Görüş Bildir
Haberler
TIME Açıkladı: 2021’in Hayatı Değiştiren 100 İcadı

TIME Açıkladı: 2021’in Hayatı Değiştiren 100 İcadı

Melike Y.
13.12.2021 - 13:07

Time Dergisi, her sene olduğu gibi bu sene de dünyayı daha iyi, daha akıllı ve daha eğlenceli hale getirecek icatları listeledi. Çevrimiçi başvuru süreci ile belirlenen adayları özgünlük, yaratıcılık, etki ve fayda gibi bir dizi faktör üzerinden değerlendirdi. Yapay zeka, sanal gerçeklik, tasarım, moda, sürdürülebilirlik gibi pek çok alanda hayatı olumlu etkileyecek olan icatlar listede olmaya hak kazandı. İşte bu listede öne çıkan 10 icat:

Kaynak: https://time.com/collection/best-inventions-2021/

İçeriğin Devamı Aşağıda

OrCam Read: Metinleri Sese Dönüştürüyor.

OrCam Read: Metinleri Sese Dönüştürüyor.

Anlama güçlüğü, görme engeli, disleksi gibi farklılıklara sahip pek çok insan için yazıları okumak zordur. OrCam Read isimli bu cihaz, herhangi bir metni sesli olarak okuyabiliyor. Kullanıcılar cihazın lazerini bir kitaba, menüye ya da ekrana tuttuklarında cihaz, yazılı metni sesli bir şekilde okumaya başlıyor. Ayrıca OrCam Read, pek çok dilde okuma yapabiliyor.

Flawless AI TrueSync: Hollywood oyuncuları Türkçe konuşursa şaşırmayın.

Flawless AI TrueSync: Hollywood oyuncuları Türkçe konuşursa şaşırmayın.

Filmleri dublajlı izlemekten pek hoşlanmayız. Roller orijinalliğini kaybeder, dudak hareketleri ve sesler birbirini tutmadığında film, tuhaf bir hal alır. Eski yönetmen Scott Mann oyuncuların performansını analiz eden bir yazılım yarattı. Flawless AI, oyuncunun yüz ve ağız hareketlerinin orijinal görüntülerini herhangi bir seslendirmeye uyacak şekilde değiştirebiliyor.  Böylece Türkçe dublajlı izlediğimiz filmdeki oyuncuyu gerçekten Türkçe konuşuyormuş gibi görmemizi sağlayabiliyor.

Juno Bassinet: Aileye dost, çevreye duyarlı beşik.

Juno Bassinet: Aileye dost, çevreye duyarlı beşik.

Amazon çalışanı Herman Chan, doğacak bebeği için bir beşik almak istedi. Sadece birkaç aylığına kullanacağı plastik bir beşik için dünyanın parasını vermek istemiyordu. Herman kolları sıvadı. Oluklu mukavvadan oldukça basit bir tasarımla resimde gördüğünüz bu kartondan beşiği üretti. Su geçirmez bir kaplama ile kapladı, organik pamuktan minderlerini dikti ve hem çevreye hem de bebeğinin sağlığına dost bir beşik tasarladı. Ucuz ve geri dönüştürülebilir bu beşiği kendisi gibi çevreye duyarlı müşterileri için üretmeye devam ediyor.

Robot Robin: Hastanedeki çocukların en iyi arkadaşı.

Robot Robin: Hastanedeki çocukların en iyi arkadaşı.

Robot Robin, hastanelerdeki  çocukların hissettiği kaygıyı ve yalnızlığı hafifletmek için tasarlanmış yapay zeka tabanlı bir arkadaştır. Çocukların hastanedeki odalarını ziyaret eden, onlarla sohbet eden ve motive eden bu robot, bir çocuğun duygularını tanıyabiliyor ve saklanan hafızaya göre yanıt verebiliyor. Hatta tıbbi prosedürleri basit bir şekilde açıklayabiliyor. Robin, dünya çapında 12 tesiste kullanılıyor ve önümüzdeki 12 ay içinde ABD'de 100 tesiste daha görevlendirilecek.

Einride: Sürücüsüz ve çevreye dost yük kamyonu.

Einride: Sürücüsüz ve çevreye dost yük kamyonu.

