ilişki başlar. Bu ezber bozan ilişki zamanla bambaşka bir boyut edinerek Umur'un hafızasından silemeyeceği anılar yaratacaktır.

7. Maden (1978)

7. Maden (1978)

Yönetmen: Yavuz Özkan

Oyuncular: Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Hale Soygazi

Zonguldak'ta madende çalışan işçiler, oldukça zor şartlar altında ve yetersiz güvenlik önlemleriyle geceli gündüzlü çalışmaktadırlar. Tek amaçları evlerine ekmek götürmek ve ailelerini geçindirmek olan bu işçilerden İlyas durumun ciddiyetinin farkındadır. Arkadaşları Nurettin ve Ömer'i de uyarır ve sendikanın harekete geçmesi, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması için imza toplar. Fakat işlerinden kovulma korkusuyla pek çok iş dayanışmaya ya da greve destek vermez. İlyas mücadelesinde yalnız kalır ve çıkar grupları tarafından tehdit edilir. Ama acı gerçek çok uzak değildir. Birkaç hafta sonra madende gerçekten ciddi bir patlama yaşanır ve İlyas'ın göçük altında kalır. Hayatını kaybeden işçilerden biri olur. Bunun üzerine maden işçileri İlyas'ın cansız bedenini omuzlarında taşıyarak birlik ve dayanışma sözü verirler...

8. Katırcılar (1987)

8. Katırcılar (1987)

Yönetmen: Şerif Gören

Oyuncular: Kadir İnanır, Halil Ergün, Bülent Bilgiç, Ayşegül Aldinç

Filmde üç köylü, dört asker ve bir gazeteci kadının yolculuk hikayesi ve aralarındaki toplumsal bağlara dokunuluyor.

9. Zıkkımın Kökü (1992)

9. Zıkkımın Kökü (1992)

Yönetmen: Memduh Ün

Oyuncular: Menderes Samancılar, Emre Akyıldız, Günay Girik

Muzaffer İzgü’nün aynı adı taşıyan otobiyografik romanından uyarlanan filmde, izbe bir mahallede yaşayan küçük Muzo’nun hikayesi anlatılıyor. Annesi, babası ve abisi ile birlikte tek göz odada yaşayan Muzo’nun hayallerine, ilk gençlik anılarına şahitlik ediliyor.

10. Bereketli Topraklar Üzerinde (1980)

10. Bereketli Topraklar Üzerinde (1980)

Yönetmen: Erden Kıral

Oyuncular: Tuncel Kurtiz, Yaman Okay, Nur Sürer

Aslında filmin başına gelenler bile ayrı bir film konusu olmayı hak ediyor. Bir utanç vesikası gibi başına gelmedik olaylar kalmayan bu el emeği göz nuru çalışma askeri darbe yapanların yasakladığı ve sonra 'bilinmeyen ellerin yok etmeye çalıştığı, çaldığı ve döneminde bir türlü izleyici ile buluşamayan, enteresan bir işçi sınıfı filmi. Erden Kıral'ın, 1978-1979 yılları arasında çekimini tamamladığı Bereketli Topraklar Üzerinde filmi sırasıyla; önce sıkıyönetim tarafından yasaklandı ve sonrasında 'karanlık eller' devreye girdi. 'Kimliği belirsiz kişilerce çalınan' film, ilk olarak 2 Mayıs 2008'de seyirci ile buluşabildi. Film, ülkesi Türkiye'de, çekimlerinden tam 28 yıl sonra, İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiş oldu.

Orhan Kemal'in ünlü romanından uyarlanan filmde, köyden üç arkadaş; Köse Hasan, Pehlivan Ali ve Yusuf, iş bulup çalışmak için Çukurova’ya giderler. Önce bir fabrikada, ardından bir inşaatta, sonra da çeltik tarlalarında çok ağır koşullarda işçilik yapmaya başlayan arkadaşların her biri için kader farklı bir yol çizmiştir. Ve ne yazık ki bu yollar, hiçbiri için hayırlı olmayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Yer Demir Gök Bakır (1987)

11. Yer Demir Gök Bakır (1987)

Yönetmen: Zülfü Livaneli

Oyuncular: Rutkay Aziz, Yavuzer Çetinkaya, Macide Tanır

Anadolu'da bir köyde kendi halinde yaşamakta olan Taşbaş'ın köylüler arasında yayılan söylencelerle nasıl 'ermiş' düzeyine çıkarıldığı konu edilmektedir. Taşbaş'ın kendisi de bu söylencelere engel olmaya, kendisinin ermiş olmadığını anlatmaya çalışsa da, söylencelerin önünü alamaz ve olaylar birbirini izler. Filmde, Yaşar Kemal'in romanda kullandığı dille ve anlatımla, halkın yoksulluğu, eğitimsizliği ve hurafelerin peşinden sürüklenişi perdeye yansıtılmaktadır.

12. Gölge Oyunu (1992)

12. Gölge Oyunu (1992)

Yönetmen: Yavuz Turgul

Oyuncular: Şener Şen, Şevket Altuğ

Abidin ve Mahmut pavyonlarda ayaküstü komedyenlik yapan ve hayatta kaybeden tarafta yer almayı alışkanlık haline getirmiş iki arkadaştır. Abidin eskiden gemicilik yapmıştır ve kadınlara feci düşkündür. Bir yetimhanede büyümüş olan Mahmut ise karşı cinse olan utangaç tutumu ve hassas yapısıyla yoldaşından ayrılır.

İki kafadarın sepetli bir antika motosikletin sırtında sürdürdükleri seyyar yaşamları, sağır ve dilsiz ama güzeller güzeli bir genç kızın hayatlarına girmesiyle alt üst olacaktır. Yaşayacakları olaylar hem kendilerini daha yakından tanımalarına hem de hayatın anlamı ve etraflarını saran hayal/gerçeklik üzerine egzersiz yapmalarına yol açacaktır. Elbette bu egzersize filmin seyircisi de dahil olacaktır.

13. Yusuf ile Kenan (1979)

13. Yusuf ile Kenan (1979)

Yönetmen: Ömer Kavur

Oyuncular: Cem Davran, Tamer Çeliker

Babaları gözlerinin önünde öldürülen iki kardeş, Adana’dan İstanbul’a kaçarlar. Önce İstanbul’da olduğunu sandıkları amcalarını ararlar; bir süre kentin sokaklarında şaşkın şaşkın dolanırlar. Günler geçer; bu iki sahipsiz çocuk sokaklara alışmaya çalışırlar. Bir gün, şehrin kenar mahallelerinden birinde, bir çöplükte Böcek’le tanışırlar. Annesi “dostu” geldikçe Böcek’i sokağa atmaktadır. Sokağın yaşantısını, sokakta yaşamayı bu ufak tefek çocuk öğretir onlara. Kimi zaman geceleri arabalarda uyurlar; kimi zaman ısınmak için boş trenlerde gidip gelirler. Yusuf, Çarpık adındaki serseri çocuğun peşine takılır; birlikte ufak tefek soygunlar yaparlar. Küçük kardeşi Kenan onu ne kadar bu hayattan uzak tutmaya çalışacaktır.

14. Otobüs (1975)

14. Otobüs (1975)

Yönetmen: Tunç Okan

Oyuncular: Tunç Okan, Tuncel Kurtiz, Nuri Sezer, Björn Gedd

İyi bir yaşam umuduyla yurt dışına kapağı atmak isteyen dokuz Türk, vatandaşlarından birine güvenip eski bir otobüsle yola çıkıyor; istikamet Stockholm. Türlü zorluklardan sonra amaçlarına ulaşıyorlar. Ancak şoför, Stockholm'de bir meydanda otobüsü park edip resmi işlemleri yürütme bahanesiyle dokuz işçi adayının pasaportlarını ve paralarını alıp kayıplara karışıyor. Giderken de yolculara ne olursa olsun otobüsü terk etmemelerini tembihliyor. Bir süre otobüsten çıkmayan bu insanlar açlık sonucu otobüsün dışındaki dünyayla tanışmak zorunda kalıyor.

15. Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981)

15. Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981)

Yönetmen: Ömer Kavur

Oyuncular: Kadir İnanır, Özlem Onursal, Hümeyra

Fuat, Ayvalık'ın yeni zenginlerinden zeytinyağı tüccarı Recep Beye borçlanmış, yağ fabrikası sahibi bir eşraf ailesinin içki ve kumara düşkün oğludur. Fuat, çıkar ilişkilerine dayalı bu ortam içinde Recep beyin kızı Belgin'le sevmediği halde nişanlanmak zorunda kalır. İçine kapanık, küskün bir kişiliği olan Fuat, İstanbul'dan Ayvalık'a atanan, edebiyat öğretmeni Aysel'e garip bir ilgi duyar. Orta yaşlı öğretmene gösterdiği yakınlık nedeniyle ilk kez kendini mutlu hisseder. Ne var ki yerleşik ahlâk kuralları ve çevre baskısı Aysel'i çok sevdiği Fuat'tan koparacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Anayurt Oteli (1987)

16. Anayurt Oteli (1987)

Yönetmen: Ömer Kavur

Oyuncular: Macit Koper, Şahika Tekand, Serra Yılmaz

Zebercet, ismini ilginçliğinin aksine, eski bir otelde müdürlük yapan sıradan bir adamdır. Görünürde hiçbir sorunu olmayan bu adamın içinde fırtınalar kopuyordur aslında. Her gün kendisiyle ve hayatla savaşır gizliden gizliye. Takıntılar edinmiştir bu yüzden Zebercet. Bu takıntıların en büyüğü ise yoldadır. Bir gün otelin kapısından giren güzel bir kadın, Zebercet'in en büyük tutkusu, en büyük saplantısı olur. Kadın otelden ayrılır ve bir hafta sonra tekrar geleceğini söyler. Bir hafta boyunca bekler adam, kadının kaldığı odaya müşteri almaz, titizlikle düzenler. Kadının ağzından çıkan birkaç kelime kafasının içinde dönüp durur. Geleceği gün heyecanla bekleyen Zebercet düş kırıklığına uğrar, kadın gelmemiştir.

17. Reis Bey (1990)

17. Reis Bey (1990)

Yönetmen: Mesut Uçakan

Oyuncular: Haluk Kurtoğlu, Ümit Acar, Sümer Tilmaç, Murat Soydan

Kanun maddelerini acımasızca uygulamaya çalışan bir ağır ceza hâkiminin, yanlış bir karar sonucu içine düştüğü bunalım ve bütün değer yargılarının alt üst oluşunun hikayesi.

Necip Fazıl'’ın aynı isimli tiyatro eserinden uyarlamadır.

18. A Ay (1988)

18. A Ay (1988)

Yönetmen: Reha Erdem

Oyuncular: Yeşim Tozan, Gülsen Tuncer, Münir Özkul

Yaşlı halası Nükhet Seza, dedesi Sırrı Bey ve topal martısıyla birlikte boğaz kıyısında gizem dolu bir evde yıllar önce yitirilen bir annenin özlemiyle yaşayan 11 yaşındaki Yekta'nın öyküsü. Annesi hakkında bildiği tek şey bir gün kayıkla denize açılıp bir daha geri dönmediğidir. Yekta, bir gece annesinin odasının penceresinden, denizden kayıkla ışıklar saçarak annesinin geçtiğini görür. Ama ona kimse inanmaz. Burgaz adasında İngilizce öğretmenliği yapan küçük halası Neyyir onu gitgide yoğunlaşan anne özleminden ve harabeye dönmüş evden uzaklaştırmak için adadaki yatılı okula yazdırmak ister. Yekta ise oraya gitmeye pek gönüllü değildir. Ve bir gün tıpkı annesi gibi bir kayığa binerek kıyıdan uzaklaşır. Sırılsıklam bulunup kurtarıldıktan sonra, Neyyir ile birlikte adanın yolunu tutar.

19. Zengin Mutfağı (1988)

19. Zengin Mutfağı (1988)

Yönetmen: Başar Sabuncu

Oyuncular: Şener Şen, Nilüfer Açıkalın

Lütfü Usta, zengin işadamı Kerim Bey’in evinde aşçıdır. Bir sabah evde kimsenin olmadığını fark eder. Yanında çalışan kızın o gün nişanı vardır. Ama sözlüsü Selim de ortalıkta görünmez. O sırada gelen şoförün ağabeyinden, işçilerin grev ve yürüyüş yaptığını, patronun ise Avrupa’ya gittiğini öğrenir. Her şey normale döner. Genç kız nişanlanır ve Kerim Bey eve gelir. Lütfü Usta, Kerim'in gelirken getirdiği eğitimli kurt köpeğine özel yemek pişirdiği için sinirlenir. İşsiz nişanlı Selim patronun adamı olur. Lütfü Usta bir gün gazetede miting alanında Selim’le eski nişanlısının kavga ederken resmini görür. Genç bir kız kadar yürekli olmadığını düşünür. Köşkten ayrılmalı mıdır, yoksa kalmalı mıdır?

20. Gelin (1973) - Düğün (1973) - Diyet (1974) üçlemesi

20. Gelin (1973) - Düğün (1973) - Diyet (1974) üçlemesi

Yönetmen: Lütfi Ömer Akad

Oyuncular: Hülya Koçyiğit, Ali Şen, Ahmet Mekin, Erol Taş, Erol Günaydın

Yozgatlı Hacı İlyas büyük oğlu Hıdır ile uzun süre önce İstanbul'un bir kenar mahallesine gelerek küçük bir bakkal dükkanı işletmeye başlamıştır. Diğer oğlu Veli yıllar sonra yanına karısı Meryem ile 5 yaşındaki Osman'ı alarak onların yanına taşınır.

Meryem başlangıçta kocasının ailesine uyum sağlamak için yapılan iğneleme ve sataşmalara ses çıkarmazsa da, oğlu Osman'ın sık sık havale geçirip nefessiz kalması tüm dengeleri bozar. Artık Meryem, ailenin yeni market açmak üzere paraya sıkışık olduğu bir dönemde oğlunun tedavisi için gereksiz masraf peşinde koşan kötü bir gelin durumuna düşmüştür. 

Meryem, kalbinde delik olduğu tespit edilen oğluna gereken 6-7 bin lirayı temin etmek için bilezikleri ile beşibiryerdesini bozdursa da, elindeki para ameliyat masraflarını karşılamaya yetmez. Kocası Veli, kendi ailesini küstürmemek adına ya sesini çıkarmamakta, ya da zor durumda kalınca babasının tarafını tutmaktadır. Meryem'in kayınpederi ise, yeni aldıkları marketin borcunu kapatmadan torunu için harcama yapmak niyetinde değildir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
160
36
11
9
5
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sizofrendahi

'Halam Geldi' filmini aradı gözlerim, yeterince dikkat ve ilgi çekememiş fakat bilinçledirme ve bişeylerin farkında olma duygusunu tepelere çıkaran 2013 yapı... Devamını Gör

gaye maraz

KIZ KARDESIM MOMMO EFSANEDİR OSK SONO BONZOR OVOM SONSON SACMALIKLARINA 10000000 BASAR BU FİLMLER MALESEF MUZİKTEN ANLAMADIĞIMIZ GİBİ FİLMDENDE ANLAMAYAN BİR... Devamını Gör

goofy

izlemediğim bir kaç tanesi var :D en kısa sürede telafi etmek dileği ile