Görüş Bildir
Haberler
Tesbih(Tesbihat) Duası Nedir? Tesbih(Tesbihat) Duası Neden Okunur? Ezberlemenin ve Okumanın Faziletleri Nelerdir?

Tesbih(Tesbihat) Duası Nedir? Tesbih(Tesbihat) Duası Neden Okunur? Ezberlemenin ve Okumanın Faziletleri Nelerdir?

Dilan Aydemir
27.01.2020 - 18:21

Tesbih(Tesbihat) Duası Nedir?

Tesbih(Tesbihat) duası kılınan namazın ardından Allah rızası için yapılan zikirlere verilen addır. Namaz bitiminde oturarak ya da ayakta mutlaka Allah anılmalıdır. Bunun alışkanlık haline gelmesi için de en kabul edilen tesbih dualarını okumaktır. Dua ve zikirle Allah'a yaklaşmanın en değerli hali olan namazın en mühim kısmıdır. Müslümanlar namaz sırasında Allah'a Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in sünnetine uygun şekilde yalvarır, yaratanın büyüklüğüne şahitlik etmiş olur, namazını bitirince de yine Allah'ın büyüklüğünü, O'nun ulu ve ikram sahibi olduğunu, huzur verenin ancak O olduğunu dile döker ve kalbiyle şahitlik eder.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tesbih Duası (Tesbihat) Nasıl Yapılır?

Namaz bittikten sonra bu dua okunmalıdır;

'' Allahümme entesselamü ve minkesselam tebareke ya zel celali vel ikram.''

Türkçe Anlamı: “Allah'ım! Sen kurtuluş merciisin. Esenlik ve güvenlik Sendedir. Ey azamet ve Kerem sahibi Allah'ım! Senin şanın yücedir.” 

Tesbih çekmeye başlamadan önce ''Ala Resulina Muhammedin Salavat'' diyerek dua edilir. Salavat Peygamberimiz Hz. Muhammed'in üzerine olsun, anlamındadır.

Ayrıyeten yüksek ses olmadan, içten şu dua okunmalıdır;

''Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala Ali seyyidina Muhammed.''

Türkçe Anlamı: Allahım! Hz. Muhammed'e ve aline salatu selam ve esenlikler eyle.

Sonra ''Sübhan Allahi vel hamdü vela ilahe illallahü vallahü ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil aziym.'' denmelidir.

Tesbih(Tesbihat) Duası Arapça

Tesbih(Tesbihat) Duası Arapça

Tesbih(Tesbihat) Duası Türkçe Anlamı

Allah'ı tüm noksan sıfatlardan tanzih eder, kemal sıfatlarla muttasıf olduğunu kabul ederim. Bütün hamd ve şükürler Allah'adır. Allah'tan başka ilah yoktur. İhtiyaçları gideren ve zararları yok eden yalnız yüce ve güçlü olan Allah'tır.

Sonra Euzü Besmele çekilir ve Ayetel Kürsi okunur. Ayetel Kürsi tamamlanınca ''Sadakallahülazim'' denir.

Tesbih Duaları ve Türkçe Mealleri

“Subhanallahi vel hamde lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim.

Türkçe Meali: Allahı bütün noksan sıfatlardan tenzih eder, Kemal sıfatlarla muttasıf olduğunu kabul ederim. Bütün hamd ve şükürler Allah’adır. Allahtan başka hiçbir ilah yoktur. İhtiyaçları gideren ve zararları yok eden yalnız yüce ve güçlü olan Allah’tır.

“Allahü la İlahe illa düvel hayyü kayyum la te’huzühu sinetüv vela nevm lehu ma fis semavati ve ma fil ard men zellezi yeşfeu ındehu illa bi iznih ya’lemü ma beyne eydıhim ve ma halfehüm ve la yühıytune bi şey im min ılmihi illa bi ma şa vesia kürsiyyühüs semavati vel ard ve la yeudühu hıfzuhüma ve hüvel alıyyül azıym.”

Türkçe Meali: Allah, kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Diridir, kayyumdur. O’nu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Göklerdeki her şey, her yerdeki her şey O’nundur. İzni olmaksızın O’nun katında şefaatte bulunacak kimdir? O, kulların önlerindekileri ve arkalarındakileri bilir. Onlar O’nun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. O’nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır. Gökleri ve yeri koruyup gözetmek O’na güç gelmez. O yücedir, büyüktür.”

“Sadakallahülazim”

Türkçe Meali: “A”zim olan Allah ne güzel ne doğru söyledi.”

“Zülcelali SübhanAllah” (33 kez okunur) 

Türkçe Meali: Allah noksan sıfatlardan uzaktır.

“Zül Kudretillahü Ekber” (33 kez okunur)

Türkçe Meali: Allah en büyüktür.

“Ve huvel aliyyul aziymizul celali subhanellah.” (33 kez okunur)

Türkçe Meali: Allah noksanlardan uzaktır, Kemal sıfatlara sahiptir.

“Rabbil alemine teala şanuhu allahu ekber” (33 kez okunur)

Türkçe Meali: Allah en büyüktür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Allah-ü Ekber, La ilahe illallahü veahdehu la şerike leh. Lehül mülkü ve lehül hamd ve güve ala külli şey’in kadir.”

Türkçe Meali: Allahu Teala’dan başka ilah yoktur. Tek ilah sadece odur, ortağı da yoktur. Bütün mülk ona aittir. Bütün hamd senalar onadır. Her şeye kadirdir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
21
7
7
6
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?