Görüş Bildir
Haberler
TFF'nin VAR Kayıtlarındaki Anlamsız Gizliliğin Sebebi Nedir?

etiket TFF'nin VAR Kayıtlarındaki Anlamsız Gizliliğin Sebebi Nedir?

Hayri Cem
06.01.2023 - 12:04 Son Güncelleme: 07.01.2023 - 12:01

Üst yapı nasıl yönetilirse alt yapı da öyle yönetilir.

Bu, güzel bir sosyolojik belirlemedir. Ülkenin üst yönetimi nasıl yönetiliyorsa altındaki kurumlar da ayı şekilde yönetilir.

TFF Başkanı, VAR kayıtlarını bir daha açıklamayacağını söylüyor. Bunu söylerken, kamuoyu vicdanını hiçe sayıyor. TFF’nin şeffaf bir kurum olması gerektiğini hiçe sayıyor. VAR kararlarının bundan sonra açıklanmayacağını, bunun çocuk oyuncağı olmadığını, söylüyor. Bu tavrını kendi özel şirketlerinde gösterebilir ancak seçimle işbaşına geldiği bir kurumda, üstelik onu seçenlerin talebi olduğu halde,  bu yasaklamayı getiremez. Bu tam anlamıyla otokratik bir tavır değil midir? 

Maalesef günümüz dünyasının otokratları da seçimle işbaşına geliyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sivasspor-Galatasaray maçının VAR kayıtlarının kamuoyuna açılması son derece isabetli olmuştu.

Sivasspor-Galatasaray maçının VAR kayıtlarının kamuoyuna açılması son derece isabetli olmuştu.

Bu tavır devam ettirilse hem hakemler kendilerine çeki düzen verecek hem de kamuoyunda oluşan kaygılar giderilecekti. TFF Başkanı bu şansı elinin tersi ile itti.

Bundan sonra kamuoyunun kaygıları, şüpheleri ve ithamları daha da pekişecek. Zaten yaralı olan Türk futbolu daha da ağır yaralar alacak.

İzlediğimiz VAR konuşmalarından ortaya çıkan en önemli sonuçlar:

1) Tartışma ve yoruma kapalı olan ofsayt kararları subjektif verilebiliyor. Literatürümüze ‘ofsaytımsı’ diye bir tanım kazandırdılar. Oysa ofsayt, yeni teknolojilerle çok net ölçülebilmektedir.

2) VAR’daki konuşmalarda, çizgiyi omuzdan mı ayaktan mı çizelim tartışması yapılıyordu. Bu sayede ofsayt çizgilerinin de istenildiği gibi çizilebildiğini öğrendik. Yıllar önce İTÜ’lü öğretim üyeleri, çizilen çizgilerin gerçeği yansıtmadığını örnekleri ile göstermişlerdi. Demek ki yıllardır hiç bir şey değişmemiş.

3) Kamuoyu nezdinde, VAR kararlarını saklamak, hakem hatalarının üstünü örtmek olarak algılanacaktır. Ligin kaderini hakemlerin belirlediği inancının yaygınlaştığı bir dönemde önce VAR kayıtlarını paylaşıp, sonra yasaklamak bu inancı pekiştirecektir.

Bir de kafama takılan bir başka soru var: TFF, Sivasspor-GS maçı kayıtları ile birlikte Gaziantep -Beşiktaş maçının kayıtlarını niye kamuoyuna açtı? Ofsayt kararında yorum olmaz. Bir pozisyon ya ofsayttır ya da değildir. Ancak Nkoudu’nun kafa ile rakibe teması subjektiftir. Hakem kafanın şiddeti konusunda yorum yapabilir. Bu yorum, doğru da olabilir yanlış da. Nitekim Beşiktaş camiasından kimse bu kararı savunmadı. Taraftarın büyük çoğunluğu da kırmızı kart verilmeliydi, dedi.

O zaman TFF’nin bu kayıtları da kamuoyu ile paylaşmasının amacı neydi? Üstelik Beşiktaş Kulübü’nün haksızlığa uğradığı pek çok maç sonunda VAR kayıtlarını istemesine rağmen, neden şimdi bu kayıtlar ortaya sürüldü? 

TFF’de işler karışık, kafalar karışık…

TFF ve MHK’nın şampiyonluklara doğrudan etki ediyor yargısı gün geçtikçe güçleniyor. Sayın Başkanın bir an önce bu yargıyı kırması gerekiyor. Bunun için de VAR kayıtlarını kamuoyuna açmak güzel bir başlangıç olabilir.

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
9
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın