Görüş Bildir
Haberler
Tek Eşlilik Tarih mi Oluyor?

etiket Tek Eşlilik Tarih mi Oluyor?

Cem Keçe
19.01.2023 - 23:28 Son Güncelleme: 20.01.2023 - 09:37

İnternetin uçsuz bucaksız bir sanal dünyanın kapılarını açtığı günden bu yana hayatımıza çok şey değişti. Bu değişim hem olumlu hem olumsuz oldu: Her konuda bilgiye ulaşabilir olduk ama bilgi kirliliği arttı, uzaklar yanı başımıza geldi ama sınırlar ortadan kalktı, herkes her şeyden haberdar oldu ama sırlar açığa çıktı… Sanal dünyanın sunduğu sosyal iletişim ortamları, sohbet ve oyun odaları, yeni arkadaşlıklara ve ilişkilere olanak sağlamanın yanı sıra, çok eşliliği kolaylaştırıcı ve teşvik edici yepyeni bir yol yarattı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sanal aldatmada suçluluk duygusu yok!

Sanal aldatmada suçluluk duygusu yok!

Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal ağlar, arkadaşlık ve sohbet siteleri, flört ve cinsel partner siteleri sanal ilişkilerin kurulmasına aracılık ediyor. Hatta doğrudan eşlerin birbirlerini aldatmalarına yönelik siteler bile var… İnsanlar artık eşlerini evde onların yanındayken bile aldatabiliyorlar. Üstelik bunu yapanların çoğu sanal ilişkilerin aldatma olmadığını düşünüyor ve bunu yalnızca bir fantezi olarak görüyor. Bu düşünce, utanç ve suçluluk duygusunu ortadan kaldırdığı için sanal aldatma gönül rahatlığıyla yapılıyor. Sanal aldatma, aldatan için yalnızca işleri kolaylaştırmakla kalmıyor, ayrıca başkaları tarafından görülme riskinin olmaması, zaman ve yer bulma sorunu yaşanmaması, istendiği her an yapılabilme özgürlüğü gibi birçok avantaj sağlıyor. 

Eş dışındaki biriyle kurulan duygusal ya da cinsel etkileşim ve ilişkinin sanal olması aldatmayı geçersiz kılmıyor. Eşten başka biriyle cinsel ya da duygusal yakınlık kurmak, flört etmek, cinsel içerikli konuşmalar ve özel mesajlaşmalar yapmak aldatma sınırlarına giriyor ve bunların sanal ilişkide yaşanıyor olması durumu değiştirmiyor. Sanal aldatma, klasik aldatmadaki her türlü duygu ve düşünceyi taşıyor, gizlilik, fantezi ve heyecan içeriyor; tek farkı fiziksel temas olmayışı. Aldatılan eş açısından da sanal aldatma, klasik aldatmadan farklı değil ve aynı yıkıcı etkiye sahip. Sanal aldatmanın aldatan için dezavantajı daha kolay yakalanıp tespit edilebilmesi ve inkâra fırsat vermeyecek kanıtlar sunması…

“Kullan at” ilişkiler…

Her şeyin kolay ulaşıldığı ve hızla tüketildiği modern dünyamızda kadın-erkek ilişkilerinin de kısa sürmeye başlaması ve evliliklerin çoğunun boşanmayla sonuçlanması mutsuz insanlar ve mutsuz toplumlar yaratıyor. Hızlı ve modern yaşamımızda sevgi dolu, kalıcı ilişkiler geliştirmek için zamanımız ve sabrımız yok. Mükemmel eşler istiyoruz ve beklentilerimiz hemen karşılanmadığında hızlı bir şekilde hayal kırıklığına uğruyoruz. Sevgiyi büyütmek ve ilişkilerimizi sürdürebilmek için sorumluluk almaktan, fedakârlık yapmaktan, zaman ve çaba harcamaktan kaçınıyoruz. Karşılaştığımız ilk ciddi sorunda vazgeçiyor ve ayrılıyoruz. Boşanma oranları sürekli artıyor, uzun ömürlü ilişkilerin yerini “biri gider, diğeri gelir” mantığıyla kısa süreli ilişkiler alıyor. Çünkü “bağlılık”, “güven”, “samimi ve sahici yakınlık” duygusunu kaybediyoruz.

Teknolojik çok eşlilik…

Teknolojik çok eşlilik…

Sosyal medya dünyanın dört bir yanındaki insanlarla bağlantı kurma fırsatlarını arttırdı ve birçok kişi zamanının büyük bölümünü sosyal medyada geçiriyor. Bunun sonucunda da bazıları arkadaşlık veya sohbet sitelerinde partner bulma çabası içine girerken, bazıları sosyal platformlardaki etkileşimleri yoluyla online ilişkiler kuruyor. Teknoloji insanların romantik partnerlerle tanışmasının yaygın bir yolu olan çevrimiçi flört olarak adlandırılan romantik bağlar kurma yollarında da bir fark yarattı. Mobil flört uygulamalarının ortaya çıkmasıyla birlikte kullanıcılar, birbirlerini gerçekten tanımadan önce kullanıcı profillerine göre seçim yapabilmektedir. 

Sosyal medya profilleri, kişinin geçmişi ve günlük yaşamı hakkında, insanların özel bir sohbet başlatmak isteyip istemediklerine karar vermelerine yardımcı olabilecek birçok bağlamsal bilgi sağlar. Aynı zamanda, bu tür aracılı iletişimin belirsizliği, kullanıcıların ilgilendikleri kişileri gizlice gözlemlemenin yanı sıra flört etmelerine de olanak tanır. Çevrimiçi flört uygulamaları, kullanıcıların ilişkilerini başlatmasını ve sonlandırmasını daha kolay hale getirir.  