Yük kamyonları, dünyadaki toplam emisyonların yaklaşık %7'sini oluşturuyor. Bu nedenle İsveç merkezli Einride, yeni bir tür yük aracı tasarladı. Einride, tamamen elektrikli ve  tamamen otonom bir kamyon. Sürücü koltuğu ve hatta direksiyon simidi bulunmuyor. Gerektiğinde insanların kontrol ettiği bulut tabanlı bir uzaktan izleme sistemi ile kendi kendini taşıyabiliyor. Şirketin bu şık ve beyaz araçları İsveç'te halka açık yollarda test edilmeye başladı. Firma Coca-Cola, Bridgestone ve Lidl gibi şirketlerle de ortaklık kurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Boox: Kargo kutuları çöpe gitmesin.

Boox: Kargo kutuları çöpe gitmesin.

Her yıl dünya çapında tahmini 200 milyar karton kutu kargolanıyor. Bu kutuların çoğu çöplüklere veya okyanusa gitmeden önce sadece bir kez kullanılıyor. Boox, tekrar tekrar kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış ilk nakliye kutusudur. Müşteriler, ürünlerini paketlerinden çıkardıktan sonra, kutusunu Boox'a geri gönderir ve indirimden faydalanır. Polipropilenden üretilen ve doğada çözünebilen Boox, geri dönüştürülmeden önce 20'den fazla yolculuk yapabilir. 2020'deki lansmanından bu yana Boox, Sephora ve Boyish Jeans gibi perakendeciler tarafından kullanılmaya başlandı.

SupPlant: Tarımda akıllı çözüm.

SupPlant: Tarımda akıllı çözüm.

Giderek kuraklaşan topraklarda mahsul yetiştirmek zordur. Var olan suyu korumak ile mahsul verimini sağlamak arasında denge kurmak gerekir. İsrailli tarım teknolojisi şirketi SupPlant; bitki ihtiyaçlarını, toprak nemini, iklim koşullarını ve hava tahminlerini hesaplayan bir algoritma tasarladı. Çiftçilere tam olarak ne zaman ve ne kadar sulama yapacaklarını bildiren, toprağa ve bitkilerin kendilerine yerleştirilmiş, yapay zeka özellikli bir sensör yarattı. SupPlant, şu anda 14 ülkede çiftçiler tarafından kullanılmaktadır ve Meksika'daki testler, bir mango mahsulü için su tüketimini %15 oranında azalttığını ve verimi %20 oranında artırdığını tespit etmiştir.

Sfoglini Cascatelli: İdeal makarna şekli.

Sfoglini Cascatelli: İdeal makarna şekli.

Dan Pashman’a  göre hiçbir makarna şekli yeterince iyi değildi. Yemek tutkunu bu adam, makarna şekillerini sos tutuculuğu, çatal üzerinde kolay durması ve çiğnemenin keyifli olmasına göre değerlendirdi. Bu sebeple Pashman, hayalindeki makarna şeklini yaratmak için yola çıktı. Üç yıl çalıştıktan sonra, yarım tüp şeklinde fırfırlı bir erişte şekli olan Cascatelli'yi üretti. Mart ayında piyasaya çıktığından beri yaklaşık 300.000 paket satıldı.

Tonal: Çok akıllı kişisel antrenör.

Tonal: Çok akıllı kişisel antrenör.

Donanım mühendisi Aly Orady,  duvara monte bir dijital ağırlık sistemi geliştirdi. Tonal, elektromanyetik direnç kullanarak sporcuların dokunmatik ekran üzerinde ağırlık direncini değiştirmelerine olanak tanıyor. Ayrıca, antrenmanları özelleştirmek için ne kadar ağırlığı hangi hızda kaldırabileceğiniz hakkında çok sayıda kullanıcı verisi topluyor. Diğer yüksek teknolojili egzersiz makinelerinden farklı olarak, kişisel bir antrenörün yapacağı gibi, antrenmanları performansa göre gerçek zamanlı olarak değiştirebiliyor. Tonal, Serena Williams, Stephen Curry ve LeBron James gibi sporculardan da yatırım desteği aldı.

Opte Precision Skincare: Fondötenin de akıllısını yapmışlar.

Opte Precision Skincare: Fondötenin de akıllısını yapmışlar.

Opte Precision Skincare cildinizde renk eşitliği sağlamak için teknolojiyi kullanıyor. Opte çubuğunun yüksek çözünürlüklü kamerası yüzde gezdirilirken cihaz, renk bozulmalarını tespit ederek yüze pigmentli bir serum püskürtüyor. Yüzün tamamını eşitlemesi yalnızca beş dakika sürüyor. Aynı zamanda güneş lekelerini ve yaşlılık belirtilerini de azalttığı klinik olarak kanıtlanmış. Yapımı ise 14 yıldan fazla süren ürünün 13 patenti var.

Listede olmaya hak kazanmış diğer icatları görmek için:  https://time.com/collection/best-inventions-2021/

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın