Görüş Bildir
Haberler
Teknoloji Dünyasında Her Şeyi Değiştiren iPhone'un Başlangıcından Günümüze Yolculuğu

etiket Teknoloji Dünyasında Her Şeyi Değiştiren iPhone'un Başlangıcından Günümüze Yolculuğu

Fulin
17.09.2016 - 10:31

Şüphesiz ki tüm teknoloji tarihinde en önemli ürün nedir diye bir soru sorulsa alınacak yanıt ezici bir oranla iPhone olacaktır. Piyasaya ilk çıktığında iPod gibi efsanevi bir ürünü telefon ile birleştirme amacı olan iPhone zaman içinde, konuyu bambaşka bir noktaya taşıdı. Değişen teknoloji ile birlikte bir insanlar için bir kimlik meselesi olarak da algılanan iPhone'un teknoloji tarihinin en önemli fenomeni olduğu kesin. Çıktığı ilk günden, çok yakın gelecekte sevenleri ile buluşacak iPhone 7'ye kadar tüm modelleri ele alıp, bir nevi nostalji yapmak istedik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

iPhone 1 - 1. Jenerasyon

iPhone 1 - 1. Jenerasyon

Amerika'da Haziran 2007 ve İngiltere'de de Kasım 2007 tarihinde raflara sunulan ilk jenerasyon iPhone'un iddiası üç farklı fonksiyonu bir cihaz altında toplamaktı. Dokunmatik iPod, devrimci bir cep telefonu ve mobile tam uyumlu bir tarayıcı; bu cihazın altında toplanmıştı ve teknolojinin seyri değişmişti. 3,5 inçlik ekranı 320x480 piksel çözünürlüğe sahipken -ki bu zamanın en ileri teknolojisiydi- 2 megapiksellik kamerası ve 8 GB depolama ünitesine sahipti. O zamanlar iPhone'un işletim sisteminde 3. parti uygulamaların çalışmasına izin verilmiyordu.

iPhone 3G - 2. Jenerasyon

iPhone 3G - 2. Jenerasyon

Apple hiç hız kesmeden devrimci cihazının ikinci versiyonunu piyasaya sürdü. Tarihler Temmuz 2008'i gösteriyordu ki, değişimin ayak sesleri herkesi sağır edecek seviyeye ulaşmıştı. Yüksek hızla internete bağlanabilmek 2008'de çok önemli bir haberdi ve bu özellik iPhone 3G'de yer alıyordu. İsmi ile kafaları karıştırıyordu çünkü adında geçen 3G arada bir başka modelin olup olmadığı noktasında kullanıcıları hayli şaşırtıyordu. Ancak bu cihaz, mobil cihazların internete bağlanabilme özelliği sebebiyle 3G ismini alan 2.jenerasyon iPhone'du. Olabildiğince ince bir şekle sahip olan iPhone 3G sırt kısmında plastikten yapılmış bir arkalık ile tamamlanıyordu. Bu model ile birlikte cihaza AppStore desteği de gelmişti. Bu da aslında devrimin ikinci perdesiydi. Bu arada donanım olarak iPhone 3G neredeyse ilk jenerasyon ile aynıydı.

iPhone 3GS - 3. Jenerasyon

iPhone 3GS - 3. Jenerasyon

Apple yetkilileri belki de bu telefona verdikleri isim olan 3GS ile kendi cihazlarının jenerasyon sayısını eşitlemeyi düşündüler ve bir önceki model ile ortaya çıkan karmaşayı ortadan kaldırmış oldular. Çıkış tarihi Haziran 2009 olan iPhone 3GS'te görünüm bir önceki jenerasyonun aynısı olmasına rağmen özellikle daha hızlı olan performans, ekstra depolama kapasitesi ve video çekebilme özelliği ile her şeyi değiştirmişti. Kamera 3.2 megapiksele yükseltilmiş ve ses ile kumanda edilebilen yazılım cihaza eklenmişti. Bunun da şu anda hayatımızın önemli bir parçası olan Siri'nin çıkış noktası olduğu biliniyor. Bunun yanında daha uzun pil ömrü de kullanıcıları mutlu eden özellikleri arasındaydı.

iPhone 4 - 4. Jenerasyon

iPhone 4 - 4. Jenerasyon

Tasarımı sebebiyle 3GS'deki değişimi az bulan kullanıcılar vardı. Ancak onların tümü iPhone 4'ü gördüğünde bir süre sessiz kaldılar. Tamamiyle farklı bir dış tasarım 4.jenerasyon ile piyasaya çıkmıştı. Bu tasarımın içinde yüksek çözünürlüklü Retina teknolojisi ile donatılmış 640x960 piksellik bir ekran ve 5 megapiksellik kamerası tüm dünyaya HD kalitesinde videonun nasıl sıradan kullanıcılar tarafından çekilebileceğini gösteriyordu. Ayrıca elde edilen daha yüksek performans bileşenleri Apple'ın attığı bu adımlar ile dünyanın en büyük teknoloji şirketi olmasını perçinliyordu. Herkesi etkileyen bu ürün, bir kısım tarafınadan yüksek fiyatı sebebiyle eleştirildi ama bu eleştiriler dükkanların önünde uzayan kuyrukları hiç ilgilendirmiyordu; çünkü alan herkes çok kısa bir süre içinde verdikleri paranın karşılığını aldığını hissediyordu

iPhone 4S - 5. Jenerasyon

iPhone 4S - 5. Jenerasyon

iPhone 4S 2011'in Ekim ayında raflarda yerini aldığında 4. jenerasyon ile aynı tasarımda ve ufak değişiklerle gelmişti. Dış tasarım aynı olsa da içinde Apple'ın yeni canavarı A5 işlemciyi barındırıyordu. A5 ile daha gelişmiş grafik performansı elde ediliyor, 8 megapiksellik kamerası ile 1080p video çekimi artık mümkün kılınıyordu. Ayrıca iOS da değişimi ile herkesi şaşırtıyordu. Siri ilk defa iPhone 4S ile kullanıcılar ile tanışmıştı. O günlerde teknoloji yazarları bu cihazın yapılmış en iyi Apple cihazı olduğu şeklinde yorumlarda bulunuyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

iPhone 5 - 6. Jenerasyon

iPhone 5 - 6. Jenerasyon

Apple Eylül 2012'de iPhone 5'i tanıttı.  iPhone'un İlk jenerasyonundan beri değişmeyen ekran boyutu ve görünüm oranı ilk defa bu model ile değiştirilmişti. Bir önceki jenerasyonundan %20 hafif olan iPhone 5, 4 inçlik ekranı 640x1136 pikselde çalışıyordu. İşlemci ise bir önceki model ile değişime giren özellik ile A6 olmuştu. 1 GB'lık RAM'i ile yüksek performans sunan iPhone 5'in yanında EarPods olarak adlandırılan yeni nesil kulaklıklar da müşteriye sunuluyordu. Yeni özellikleri de şirketin sloganı olan 'iPhone'dan beri iPhone'un başına gelen en büyük olay' ile özetleniyordu.

iPhone 5S/5C - 7. Jenerasyon

iPhone 5S/5C - 7. Jenerasyon

7.jenerasyona gelindiğinde Apple büyük bir adım atmak  ve iPhone 5C'yi çıkararak bugüne kadar ulaşamadığı ve iPhone'u pahalı bulan kitle ile de tanışmak istiyordu. Plastik çerçeveli bu model ile Android'in hakim olduğu orta sınıf piyasası Apple için çok cazip gözüküyordu. Ayrıca iPhone 5 çıktığında iPhone 4 ve 4S halen aktif olarak satıştaydı. Tüm bu hamleler Android'in hızla yükselen grafiğinin önüne geçebilmek içindi. Aslında iPhone 5C dış tasarımındaki plastik bileşenleri ve pilindeki ufak farklılıktan başka iPhone 5'in aynısıydı. Ama 5S'te daha iyi kamera, parmak izi okuma sistemi, daha uzun ömürlü bir pil bulunuyordu. Ayrıca iOS 7 ile yaşanan değişim bugüne kadarki iOS üzerindeki değişimlerin en büyüğüydü. Bu değişim hem fonksiyonel hem de görsel anlamdaydı. Tarihler bu sırada 2013 Eylül'ü gösteriyordu.

iPhone 6/6 Plus - 8. Jenerasyon

iPhone 6/6 Plus - 8. Jenerasyon

Tarihler Eylül 2014'ü gösterdiğinde Apple yine aynı oyunu oynuyordu. 5C ve 5S ile yaptığı ufak değişikliklerden sonra Apple aynen 4S'ten 5'e geçisinde yaptığı gibi dış tasarımda bir devrim yaparak iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'ı tanıttı. Ekran genişliği ve görünüm oranında tekrar değişikliğe gidilmişti. iPhone 6'nın 4,7 inçlik 1334x750 pikselde çalışan ekranı her şeyi değiştirdi. Bu ekranlarda kullanılan teknoloji ile elde edilen inç başına düşen piksel adedi 325ppi olmuştu ki bu da inanılmaz yüksek kalitede ve netlikte görüntülerin ve videoların yolunu açıyordu. Ayrıca Apple iPhone tarihinde ilk defa ekran boyutunda değişiklik yaparak ürün çeşitlemesine gidiyordu. 1920x1080 piksellik ekranı ile 401 ppi'ya ulaşan iPhone Plus cidden büyük bir artı ile piyasayı harekete geçirdi. Ayrıca Apple iPhone 4'ten bu yana gelen keskin hatlı dış tasarım anlayışını iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile bir kenara bırakmış oldu.

iPhone 6S/6S Plus - 9. Jenerasyon

iPhone 6S/6S Plus - 9. Jenerasyon

Eylül 2015'te piyasaya sürülen iPhone 6S ve iPhone 6S Plus önceki jenerasyonlu ile aynı boyutlarda ve tasarımdaydı. Ama Apple bu sefer herkesi şaşırtan başka bir şey yaptı. iPhone 6S ve iPhone 6S Plus rose gold rengi ile kendine farklı bir hayran kitlesi yaratmayı başardı. Ayrıca telefonların dış kasasının imal edildiği ham madde de değiştirildi ve Apple bu maddenin inanılmaz dayanıklı olduğunu açıkladı. A9 işlemcinin çip setinin revize edildiği ve performansın yükseltildiği duyuruldu. Tüm bunların yanında Apple'ın yeni 3D dokunma teknolojisi de bu yeni telefonlarda yer alıyordu.

iPhone SE - 10. Jenerasyon

iPhone SE - 10. Jenerasyon

Apple bugüne kadar yapmadığı şeyleri yapıyordu ve yepyeni bir adım atarak 2 jenerasyon önceki telefonuna değişik özellikler katarak yeni bir ürün olarak tüketicilerin karşısına çıkıyordu. iPhone SE aslen birçok özelliğini iPhone 5S'ten alıyordu ve piyasada ortaya çıkan daha küçük bir telefon isteyen topluluğa çok iyi bir donanımla yanıt vermek için ortaya çıkmıştı. Bu yeni 4 inçlik iPhone'un içinde 12 megapiksel kamera, 64 GB saklama alanı ve iOS 9'un kıvrak özellikleri de yer alıyordu. Ayrıca iPhone SE daha iyi bir pil imkanı ile kullanıcıları memnun etmenin ötesinde Apple'ın her zaman kıvrak bir reaksiyona sahip olduğu düşüncesini herkese kabul ettiriyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

iPhone 7/7 Plus - 11. Jenerasyon

iPhone 7/7 Plus - 11. Jenerasyon

Son birkaç haftadır ondan başkasını görmedik diyebiliriz. Her yerde onun özellikleri ve beraberinde gelecek yenilikler yer alıyor. 11. jenerasyon iPhone'ların hayatımıza girmesine çok az kaldı ve bu fenomen yeni modelleriyle yine insanları dükkanların önünde sıraya dizecek.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
298
150
63
31
17
15
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Narek Ararat

ne devrim amk benim 900 tl'lik telimden ne fazlasi var degmez

Narek Ararat

hayır güvenli olsun amk üç kuruşa ölmeyelim en azından doblo falan olsun 2006

Iphone 7'de tuşsuz bir tasarım hayal ediyordum ben. Sürekli yükselen grafik onu işaret ediyordu. 6 serisinden keskin bir şekilde ayırmak mümkün değil. Bir ha... Devamını Gör

Ser Can

apple o amk lanet köşeli telefonlarından vazgeçtiğinde beni kazanmıştı zaten