Çevrimiçi flört edenler, ciddi bir ilişki başlatmak için aralarından bir seçim yapmadan önce birden fazla partnerle aynı anda flört durumunu koruyabilirler. Ayrıca, çevrimiçi iletişim, çevrimiçi flört edenler için bir anonimlik duygusuna izin verir, böylece gerçekte olduğundan daha özgür davranabilirler. Bu nedenlerle teknolojik iletişim, duygusal desteği, yakınlığı, bağlılığı ve ilişki memnuniyetini artırıyor gibi görünse de ilişkilere yeni potansiyel çatışma kaynakları getirir.

 Çok eşlilik cinsel yaşamda avantaj sağlar mı?

Seks sadece fiziksel bir etkinlik değil, aksine bedenin ve ruhun bütünleştiği duygusal bir deneyimdir. Çok eşlilik daha az ilişki doyumuna ve bağlılığın azalmasına yol açar ve bu da cinsel yaşamda sorunlara neden olabilir. Bu nedenle de cinsel isteği etkileyen pek çok faktör vardır. Bireysel olarak kişinin kendi psikolojik durumunun yanı sıra, çift ilişkisiyle de bağlantılıdır. Seks ile çift ilişkisi dinamikleri arasında döngüsel bir ilişki vardır. Yani karşılıklı olarak birbirlerini etkilerler. Bunun anlamı ilişkideki sorunların çiftin birbirlerine karşı cinsel olarak yakınlaşmasını engelleyebileceği, cinsellikle ilgili sorunların da birbirlerine duygusal bağlılıklarını etkileyebileceğidir. Ayrıca “niyet”, “eylem” ve “ödül” dengesi bozulur. Çiftler sekse daha az niyet eder, sekse yönelik daha az eylemde bulunur ve ödülleri azalır, ödül olmayınca da niyet, yani cinsel istek olmaz.

Adı üstünde “çift” ilişkisi “iki” kişiliktir!

Adı üstünde “çift” ilişkisi “iki” kişiliktir!

İnsanın sevme kapasitesi sınırsızdır, aynı anda birden fazla kişiyi sevebilir ama tek bir kişiye âşık olur. Birçok kişiye duyduğumuz sevginin hiçbiri diğerini geçersiz kılmaz. Örneğin, annemize olan sevgimiz babamızı daha az sevmemiz ya da hiç sevmememiz anlamına gelmez. Buna karşılık, bir partnere karşı duyulan aşırı sevgi ve bağlılık duygusu olarak bilinen aşk, iki kişi arasında yalıtılmış bir duygudur, ikinin birleşerek tek olma durumudur, üçüncü kişinin varlığı diğer ikisi arasındaki aşkı yok eder, geçersiz kılar. İnsan birçok kez âşık olabilir ama bu aynı anda olmaz. Yani aynı anda iki kişiye âşık olmak aşk duygusunun doğası gereği olası değildir, aynı anda birden çok kişiye duyulan şey sevgidir. Aşk ve sevgi iç içe geçmiş duygular olmaları nedeniyle çoğunlukla aynı anlama geldikleri düşünülür oysa aşk ve sevgi arasında siyah ve beyaz arasındaki kadar net bir ayrım vardır. Bir kalpte iki kişinin olması, evlilik ya da duygusal ilişki açısından bakıldığında aldatma ya da sadakatsizliktir. Tüm sağlıklı ilişkiler güvene dayanır ve bunun var olabilmesi için her bireyin ilişkinin sınırlarının farkında olması gerekir. Evliliklere giren üçüncü kişi boşanma nedenlerinin başında gelir.

Aşk tek kişiliktir!

Beyninizin muhakeme merkezini felç eden ve bu nedenle de gözünüzü karartan, doğruyu ve yanlışı size unutturan aşk tekliktir, füzyondur yani kaynaşmadır. Füzyonda iki HAFİF element nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha AĞIR bir element oluşturur ve çok büyük miktarda enerji açığa çıkar, aşkta da böyle olur. Aşkın enerjisiyle coşarken ağırlaşırsınız ve bu yüzden âşıkken tekrar âşık olamazsınız ama severken âşık olabilirsiniz. İdealize ettiğiniz ve imagonuzu yansıttığınız, hükmedemediğiniz ve elinizde tutamadığınız, hasretini çektiğiniz ve kavuşamadığınız, gerçekten tanımadığımız ve hep merak ettiğiniz kişilere âşık olursunuz. Ve unutmayın aşk, kavuştukça, tanıdıkça gücünü yitirir, evrilir. Tanıdıkça ve evrildikçe de ya seversiniz ya da sevmezsiniz...

Web

Instagram

Facebook

Twitter

YouTube

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
7
7
3
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
John Doe

Kadın erkek farketmezsizin herkesin partnerinden sadakat beklediği ama kendi sadık davranmadığı bir topluma doğru adım adım ilerliyoruz.

hollynature

aldatmak cinsellikten ibaret değildir ve kadını erkeği yoktur, etrafta partneri sevdiğini söyleyip aldatan bir çok insan var, sevdiklerini sanıyor olabiller ... Devamını Gör

Diğdem Çakır

Artık şu evlilik olayını kaldırın, hayvanlar gibi bulduğumuz yerde yapalım sizde kurtulun bizde kurtulalım...